Ηλεκτρονικά παιχνίδια: οι επιδράσεις τους στα παιδιά
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Ηλεκτρονικά παιχνίδια: οι επιδράσεις τους στα παιδιά

February 4, 2018

author:

Parenting.gr

Ηλεκτρονικά παιχνίδια: οι επιδράσεις τους στα παιδιά

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εξελίσσονται όλο και περισσότερο και αφορούν όλο και μικρότερα σε ηλικία παιδιά. Υπάρχουν διάφορα είδη ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Τα φορητά ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα παιχνίδια κονσόλας και εκείνα που παίζονται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παράλληλα, υπάρχουν και πολλές υποκατηγορίες παιχνιδιών, όπως είναι τα παιχνίδια στρατηγικής, περιπέτειας, προσομοίωσης, ρόλων, λογικής και τα παιχνίδια που σχετίζονται με αθλήματα.

Πολλά παιδιά εδώ και πολλά χρόνια αγαπούν να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα βρίσκουν σχεδόν συναρπαστικά εξαιτίας των γραφικών τους, των χρωμάτων και φυσικά των ήχων. Μάλιστα, τελευταία τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να βιώνουν την εικονική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας αξεσουάρ που κυριολεκτικά τα τοποθετούν μέσα στο παιχνίδι. Δεν είναι λίγα όμως τα παιδιά που παρουσιάζουν σημάδια εθισμού στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και δεν είναι λίγοι οι γονείς που αργούν να συνειδητοποιήσουν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το δικό τους παιδί. Σαφώς και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν έχουν μόνο αρνητική επίδραση στα παιδιά. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά και με την προσοχή που αρμόζει στο θέμα, ποιες είναι οι επιδράσεις από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στα παιδιά. Θετικές και αρνητικές…

-Ηλεκτρονικά παιχνίδια και θετικές επιδράσεις στα παιδιά

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ενισχύουν τη φαντασία των παιδιών και δίνουν το έναυσμα στην δημιουργικότητά τους προκειμένου να συνδυάσει πράγματα και καταστάσεις. Το αν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ψυχαγωγούν τα παιδιά, δεν είναι καν αντικείμενο προς συζήτηση. Το βλέπετε και εσείς. Αν δεν ψυχαγωγούσαν τα παιδιά, τότε θα ίδια τα παιδιά δεν θα τα είχαν τόσο ψηλά στις προτιμήσεις τους.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και οξύνουν τα αντανακλαστικά τους. Παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια τα παιδιά πρέπει να προσαρμοστούν με τις γρήγορες αντιδράσεις, με την ταχύτητα και τον σωστό συγχρονισμό. Η συγκέντρωση της προσοχής, η παρατηρητικότητα, η δεξιοτεχνία, η κριτική σκέψη για την επίλυση των προβλημάτων και φυσικά ο οπτικοακουστικός συντονισμός είναι όλα αυτά πράγματα που επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό όταν τα παιδιά παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ακόμη, δεν πρέπει να παραλείπουμε ότι πολλά από αυτά τα παιχνίδια παίζονται με περισσότερους παίκτες –ακόμη και διαδικτυακά από άλλες χώρες- με αποτέλεσμα τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται και να εξοικειώνονται με τις έννοιες της νίκης και της ήττας.

-Ηλεκτρονικά παιχνίδια και αρνητικές επιδράσεις στα παιδιά

Δυστυχώς όμως οι αρνητικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι περισσότερες όταν τα παιδιά εθίζονται με αυτά τα παιχνίδια. Έχει διαπιστωθεί ότι πολλά παιδιά γίνονται περισσότερο επιθετικά ενώ με τον καιρό γίνεται και η απευαισθητοποίησή τους μπροστά σε βίαιες εικόνες. Αυτό είναι κάτι σαν φυσική συνέχεια, αφού τα παιδιά έρχονται σε πολύ μεγάλη επαφή και εξοικείωση με τέρατα, βία, πόλεμο. Ας μην ξεχνάμε πως μια βίαιη πράξη σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, μπορεί να τους φέρει μια νίκη ή ακόμη προκειμένου να νικήσουν, να απαιτούνται βίαιες και μόνο πράξεις. Όποιος σκοτώσει τους περισσότερους νικά και αυτό δεν είναι δύσκολο να μεταφερθεί από την οθόνη στην πραγματική ζωή.

Ακόμη, τα παιδιά που εθίζονται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια καταλήγουν να είναι όλο και πιο εσωστρεφή. Η κοινωνική απομόνωση είναι μια πολύ αρνητική επίδραση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και δεν είναι σπάνιες οι φορές που την βλέπουμε στα παιδιά. Ας μην παραλείπουμε όμως και την πραγματικότητα ότι ένα εθισμένο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια παιδί, είναι ένα παιδί που θα αφήσει άλλες δραστηριότητές του όπως το διάβασμα ή την άσκηση και τον αθλητισμό. Κάπως έτσι, πολλά από αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας ή άλλα προβλήματα υγείας σε βάθος χρόνου και ενώ εξακολουθούν να παραμένουν εθισμένα.

-Η παρέμβαση των γονέων

Όπως αντιλαμβάνεστε είναι άκρως αναγκαίο οι γονείς να έχουν στην ευθύνη τους τη διαχείριση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και να ορίζουν οι ίδιοι το πόσο συχνά και πότε μπορεί το παιδί τους να παίξει με αυτά. Εκείνο που θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Να βλέπουν δηλαδή τη γενική εικόνα του παιδιού τους και να φροντίζουν ώστε να υπάρχει ισορροπία σε όλες τις δραστηριότητες των παιδιών. Ναι, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια για τους λόγους που προαναφέραμε, αλλά όχι στα ηλεκτρονικά παιχνίδια όταν είναι εις βάρος του αθλητισμού, της βόλτας με φίλους ή μιας ξένης γλώσσας. Ακόμη, ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά πρέπει να παίζουν και με άλλα παιχνίδια όπως είναι τα επιτραπέζια ή τα ομαδικά παιχνίδια.

Οι γονείς θα πρέπει πάντα να διαβάζουν την ειδική σήμανση στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να έχουν γνώση σχετικά με το τι αυτά εξιστορούν στα παιδιά και με ποιον τρόπο θα τα κρατήσουν απασχολημένα. Τέλος, καλό είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο. Τα 30 λεπτά τη μέρα όταν ο χρόνος περισσεύει είναι αρκετά για να ολοκληρωθεί ένας γύρος του παιχνιδιού.

Οτιδήποτε άλλο υπερβαίνει τα όρια και μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστες καταστάσεις.

Πηγή: Paixnidia.gr