Ευεργετικός ο θηλασμός για βρέφη, μαμάδες και… οικονομία
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ευεργετικός ο θηλασμός για βρέφη, μαμάδες και… οικονομία

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Ευεργετικός ο θηλασμός για βρέφη, μαμάδες και… οικονομία

Σύμφωνα με μια σειρά μελετών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο παρατεταμένος θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή 800.000 και πλέον βρεφών κάθε χρόνο. Παράλληλα εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια στα παγκόσμια συστήματα υγείας   χάρη στον προστατευτικό του ρόλο από ορισμένες παιδικές ασθένειες,

«Μόνο ένα παιδί στα πέντε θηλάζει έως τους 12 πρώτους μήνες της ζωής του στις πλούσιες χώρες, και ένα παιδί στα τρία θηλάζει αποκλειστικά τους έξι πρώτους μήνες στις χώρες μεσαίου ή χαμηλού εισοδήματος», επισημαίνει η βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Συνεπώς, εκατομμύρια είναι τα παιδιά που δεν επωφελούνται πλήρως από τα οφέλη του μητρικού γάλατος.

Το μητρικό γάλα όμως μπορεί να καλύψει το σύνολο των διατροφικών αναγκών του βρέφους τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.  Γι΄αυτό το λόγο, άλλωστε, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά “αποκλειστικό” μητρικό θηλασμό έως την ηλικία των έξι μηνών και μερικό θηλασμό έως τα δύο χρόνια.

Εκτός από την αμιγώς διατροφική προσφορά, ο θηλασμός φημίζεται εδώ και χρόνια και για την ευεργετική του δράση στην υγεία του βρέφους και της μητέρας του.

o-BREASTFEEDING-facebook

Ο μακροχρόνιος θηλασμός μπορεί να σώσει το 13% του συνόλου των θανάτων παιδιών ηλικίας μικρότερης των δύο ετών ενώ παράλληλα  μπορεί να αποτρέψει το θάνατο 20.000 μητέρων ετησίως από καρκίνο του μαστού.

«Στις πλούσιες χώρες, ο θηλασμός μειώνει κατά περισσότερο από ένα τρίτο τα κρούσματα αιφνιδίου θανάτου στα βρέφη και στις φτωχές χώρες ή τις χώρες μεσαίου εισοδήματος σχεδόν οι μισές επιδημίες διάρροιας και το ένα τρίτο των αναπνευστικών λοιμώξεων θα μπορούσαν να αποτραπούν χάρη στο θηλασμό».

Ο μακροχρόνιος θηλασμός φέρεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη στο παιδί, ενώ στις μητέρες δείχνει να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι, αν αυξανόταν σε 90% το ποσοστό του αποκλειστικού θηλασμού έως τους πρώτους έξι μήνες στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βραζιλία και σε 45% στη Βρετανία, θα μειωνόταν το κόστος θεραπείας κοινών παιδικών ασθενειών, όπως η πνευμονία, η διάρροια, το άσθμα.

Οι ερευνητές επίσης δήλωσαν ότι χάρη στο θηλασμό, θα ήταν εφικτή μια εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας τουλάχιστον 2,45 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, 29,5 εκατ. στη Βρετανία, 223,6 εκατ. στην Κίνα και 6 εκατ. στη Βραζιλία.

 «Οι εργασίες μας δείχνουν σαφώς ότι ο θηλασμός σώζει ζωές και επιτρέπει την εξοικονόμηση πόρων σε όλες τις χώρες, πλούσιες ή φτωχές», τονίζουν οι ειδικοί και αναφέρουν ότι η προώθηση  της πρακτικής του θηλασμού σε παγκόσμια κλίμακα είναι απαραίτητη!

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: η σωστή στάση

Θηλασμός: η διατροφή της μαμάς