Η επικίνδυνη διακόσμηση στο παιδικό δωμάτιο
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Η επικίνδυνη διακόσμηση στο παιδικό δωμάτιο

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Η επικίνδυνη διακόσμηση στο παιδικό δωμάτιο

Κάθε μαμά θέλει να φτιάξει το καλύτερο δυνατόν υπνοδωμάτιο για το μωρό της, ανάλογα με το budget που έχει στη διάθεσή της. Είναι μία από τις πιο απολαυστικές διαδικασίες στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Αρκετές όμως κάνουν το λάθος και πέφτουν στην παγίδα, θυσιάζοντας για λόγους διακόσμησης την ασφάλεια του δωματίου.

Όταν σχεδιάζεις στο μυαλό σου ή με τον διακοσμητή το παιδικό δωμάτιο, εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια του μωρού και όχι η εμφάνισή του. Έλα να δούμε τα πιο επικίνδυνα πράγματα που σχετίζονται με το παιδικό δωμάτιο.

Τα επικίνδυνα χημικά

Αποφασίζεις μήνες πριν το χρώμα που θα έχει το υπνοδωμάτιο του μωρού σου και φυσικά ζητάς να σου το βάψουν καιρό πριν, ώστε να προλάβει να φύγει από την ατμόσφαιρα η μυρωδιά της μπογιάς. Κάνεις πάρα πολύ καλά! Εκείνο όμως που πιθανόν σου διαφεύγει, είναι πως αντίστοιχα χημικά και τοξικές ουσίες πιθανόν υπάρχουν στα ξύλινα μέρη του δωματίου αν αυτά έχουν περαστεί με βερνίκι ή ακόμη και στα έπιπλα. Γι’ αυτό όταν θα επιλέξεις τα έπιπλα του παιδικού δωματίου, ζήτησε να μάθεις τις προδιαγραφές. Τι ξύλο είναι, αν είναι γυαλισμένο, βαμμένο και με ποια προϊόντα έχουν γίνει αυτές οι μεταποιήσεις.

Τα όχι και τόσο ασφαλή έπιπλα

Πόσο σταθερό είναι το κάγκελο της κούνιας; Κάποια στιγμή το μωρό σου θα σηκωθεί μέσα στην κούνια και θα το καβαλήσει για να δραπετεύσει από αυτήν. Ακόμη, η κουνιστή πολυθρόνα που χρησιμοποιείς για να το θηλάσεις και να το νανουρίσεις, πόσο σταθερή είναι; Πόσο αντέχει το διαρκές πέρα δώθε; Η συρταριέρα πόσο μεγάλη επιφάνεια έχει στο πάνω μέρος που χρησιμοποιείται για να αλλάξεις το μωρό; Έχει ειδικό στρωματάκι; Είναι αντιολισθητικό; Το στρώμα της κούνιας μήπως έχει ελατήρια που αν χαλάσουν μπορεί να τρυπήσουν το στρώμα και να τραυματίσουν το βρέφος; Όλα αυτά και πολλά ακόμη, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν καθώς φτιάχνεις την επίπλωση του παιδικού δωματίου.

Τα ύπουλα αξεσουάρ

Πόσο καλά μπορείς να κρατήσεις δεμένα πάνω στο προσκέφαλο της κούνιας τα προστατευτικά μαξιλάρια; Αν πέσουν πάνω στο μωρό την ώρα που κοιμάται, εκείνο πιθανόν να μην μπορέσει να απεγκλωβιστεί και να κινδυνεύσει από ασφυξία. Ακόμη, τα παιχνίδια που κρέμονται πάνω από την κούνια του πόσο σίγουρη είσαι ότι αν τα τραβήξει δεν θα πέσουν όλα πάνω του;

Τα αχρείαστα καδράκια και τα επικίνδυνα κουρτινόξυλα

Τα καδράκια πάνω από το κρεβάτι του μωρού είναι αχρείαστα. Ομοίως πάνω σε τοίχους που από κάτω βρίσκονται σημεία όπου το μωρό κάθεται για να παίξει. Σε περίπτωση σεισμού κινδυνεύουν να πέσουν πάνω του και να το τραυματίσουν. Το ίδιο ισχύει και με τα κουρτινόξυλα. Μάλιστα, αυτά είναι επικίνδυνα και χωρίς σεισμό. Όταν θα μεγαλώσει λίγο θα αρχίσει με το χεράκι του να τραβάει τις κουρτίνες.

Πηγή