Εφηβεία: δώσε του χώρο
ΕΦΗΒΟΣ ΠΑΙΔΙ

Εφηβεία: δώσε του χώρο

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Εφηβεία: δώσε του χώρο

Όσο εύκολο μπορεί να ήταν ως παιδί, τόσο δύσκολο μπορεί να είναι ως έφηβος. Η εφηβεία είναι μια μεταβατική κατάσταση με πολλές εκπλήξεις. Δύσκολη στην διαχείριση για τους γονείς αλλά και πολύ δύσκολη για τον ίδιο τον έφηβο. Οι γονείς παρακολουθούν το παιδί τους να απομακρύνεται ή να συμπεριφέρεται παράξενα για εκείνους. Όσο ανησυχητικό ή σκληρό και αν μοιάζει, πρέπει να δώσουν χώρο στο παιδί τους.

Από τη γέννησή του και έπειτα, ένα παιδί σταδιακά πρέπει να αποκτά όλο και περισσότερο δικό του χώρο και δεν εννοούμε μέσα στο σπίτι. Το παιδί πρέπει να απομακρύνεται από τους γονείς. Πρέπει να κατακτά την ανεξαρτησία του για να καταφέρει να εξελιχθεί ως άνθρωπος. Χρειάζεται χώρος για να μπορέσει κανείς να ανακαλύψει τον εαυτό του. Και ποια καλύτερη περίοδος από αυτήν της εφηβείας όπου οι αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και σε πνευματικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο διαδέχονται η μια την άλλη εξαιρετικά γρήγορα. Οι γονείς οφείλουν να σεβαστούν αυτήν την ανάγκη του εφήβου. Να σεβαστούν την κατάσταση και να δείξουν κατανόηση στις αλλόκοτες συμπεριφορές του. Ξεσπάσματα, φωνές, νεύρα είναι όλα λίγο ως πολύ αναμενόμενα.

Χώρος όμως δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τον έφηβο στην τύχη του και στις αποφάσεις του. Πρέπει με συζήτηση να μπουν όρια που θα γίνονται σεβαστά και από τις δύο πλευρές. Μια λύση είναι να προτρέψουν οι γονείς τον έφηβο, να θέσει και ο ίδιος τα δικά του όρια προς συζήτηση. Δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Ο έφηβος πρέπει να έχει χώρο αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ενήλικος και υπεύθυνος για τον εαυτό του και τις πράξεις του. Ας μην ξεχνάμε ότι στην εφηβεία κανείς δοκιμάζει τα περισσότερα, άσχετα από το αν η κριτική του ικανότητα είναι τέτοια ώστε να αξιολογήσει σωστά τι είναι καλό και τι όχι. Για έναν έφηβο μπορεί κάτι να είναι αυτή τη στιγμή απαγορευτικό και την άλλη στιγμή να είναι ό,τι πιο κανονικό θα μπορούσε να δοκιμάσει. Ο έφηβος χρειάζεται χώρο αλλά όχι να είναι ανεξέλεγκτος. Η εφηβεία είναι μια ακόμα σημαίνουσας σημασίας περίοδος ανάπτυξης του τότε παιδιού, η οποία θα καθορίσει σε έναν βαθμό την ενήλικη ζωή του.