Η αιμορραγία κατά την περίοδο της λοχείας
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Η αιμορραγία κατά την περίοδο της λοχείας

June 30, 2019

author:

Parenting.gr

Η αιμορραγία κατά την περίοδο της λοχείας

woman-with-newborn-in-hospitalΓιατί συμβαίνει η αιμορραγία κατά την περίοδο της λοχείας;

Κάθε νέα μητέρα αιμορραγεί μετά την γέννα, είτε γέννησε κολπικά είτε με καισαρική τομή. Είναι επειδή ο οργανισμός σου αποβάλει το υπόρραμμα της μήτρας. Το αίμα μπορεί να βγαίνει έξω αναβλύζοντας ή σαν ροή ή οποία θυμίζει έντονη έμμηνο ρύση.
Η αιμορραγία θα αλλάζει χρώμα και θα ανοίγει καθώς η μήτρα επουλώνεται και επανέρχεται στο αρχικό της μέγεθος. Αρχικά, η ροή θα είναι μεγάλη και με έντονο κόκκινο χρώμα και μπορεί να περιέχει θρόμβους αίματος. Σταδιακά, θα αλλάζει χρώμα σε ροζ κι καφέ και τέλος σε κίτρινο και λευκό.
Θα αιμορραγείς για δυο με τρεις εβδομάδες, ή μέχρι και για έξι εβδομάδες μετά την γέννα. Η ροή θα μειώνεται σταδιακά. Η έντονη ροή υποχωρεί μετά τις πρώτες δυο εβδομάδες, αν όμως κουράζεσαι πολύ, ίσως συνεχιστεί περισσότερο. Αν συνεχίζεις να βλέπεις έντονη κόκκινη ροή, είναι ένδειξη ότι θα πρέπει να χαλαρώσεις.

Θα πρέπει να κάνω κάτι για την αιμορραγία;

Όχι. Προμηθεύσου τις κατάλληλες σερβιέτες. Να μην χρησιμοποιείς ταμπόν κατά τις πρώτες 6 εβδομάδες, καθώς μπορεί να μολύνουν με βακτήρια την μήτρα σου η οποία ακόμα επουλώνεται, προκαλώντας κάποια λοίμωξη.
Ίσως χρειάζεται να αλλάζεις την σερβιέτα κάθε μια με δυο ώρες αρχικά, και αργότερα κάθε τρεις ή τέσσερις ώρες. Πάντα να πλένεις καλά τα χέρια σου πριν και μετά την αλλαγή.
Αν έχεις τραύμα στο περινέο, χρειάζεται να διατηρείς την περιοχή αυτή καθαρή για να αποφύγεις τις μολύνσεις. Να κάνεις τουλάχιστον ένα μπάνιο ή ντους την ημέρα και να αλλάζεις σερβιέτα τακτικά. Μερικές μαμάδες προσθέτουν αλάτι στο νερό στη μπανιέρα, αλλά η πληγή σου θα κλείσει και με σκέτο καθαρό νερό.

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό μου;

Επικοινώνησε με τον γιατρό σου εάν παρατηρήσεις κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
– Αν η ροή έχει άσχημη οσμή
– Αν έχεις πυρετό ή ρίγος
– Αν η ροή είναι έντονη και κόκκινη και μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας
– Αν έχεις ενοχλήσεις χαμηλά στην κοιλιά
Κάποιες φορές, η ροή μπορεί να είναι πολύ πιο έντονη από την συνήθη. Αυτό μπορεί να προκληθεί από κάποιο υπόλειμμα του πλακούντα, ή αν η μήτρα σου δεν επανέρχεται κανονικά μετά την αποβολή του πλακούντα.

Κάλεσε ασθενοφόρο:
– Αν η ροή γίνει πολύ έντονη ξαφνικά και γεμίζει περισσότερη από μια σερβιέτα την ώρα
– Αν η ροή γίνει περιστασιακά πιο “φρέσκια” (φωτεινό κόκκινο) και πιο έντονη τέσσερις μέρες ή αργότερα από την γέννα
– Αν αποβάλλεις πολλούς μεγάλους θρόμβους αίματος
– Αν λιποθυμήσεις ή αν αισθάνεσαι ναυτία
– Αν ο καρδιακός σου παλμός ανέβει ή αν έχεις αρρυθμία

Μπορείς να θεραπευτείς με χρήση αντιβιοτικών, ή μπορεί να χρειαστεί μια μικρή επέμβαση για να αφαιρεθεί το υπόλοιπο του πλακούντα. Γενικά θα χρειαστείς λίγο χρόνο, καλή φροντίδα και ξεκούραση για να επανέλθεις πλήρως.

Originally posted 2014-08-22 07:43:25.