Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί υπογονιμότητα στους άνδρες
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί υπογονιμότητα στους άνδρες

January 13, 2022

author:

Parenting.gr

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί υπογονιμότητα στους άνδρες

Μια νέα έρευνα έρχεται να αποδείξει την ενοχή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υπογονιμότητα των ανδρών. Συγκεκριμένα, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κινέζικου Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ανέλυσαν δεδομένα 6.500 ανδρών ηλικίας 15-49 ετών και διαπίστωσαν τη επίδραση των αυξημένων ρύπων στο ανδρικό σπέρμα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και ειδικά με μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5) είναι καταστροφική για την υγεία του σπέρματος. Κάθε 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα αύξησης στην περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας με σωματίδια διαμέτρου 2,5 εκατοστών σε διάστημα 2 ετών μειώνουν τα φυσιολογικά σπερματοζωάρια κατά 1,3% περίπου.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου η ρύπανση σχετίζεται με την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων παραμένει ασαφής, διαπιστώθηκε ότι η ρύπανση σχετίζεται με αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων ίσως ως αντιστάθμισμα στην αρνητική της επίδραση στη μορφολογία τους (σχήμα και μέγεθος).

Παρελθούσες μελέτες έχουν αποδείξει ότι πολλά συστατικά των μικροσωματιδίων όπως είναι τα βαρέα μέταλλα και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες προκαλούν σοβαρές βλάβες στο σπέρμα.

Είναι δύσκολο να αμυνθεί κανείς απέναντι στην ατμοσφαιρική ρύπανση γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο να απαντήσει μέσω της διατροφής. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τροφές όπως το σπανάκι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι σαρδέλες και γενικότερα τα λιπαρά ψάρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα καρύδια αλλά και ο λιναρόσπορος, τα αμύγδαλα και φυσικά το ελαιόλαδο μπορούν να προστατεύσουν το ανδρικό σπέρμα. Και φυσικά όχι στο κάπνισμα… Η σωστή διατροφή και η άσκηση αποτελούν σοβαρό συνδυασμό για υγιές σπέρμα. Η ζωή χωρίς αθλητική δραστηριότητα, άσκηση και η διατροφή χωρίς προσοχή σαφέστατα δεν επιδρούν αρνητικά μόνο στα γνωστά προβλήματα υγείας για τα οποία όλοι μιλάμε. Το δυνατό και υγιές σπέρμα δεν είναι σαφέστατα αυτονόητο και δεδομένο…