Εφηβεία: πώς να διαχειριστείς τα ξαφνικά ξεσπάσματα
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ

Εφηβεία: πώς να διαχειριστείς τα ξαφνικά ξεσπάσματα

December 14, 2021

author:

Parenting.gr

Εφηβεία: πώς να διαχειριστείς τα ξαφνικά ξεσπάσματα

Ακόμα και το πιο ήρεμο παιδί, στην εφηβεία είναι δυνατόν να παρουσιάσει κάποια ξαφνικά και αδικαιολόγητα ξεσπάσματα στο σπίτι. Μάλιστα, πολλές φορές δεν αποκλείεται αυτά να είναι καθημερινά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο έφηβος μοιάζει συχνά να είναι άλλος από εκείνον που ήξερες, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ισορροπίες της οικογένειας. Τα μικρότερα παιδιά αναστατώνονται από τη φασαρία και οι γονείς είναι αμήχανοι μπροστά στα νέα δεδομένα… Δεν μπορείς να κάνεις πολλά και δραστικά για να εξαναγκάσεις μια άλλη συμπεριφορά. Χρειάζεται υπομονή και παρατηρητικότητα, προκειμένου να διαγνώσεις αν πρόκειται για συμπτώματα της εφηβείας ή για κάτι περισσότερο από αυτό.

Ας το δούμε πιο αναλυτικά:

Θα πρέπει να ακούς

Κατά την εφηβεία του παιδιού σου μπορεί να ακούσεις απίστευτους παραλογισμούς. Μπορεί μάλιστα να σου επιρρίπτει ευθύνες για χίλια δυο πράγματα που ούτε καν φανταζόσουν. Ο θυμός ενός παιδιού στη φάση της εφηβείας μπορεί να προκύψει για οποιονδήποτε λόγο και οποιαδήποτε στιγμή. Η ίδια η ζωή και το πώς «εσείς οι μεγάλοι την κάνατε» μπορεί να είναι για παράδειγμα μια ανεξάντλητη πηγή για καθημερινή τριβή και κόντρα. Θα πρέπει να κάθεσαι υπομονετικά να ακούς. Όχι απαραίτητα να ακούς και να λες ναι σε όλα. Αυτό μόνο κακό θα έκανε. Όμως προσπάθησε να αποφύγεις τις μεγάλες συγκρούσεις. Προσπάθησε να θυμάσαι ότι απέναντί σου έχεις έναν έφηβο και όχι κάποιον στον οποίο θέλεις πάρα πολύ να απαντήσεις…

Πότε πρέπει στην πραγματικότητα να θυμώσεις…

Από την άλλη όταν βλέπεις τα πράγματα να ξεφεύγουν και έχεις απέναντί σου ένας εκνευρισμένο έφηβο που δεν δείχνει κανέναν σεβασμό και βρίζει ή φωνάζει, θα πρέπει να επιβληθείς. Είσαι ο κηδεμόνας του και αυτή η συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη. Εσύ ήρεμα και με ωραίο τρόπο πρέπει να πεις αυστηρά ότι αυτήν την συμπεριφορά δεν την ανέχεσαι.

Πρότεινέ του κάποια δραστηριότητα

Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί έφηβοι παρουσιάζουν νευρικότητα απλά και μόνο γιατί έχουν συσσωρευμένη ενέργεια η οποία δεν διοχετεύεται κάπου. Γι’ αυτόν τον λόγο θα μπορούσες να του προτείνεις κάποια δραστηριότητα. Γυμναστήριο, κολυμβητήριο ή έστω τρέξιμο μαζί σου, θα του έκανε πραγματικά καλό.

Η βοήθεια από τον ειδικό

Ένα νευρικό παιδί που ταυτόχρονα γίνεται βίαιο όμως, δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να αγνοήσεις και να προσπαθήσεις να αντιμετωπίσεις μόνη σου. Θα πρέπει οπωσδήποτε σε μια τέτοια περίπτωση να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Originally posted 2017-10-23 08:29:54.