Ημέρα του παιδιού 2017

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Στις 20 Νοεμβρίου 1959 υπεγράφη η σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κάπως έτσι, η 20η Νοεμβρίου αφιερώθηκε στα παιδιά και στα δικαιώματά τους. Τα 54 άρθρα της Συνθήκης επικυρώθηκαν από 193 κράτη και αναφέρονται στα δικαιώματα των παιδιών. Οι ΗΠΑ και η Σομαλία δεν συγκαταλέγονται σε αυτά καθώς δεν της έχουν δώσει νομική υπόσταση.

Σε πολλές χώρες τα παιδιά υποφέρουν από ασθένειες που για τον αναπτυγμένο κόσμο αποτελούν παρελθόν, ακόμη υποφέρουν από τη φτώχεια, δοκιμάζονται από τους πολέμους. Ας μην ξεχνάμε την παιδική κακοποίηση, το trafficking και την παιδική εργασία.

Στη χώρα μας η Σύμβαση επικυρώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον Νόμο Ν.2101/92 και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων. Προστασία (από κάθε μορφής εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κακοποίηση). Παροχές (δικαίωμα στην υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, ψυχαγωγία) και Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, πληροφόρηση και ελεύθερο χρόνο).

The post Ημέρα του παιδιού 2017 appeared first on Mommy.gr.

Περισσότερα άρθρα