Η άσκηση έστω και μόνο το Σαββατοκύριακο σώζει ζωές
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Η άσκηση έστω και μόνο το Σαββατοκύριακο σώζει ζωές

June 3, 2019

author:

Parenting.gr

Η άσκηση έστω και μόνο το Σαββατοκύριακο σώζει ζωές

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα, στην οποία επικεφαλής ήταν ο ελληνικής καταγωγής αναπληρωτής καθηγητής Εμμανουήλ Σταματάκης, ακόμη κι αν κάποιος ασκηθεί μόνο το Σαββατοκύριακο, θα έχει πάλι όφελος για την υγεία του, μειώνοντας τον κίνδυνο να πεθάνει πρόωρα από καρδιοπάθεια ή καρκίνο.

Οι επιστήμονες που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine» μελέτησαν στοιχεία για περίπου 63.600 άτομα, με μέση ηλικία 59 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, είναι περίπου 30% μικρότερος για τους «μαχητές» του Σαββατοκύριακου, έναντι 35% για όσους ασκούνται καθ’ όλη την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας είναι 41% μικρότερος (όσο και σε όσους ασκούνται καθ’ όλη την εβδομάδα), ενώ από καρκίνο είναι 18% χαμηλότερος (έναντι μείωσης κινδύνου 21% για όσους ασκούνται και τις καθημερινές).

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν στους ανθρώπους να κάνουν κάθε εβδομάδα τουλάχιστον 150 λεπτά άσκηση μέτριας έντασης ή 75 λεπτά μεγάλης έντασης.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι δεν μοιράζουν αυτή την άσκηση στις καθημερινές (πχ από 30 λεπτά τη μέρα), αλλά την κάνουν μαζεμένη το Σαββατοκύριακο, έχουν σχεδόν τα ίδια οφέλη υγείας με όσους ασκούνται μέσα στην εβδομάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που ασκούνται μόνο το Σαββατοκύριακο, κατά μέσο όρο «δαπανούν» 300 λεπτά, ενώ οι άνδρες υπερτερούν ελαφρά (56%) έναντι των γυναικών.

Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι, εκτός από τα ατομικά ή ομαδικά αθλήματα, μπορεί κανείς να ασκηθεί απλώς περπατώντας γρήγορα, ενώ καλό είναι να μην χάνει ευκαιρία να ανεβαίνει με τα πόδια τις σκάλες του μετρό ή των κτιρίων.

Πηγή:ethnos

Originally posted 2017-01-11 07:30:50.