Η δύναμη της φιλίας και πως επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Η δύναμη της φιλίας και πως επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών

January 31, 2022

author:

Parenting.gr

Η δύναμη της φιλίας και πως επηρεάζει την ψυχολογία των παιδιών

Γράφει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Αγγελική Καβαλλιεράτου

Οι άνθρωποι από την φύση τους είναι κοινωνικά όντα και χρειάζονται την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Οι φίλοι στη ζωή μας είναι πολύ σημαντικοί καθώς κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη, πιο πλούσια και μας προσφέρουν πολλές νέες γνώσεις και εμπειρίες.

Στην παιδική ηλικία όμως, η φιλία έχει ακόμη βαθύτερη σημασία. Το παιδί μαθαίνει να κοινωνικοποιείται, να επικοινωνεί, να μοιράζετε τις σκέψεις του και να ακούει και μια άλλη οπτική. Συνήθως, τα παιδιά όσο είναι μικρά πιο δύσκολα ακούνε μια διαφορετική γνώμη και μια συμβουλή από τους γονείς τους, αλλά πιο εύκολα την ακούνε από έναν φίλο τους. Η εμπιστοσύνη και η επιρροή μεταξύ των παιδιών είναι πολύ πιο ουσιαστική και βαθιά.

Το κάθε παιδί έχει δικές του προσωπικές δεξιότητες όπου αναπτύσσει και εξελίσσει.

Συγκεκριμένα, στην προσχολική ηλικία ξεκινάνε να υπάρχουν κάποιες σχέσεις αλληλεπίδρασης, όπου κάποια παιδιά πιο εύκολα μοιράζονται και κάποια άλλα προτιμούν το μοναχικό παιχνίδι.  Επιπλέον, είναι η ηλικιακή περίοδος όπου αρχίζει το συντροφικό παιχνίδι, με το παιδί να αναπτύσσει πολύ σημαντικές δεξιότητες όπως το να μάθει να μοιράζετε.

Στη συνέχεια και στην σχολική ηλικία αρχίζει η έννοια την φιλίας να γίνεται πιο σημαντική. Αρχίζει η συμπεριφορά και τα συναισθήματα των φίλων να επηρεάζουν τα παιδιά σε μεγαλύτερο βαθμό. Μάλιστα, τα ίδια πλέον  επιλέγουν φίλους με αρκετά κοινά με τα ίδια, όπως σχολείο, κοινές δραστηριότητες και κοινούς τόπους διασκέδασης.

Είναι η ηλικία όπου αρχίζουμε να παρατηρούμε νέες συμπεριφορές στα παιδιά, με το να προσπαθούν να διαφοροποιηθούν και να αποκτούν νέες επιρροές και εμπειρίες.

Από την άλλη μεριά όμως, δεν είναι πάντοτε εύκολες οι φιλίες. Μερικά παιδιά είναι αυταρχικά, επιθετικά ή δεν ακολουθούν τους κανόνες, ενώ κάποια άλλα μπορεί να υστερούν σε κοινωνικότητα.

Είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας την κοινωνικά αποδεχτή συμπεριφορά, μπορείτε να μιλήσετε μαζί με το παιδί σας και με τους φίλους  του και να τους ρωτήσετε τι είναι αυτό που τους αρέσει στο παιδί σας και να κρατήσετε όλα τα θετικά στοιχεία και να τα ενισχύσετε.

Επιπλέον, μπορείτε να συζητήσετε πως πιάνουμε φιλίες και πως καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον.  Είναι σημαντικό να δώσετε σημασία στις δυνάμεις και στα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του παιδιού σας. Ενισχύστε την κάθε του προσπάθεια, δείξτε του ότι είναι έξυπνο και καταφέρνει πολλά καθημερινά.

Να του τονίσετε την έννοια της φιλίας και να του εξηγήσετε πως και να είμαστε μόνοι δεν είναι κακό, όπως και να μην αποδέχονται όλοι την άποψή μας δεν είναι κακό και τέλος πως ακόμη και ένας φίλος είναι αρκετός.

Τέλος, εάν βλέπετε το παιδί σας διστακτικό, προβληματισμένο ή μοναχικό είναι σημαντικό να εντοπίσετε το γιατί ή να το συζητήσετε και μαζί του. Για να το βοηθήσετε πρέπει να ενισχύσετε κάποια θετικά του στοιχεία, μην σταθείτε σε κάτι που κάνει λάθος, διότι τα παιδιά το λαμβάνουν ως επίκριση και δεν τα βοηθάμε με αυτόν τον τρόπο, αντίθετα τα αποθαρρύνουμε.

Ο τρόπος που το παιδί σας επικοινωνεί, συζητά, μοιράζετε, ακούει και εμπιστεύεστε και ο τρόπος που λειτουργεί μέσα στις παρέες και στις φιλίες του, είναι ο τρόπος που θα αντιλαμβάνεται μελλοντικά τον κόσμο. Γ’ αυτό είναι σημαντικό να σταθείτε λίγο περισσότερο στον τρόπο που συμπεριφέρεται και στο πως νιώθει μέσα στις παρέες του  παιδί σας.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, BSc Ψυχολογίας
MSc Κλινικής και Κοινοτικής Ψυχολογίας
Email: aggelikikavallieratoy@gmail.com
Site: www.aggelikikavallieratou.com

 

 

Originally posted 2017-12-15 10:20:49.