Η ασφάλεια του παιδιού το καλοκαίρι εντός και εκτός σπιτιού
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η ασφάλεια του παιδιού το καλοκαίρι εντός και εκτός σπιτιού

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Η ασφάλεια του παιδιού το καλοκαίρι εντός και εκτός σπιτιού

Συνήθως το καλοκαίρι οι μαμάδες φοβόμαστε τη θάλασσα για την πιθανότητα ατυχημάτων. Παρόλα αυτά η ζέστη σηματοδοτεί μια σειρά από ολοκαίνουργια, πιθανά ατυχήματα που δεν σχετίζονται με τα θαλασσινά μπάνια.

Οι παρακάτω προφυλάξεις θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις πιθανότητες να γίνουν πραγματικότητα:

Εντός του σπιτιού 

Οι υψηλές θερμοκρασίες μας αναγκάζουν να κρατάμε για πολύ ώρα τα παράθυρα ανοιχτά. Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε από νωρίς, ασφάλειες σε όλα τα παράθυρα μέσα στο σπίτι σας. Μην θεωρήσετε ότι  τα συρμάτινα παραβάν είναι αρκετά γιατί ένα δυνατό ή μεγαλόσωμο μωρό μπορεί να τα σπρώξει.

Σε περίπτωση που το σπίτι σας ή τα σπίτια των φίλων σας, δεν έχουν ασφάλειες στα παράθυρα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν ανοίγουν περισσότερο από 15 εκατοστά. Επίσης σημαντικό είναι να ελέγξετε ότι δεν υπάρχει τρόπος να τα φτάσει το παιδί και να τα ανοίξει περισσότερο. Μην το δελεάζετε βάζοντας κάτω από τα παράθυρα, έπιπλα ή παιχνίδια ή οτιδήποτε άλλο πάνω στο οποίο μπορεί να σκαρφαλώσει ένα μωρό και να φτάσει το στόχο του. Ιδανικά, επιλέξτε την ανάκληση που είναι ασφαλής και δροσίζει το χώρο.

Αντίστοιχα, ελέγξτε τις πόρτες. Όταν κάνει ζέστη τις κρατάμε ανοιχτές προκαλώντας τα ερπετά να μπουν μέσα αλλά και τα μωράκια να βγουν έξω και να κινδυνεύσουν. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες είναι κλειδωμένες, και μην ξεχάσετε τις συρόμενες.

Εκτός του σπιτιού – Παιδική χαρά

Έξω από το σπίτι, όποια εποχή κι έχουμε,  μην παίρνετε ποτέ τα μάτια σας από το μωρό που περπατάει ή μπουσουλάει.

Ειδικά όμως το καλοκαίρι που ο καιρός είναι καλός και επισκέπτεστε συχνά τις παιδικές χαρές, θα πρέπει  να είστε ιδιαίτερα προσεκτική με τις κούνιες αλλά και όλα τα παιχνίδια. Βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός της παιδικής χαρά απέχει τουλάχιστον δυο μέτρα από φράχτες ή τοίχους και ότι υπάρχει κάποια προστατευτική επιφάνεια από κάτω .  Εξηγήστε στο παιδί ότι πρέπει να κρατιέται και με τα δυο χέρια όταν βρίσκεται επάνω στην κούνια, να κάθεται στο κέντρο και να μην προσπαθεί να κατέβει, παρά μόνο όταν η κούνια σταματήσει εντελώς να κινείται. Επίσης,  μην παραλείψετε να του πείτε να μην πηγαίνει κοντά στις κούνιες όταν είναι άλλα παιδιά επάνω γιατί κινδυνεύει να χτυπήσει σοβαρά.

Όταν κατεβαίνει από την τσουλήθρα αποτρέψτε το από το να κατεβαίνει με το κεφάλι και μάθετε του να προσέχει τα άλλα παιδιά που βρίσκονται στη βάση ή στην κορυφή. Μην το βάζετε σε μεταλλικές τσουλήθρες όταν κάνει ζέστη, εάν δεν τις έχετε ακουμπήσει πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν καίνε. Ο ήλιος μπορεί να τις ζεστάνει τόσο πολύ που να προκαλέσουν εγκαύματα στο παιδί.

Μην αφήνετε το παιδί να κάθεται κάτω εάν έχει  γρασίδι ή χόρτα χωρίς ένα προστατευτικό ύφασμα ή εάν δεν είστε σίγουρες ότι το σωματάκι του είναι καλυμμένο με ρούχα. Εάν ακουμπήσει το δέρμα του και κοκκινίσει θα πρέπει να το καθαρίσετε καλά με σαπούνι και νερό και εάν χρειαστεί να εφαρμόσετε μια αντιισταμινική κρέμα.

Απολαύστε τις ωραίες ημέρες με ασφάλεια!