Εφηβεία: πώς να διαχειριστείς τις βραδινές εξόδους
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ

Εφηβεία: πώς να διαχειριστείς τις βραδινές εξόδους

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Εφηβεία: πώς να διαχειριστείς τις βραδινές εξόδους

Το παιδί σου έχει μπει στην εφηβεία και πάνω που άρχισες να συνηθίζεις να βγαίνει μόνο του τα απογεύματα ή να μένει μόνο του κάποιες ώρες στο σπίτι, ξαφνικά σου ζητάει να βγαίνει τα βράδια. Σου φαίνεται τρελό, αδιανόητο και λάθος αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να προετοιμάζεσαι για τη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης. Σίγουρα στην αρχή της εφηβείας δηλαδή στα 13, 14 ίσως και 15 χρόνια, μπορείς να είσαι πιο αυστηρή και να μην επιτρέπεις νυχτερινές εξόδους. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να αρχίσεις να συμφιλιώνεσαι με τις βραδινές, με επιστροφή στο σπίτι πριν τα μεσάνυχτα και φυσικά με επιτήρηση. Τι γίνεται όμως από εκεί και έπειτα;

Δες με ποιον τρόπο θα γίνει πιο ομαλά αυτή η μετάβαση και πώς θα πρέπει να την διαχειριστείς.

Ενημέρωσε το παιδί σου για την ασφάλειά του
Δεν υπάρχει λόγος να κρύψεις από το παιδί σου ότι νιώθεις νευρικότητα, άγχος και ανασφάλεια που θα είναι μόνο του έξω νυχτερινές ώρες. Το παιδί χρειάζεται να ξέρει πώς αισθάνεσαι αλλά μην του μεταφέρεις το άγχος σου. Ένα τρομαγμένο παιδί θα χάσει εύκολα την ψυχραιμία του μπροστά στον κίνδυνο. Ένα παιδί σωστά ενημερωμένο όμως για τους κινδύνους που πιθανόν θα αντιμετωπίσει, είναι προετοιμασμένο και άρα ικανό να αντιδράσει.

Μικρά βήματα
Εννοείται πως δεν θα επιτρέψεις αμέσως μια έξοδο ως τα ξημερώματα. Οι πρώτες έξοδοι μπορεί να είναι στο σινεμά και με μια μεγάλη παρέα φίλων. Στο πέρασμα του χρόνου και εφόσον τηρούνται οι κανόνες που έχετε ορίσει, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια των εξόδων. Διατήρησε το δικαίωμα να καλέσεις στο κινητό για να τσεκάρεις ότι όλα είναι εντάξει και βεβαιώσου φυσικά πως έχει αντιληφθεί ότι σε αυτό το τηλεφώνημα πρέπει να απαντήσει. Από την άλλη φρόντισε και εσύ ώστε να μην το παρακάνεις, καλώντας κάθε λίγο…

Οι κανόνες
Πριν απ’ όλα θα πρέπει να χτίσετε μεταξύ σας σχέση εμπιστοσύνης. Πρέπει να ξέρει το παιδί σου ότι δεν υπάρχει λόγος να σου πει ψέματα και κυρίως να είναι σε θέση να αναγνωρίσει ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες όταν λέμε ψέματα. Οι συνέπειες δεν είναι η τιμωρία ή η στέρηση εξόδου αλλά κάτι το ανεπανόρθωτο που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν δεν υπήρχε στη μέση το ψέμα… Στη συνέχεια ορίστε τους κανόνες. Θα πρέπει πάντα να ξέρεις πού είναι και με ποιους. Μη διστάσεις να ζητήσεις τα ονόματα και τα τηλέφωνα των φίλων αλλά μην σκεφτείς να τους καλέσεις στην πρώτη κλήση που το παιδί σου δεν θα απαντήσει! Ακόμη η ώρα που έχετε συμφωνήσει να επιστρέψει στο σπίτι, πρέπει να είναι κανόνας απαράβατος. Για αλκοόλ και ουσίες ούτε συζήτηση. Αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να επιβάλλεις την ώρα που το παιδί φεύγει για το πάρτι ή για την έξοδο, είναι από εκείνα που χτίζονται από όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά.