Εργαζόμενη μητέρα: το κλάμα του αποχωρισμού
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ Τα προβλήματα

Εργαζόμενη μητέρα: το κλάμα του αποχωρισμού

January 5, 2022

author:

Parenting.gr

Εργαζόμενη μητέρα: το κλάμα του αποχωρισμού

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει μια εργαζόμενη μητέρα είναι η διαχείριση του αποχωρισμού με το μωρό, όταν η ίδια πρέπει να πάει στη δουλειά της. Είναι δυστυχώς αμφίδρομο αυτό που συμβαίνει. Και η μητέρα σκέφτεται ότι το μωρό της την έχει τεράστια ανάγκη, η ζωή του στην πραγματικότητα εξαρτάται από την ίδια, αλλά και το μωρό νιώθει μαζί της τόσο καλά όσο με κανέναν. Ο πρώτος καιρός του αποχωρισμού, είναι πάντα και ο πιο δύσκολος.

Το πόσο έντονα απαντούν τα παιδιά στα δικά μας συναισθήματα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Ακόμα και ένα νεογέννητο μπορεί να αντιληφθεί ότι η μαμά είναι πολύ στρεσαρισμένη που θα το αφήσει για κάποιες ώρες με την γιαγιά, με την babysitter ή στον βρεφονηπιακό σταθμό. Γι’ αυτό και η μητέρα που επιστρέφει στην εργασία της θα πρέπει πρώτα να διαχειριστεί το δικό της άγχος. Φρόνιμο, λοιπόν, είναι η μητέρα να καμουφλάρει όσο γίνεται τα συναισθήματά της γιατί οτιδήποτε άλλο επιδρά αρνητικά στον ψυχισμό του παιδιού.

Ακόμη, για να γίνουν πιο εύκολα τα πράγματα σε ότι αφορά τον αποχωρισμό, θα πρέπει να υπάρχει από νωρίς μια πολύ συγκεκριμένη καθημερινή ρουτίνα. Ξυπνάμε νωρίς, ετοιμαζόμαστε νωρίς, κάνουμε αγκαλιές και χάδια και λίγο μετά ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το απόγευμα γιατί ο καθένας μας έχει τις υποχρεώσεις του. Η μαμά πρέπει να πάει στη δουλειά και το μωρό πρέπει να μείνει με τη γιαγιά ή την babysitter. Εδώ, μπαίνει και το θέμα του τι κάνει το μωρό ή το παιδί αυτές τις ώρες. Ένα βρέφος πιθανόν δεν έχει και πάρα πολλές επιλογές. Όμως ένα μεγαλύτερο μωράκι ή ένα νήπιο έχει. Οι ώρες που δεν είναι με τη μαμά του, πρέπει να είναι κάτι άλλο. Όχι να αισθάνεται πως αλλάζει πρόσωπο που το φροντίζει, αλλά να αισθάνεται πως όπως η μαμά αλλάζει περιβάλλον για να εργαστεί, έτσι και το ίδιο πρόκειται να έχει τις δικές του δραστηριότητες εκείνες τις ώρες. Γι’ αυτό και είναι καλό να επιλέγεται με σοφία και προσοχή εκείνος που θα αναλάβει το παιδί αυτές τις ώρες. Να μην το αφήνει να τεμπελιάζει και να βαριέται αλλά να ασχολείται μαζί του και να του διδάσκει πράγματα.

 

Originally posted 2017-11-03 11:18:26.