Η ασφαλής κατανάλωση αυγών στην εγκυμοσύνη
Διατροφή & άσκηση Διατροφή & Συνταγές ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Συμβουλές ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Η ασφαλής κατανάλωση αυγών στην εγκυμοσύνη

July 18, 2014

author:

Parenting.gr

Η ασφαλής κατανάλωση αυγών στην εγκυμοσύνη

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤα μελάτα και τα ωμά αυγά ίσως περιέχουν βακτήρια της σαλμονέλας. Οπότε, όσο είσαι έγκυος θα πρέπει να βράζεις πολύ τα αυγά, μέχρι να γίνουν τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι συμπαγείς. Έτσι, καταστρέφονται τα βακτηρίδια και τα αυγά είναι ασφαλή για να τα καταναλώσεις. Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα δεν είναι πιθανή για το έμβρυο, όμως μπορεί να επηρεάσει την μαμά με τους εξής τρόπους: προκαλώντας εμετό και διάρροια, κοιλιακούς πόνους, πονοκέφαλο ή πυρετό.
Τα αυγά του εμπορίου παράγονται με αυστηρές προδιαγραφές υγιεινής και προέρχονται από ζώα εμβολιασμένα κατά της σαλμονέλας. Τα αυγά αυτά θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση από εγκύους αρκεί να είναι σωστά μαγειρεμένα.
Αλλά για να είσαι απόλυτα σίγουρη, να πως θα μαγειρέψεις τα αυγά για απόλυτη ασφάλεια:
– Βράσε ένα μέτριου μεγέθους αυγό για τουλάχιστον 5 λεπτά
– Τηγάνισε τα αυγά και από τις 2 πλευρές
– Αν κάνεις τα αυγά ποσέ,μαγείρεψέ τα για τουλάχιστον 5 λεπτά και φρόντισε να γίνει απόλυτα συμπαγές το ασπράδι και ο κρόκος.

Αν τρως απ’έξω, πρόσεξε όταν αγοράζεις σορμπέ, παγωτά, μους, μαγιονέζα ή τιραμισού. Συχνά περιέχουν ωμά αυγά των οποίων την προέλευση δεν μπορείς να γνωρίζεις. Η συσκευασμένη μαγιονέζα του σούπερμάρκετ συνήθως φτιάχνεται από παστεριωμένα αυγά, οπότε είναι ασφαλής για σένα. Επιβεβαίωσέ το από την ετικέτα ή πάρε πληροφορίες.
Αν φτιάξεις κάτι στο σπίτι που περιέχει ωμά αυγά, όπως μαγιονέζα ή μαρέγκα, χρησιμοποίησε παστεριωμένα αυγά. Η παστερίωση θερμαίνει τα αυγά σκοτώνοντας τα βακτήρια.

Η ασφαλής αποθήκευση των αυγών θα σε βοηθήσει να τα προφυλάξεις από το βακτήριο της σαλμονέλας:
– Διατήρησε τα αυγά στο ψυγείο
– Μην φέρνεις σε επαφή τα αυγά με άλλα τρόφιμα. Τοποθέτησέ τα σε ξεχωριστή θέση ή στη συσκευασία αγοράς τους
– Επιβεβαίωσε ότι δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους
– Μην χρησιμοποιείς αυγά με χτυπημένο τσόφλι, είναι πιο πιθανό να έχουν μολυνθεί από βακτήρια
– Μην κρατάς τα σφιχτά αυγά στο ψυγείο για περισσότερες από 3 μέρες.

Όταν μαγειρεύεις αυγά:
– Μην σπας τα αυγά κοντά σε άλλα τρόφιμα, εξαρτήματα ή επιφάνειες
– Πλύνε και στέγνωσε τα χέρια σου καλά αφού αγγίξεις ή μαγειρέψεις τα αυγά. Τα βακτήρια μπορεί να βρίσκονται ακόμα και στα τσόφλια, εκτός από το εσωτερικό
– Απολύμανε όλα τα εξαρτήματα με καυτό νερό και σαπουνάδα
– Πλύνε καλά τις επιφάνειες της κουζίνας με καυτή σαπουνάδα ή αντιβακτηριδιακό υγρό με καθαρό και υγρό ύφασμα.