Εύκολα βήματα για να διατηρήσετε υπέροχα τα Αλεξανδρινά σας
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Εύκολα βήματα για να διατηρήσετε υπέροχα τα Αλεξανδρινά σας

January 28, 2022

author:

Parenting.gr

Εύκολα βήματα για να διατηρήσετε υπέροχα τα Αλεξανδρινά σας

Τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, τα αλεξανδρινά είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Με τα έντονα χρωματιστά αστεροειδή τους φύλλα και το καταπράσινο φύλλωμά τους φέρνουν μια ζεστή πινελιά στα σπίτια αυτή τη σκοτεινή εποχή του χρόνο, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια χαρούμενη και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Στο υποτροπικό κλίμα του τόπου καταγωγής τους, το Μεξικό, τα αλεξανδρινά είναι θάμνοι που αναπτύσσονται σε ύψος ενός μέτρου. Οι ποικιλίες που θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε θερμαινόμενους εσωτερικούς χώρους καλλιεργήθηκαν μόλις τη δεκαετία του ’50 στη Γερμανία. Αυτά τα όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα αποχρώσεων, σχημάτων και μεγεθών. Σε σύγκριση με παλιότερα, οι σημερινές ποικιλίες είναι πολύ πιο ανθεκτικές και πολύ πιο εύκολες στη φροντίδα τους. Η κατάλληλη τοποθεσία, το σωστό πότισμα και η προσεκτική φροντίδα είναι οι καλύτερες προϋποθέσεις για να λάμπουν τα αστέρια σας για πολύ καιρό.

Επιλέξτε το σωστό σημείο

Για να ευδοκιμήσει ένα αλεξανδρινό χρειάζεται ένα ζεστό, φωτεινό σημείο που να προστατεύεται καλά από τα ρεύματα. Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου είναι μεταξύ 15 και 22 βαθμών Κελσίου. Τους χειμερινούς μήνες τοποθετήστε το φυτό κοντά σε ένα παράθυρο με ήλιο, καθώς το αλεξανδρινό αγαπάει το φως. Όταν είναι κοντά στο παράθυρο, τα αλεξανδρινά μπορούν να απορροφήσουν όση περισσότερη ποσότητα φωτός μπορούν το χειμώνα. Προσέξτε όμως: Πριν ανοίξετε το παράθυρο για να αερίσετε το δωμάτιο, μετακινήστε το φυτό σε μια προστατευμένη γωνία, καθώς τα κρύα ρεύματα μπορούν να του προκαλέσουν μόνιμη καταστροφή.

Πότισμα με μέτρο

Για το πότισμα των αλεξανδρινών ισχύει ένας κανόνας: less is more. Αν και αυτά τα φυτά ανέχονται λίγη ξηρασία, δεν ισχύει το ίδιο και με το υπερβολικό πότισμα, για αυτό πρέπει να φροντίζετε να απομακρύνετε το πλεονάζον νερό στο πιατάκι μέσα σε 15 λεπτά από το πότισμα. Ο ευκολότερος τρόπος για να καταλάβετε αν το φυτό σας χρειάζεται πότισμα είναι να σηκώσετε τη γλάστρα και να δείτε το βάρος της. Κατά κανόνα, το αλεξανδρινό πρέπει να ποτίζεται με λίγο νερό σε θερμοκρασία δωματίου κάθε δύο με τρεις ημέρες. Ωστόσο, αν το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό ή αν το φυτό βρίσκεται κοντά σε καλοριφέρ μπορεί να χρειάζεται πότισμα κάθε μέρα. Από την άλλη, αν ποτίζετε το φυτό από τη ρίζα, δηλ. το βυθίζετε στο νερό για λίγα λεπτά για να απορροφήσει την απαιτούμενη ποσότητα μπορεί να μην χρειαστεί ξανά πότισμα για μια ολόκληρη εβδομάδα. Συμβουλή: Όσο μικρότερο είναι το φυτό, τόσο πιο συχνά χρειάζεται πότισμα. Πρέπει να ποτίζετε τα μίνι αλεξανδρινά κάθε μέρα, καθώς έχουν μικρή ποσότητα χώματος για να αποθηκεύουν το νερό.

Δείξτε προσοχή κατά την αγορά

Κάποιες φορές ένα αλεξανδρινό θα ρίξει τα φύλλα του αμέσως μόλις το φέρετε σπίτι, παρόλο που τα κάνατε όλα σωστά. Σε αυτή την περίπτωση φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι δεν δόθηκε στο φυτό η απαιτούμενη προσοχή στο κατάστημα. Για να αποφύγετε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις, ελέγξτε αν στο κατάστημα τα αλεξανδρινά βρίσκονται σε σημείο που τα προστατεύει από τα ρεύματα και το κρύο, καθώς επίσης και αν είναι καλά τυλιγμένα κατά τη μεταφορά τους στο σπίτι. Είναι καλύτερο να αποφύγετε την αγορά φυτών που βρίσκονται κοντά σε είσοδο με ρεύμα ή ακόμα και έξω από το ανθοπωλείο. Μια επίσης καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε το χώμα στη γλάστρα πριν το αγοράσετε. Δεν πρέπει ούτε να μουλιάζει στο νερό ούτε να είναι ξηρό. Ένα υγιές, φρέσκο φυτό θα πρέπει να έχει πλούσιο φύλλωμα, με πράσινο-κίτρινα άνθη στο κέντρο του και να μην έχει ορατές φθορές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα Αλεξανδρινά, δείτε εδώ.

Originally posted 2017-12-12 10:23:44.