Εφηβεία: μήπως το παρακάνεις με τον έλεγχο του παιδιού σου;
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ

Εφηβεία: μήπως το παρακάνεις με τον έλεγχο του παιδιού σου;

November 26, 2021

author:

Parenting.gr

Εφηβεία: μήπως το παρακάνεις με τον έλεγχο του παιδιού σου;

Η εφηβεία είναι μια ασταθής και δύσκολη περίοδος για τα παιδιά. Είναι ταυτόχρονα και πολύ αγχωτική για τους γονείς. Παράλληλα είναι και η περίοδος που τα παιδιά αρχίζουν να απομακρύνονται από την οικογένεια, να χρειάζονται χρόνο και χώρο για να μείνουν μόνα τους. Δοκιμάζουν και είναι κανονικό να αναρωτιούνται οι γονείς για το πώς περνούν τον χρόνο τους; Ποιες είναι οι δραστηριότητές τους και αν είναι ασφαλή τα παιδιά τους μέσα σ’ αυτές.

Όμως η στενή παρακολούθηση ενός εφήβου δεν πρόκειται να κάνει καλό σε κανέναν και σίγουρα όχι στον ίδιο τον έφηβο. Κάποτε θα πρέπει και το παιδί να νιώσει ότι οι γονείς του το θεωρούν αρκετά καταρτισμένο, εφοδιασμένο και ώριμο για να κάνει τα πρώτα του βήματα ανεξαρτησίας σ’ αυτόν τον κόσμο.

Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι ο έφηβος θα είναι ανεξέλεγκτος. Μπορείς διακριτικά να έχεις μια εικόνα για τη δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο αλλά όχι επίμονα και με στόχο να μην χάσεις το παραμικρό. Το σωστό είναι να έχεις φροντίσει ώστε να έχεις ένα παιδί που εμπιστεύεσαι. Όχι να παρακολουθείς τη δραστηριότητά του και να παρεμβαίνεις. Η παρέμβαση θα πρέπει να γίνει αν διαπιστώσεις κάτι ακραίο και μόνο όταν θα είσαι σίγουρη γι’ αυτό.

Ακόμη, θα πρέπει να δίνεις χώρο για την προσωπική ζωή του. Αν θέλει να φέρει στο σπίτι το κορίτσι του ή το αγόρι της, δεν θα έπρεπε να το απαγορεύσεις αλλά να το ενθαρρύνεις. Δεν χρειάζεται να πηγαινοέρχεσαι με τον δίσκο αν θέλουν να δουν μια ταινία, δήθεν για να προσφέρεις κάτι. Το παιδί σου ξέρει πού βρίσκονται τα πάντα μέσα στο σπίτι. Μείνε στο δωμάτιό σου ή πήγαινε μια βόλτα.

Παρόμοια λογική θα πρέπει να υιοθετήσεις και σχετικά με το πού ξοδεύει το χαρτζιλίκι του. Ο αυστηρός έλεγχος θα το κάνει να αισθάνεται ότι ασφυκτιά. Σαφέστατα θα πρέπει να ρωτήσεις τι ακριβώς γίνεται αν διαπιστώσεις ότι ζητάει πολλά περισσότερα χρήματα από το κανονικό και μάλιστα σε σύντομα μεταξύ τους χρονικά διαστήματα.

Εκείνο που θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου όταν μεγαλώνεις παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, είναι ότι όσο πιο πολύ τα κυνηγάς τόσο περισσότερο θα προσπαθούν και να κρύβονται. Ψυχραιμία είναι ό,τι χρειάζεσαι και να μην κάνεις υποθετικά σενάρια. Αν ξέρεις πολύ καλά το παιδί σου και έχεις κάνει τη σωστή δουλειά πριν έρθει η δύσκολη αυτή περίοδος της εφηβείας, δεν έχεις να ανησυχείς για πολλά στην πραγματικότητα.

 

Originally posted 2017-10-11 12:03:37.