Οι ενοχές μιας εργαζόμενης μητέρας: πως θα τις διαχειριστείς!
Αν εύχεσαι να μπορούσες να είσαι μια καλύτερη μητέρα, να θυμάσαι ότι δεν είσαι η μόνη. Η ενοχική εργαζόμενη μαμά είναι σχεδόν ένα φαινόμενο επιδημικό. Μόνο το 10% των μητέρων που εργάζονται με πλήρες ωράριο βαθμολογούν τον εαυτό τους με την υψηλότερη βαθμολογία για την ανατροφή των παιδιών τους, ενώ μόνο το 24% των μητέρων που εργάζονται με μερική απασχόληση δίνουν άριστα στον εαυτό τους ως γονέα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Εσύ, πώς αντιμετωπίζεις τα συναισθήματα ενοχής, είτε αγαπάς, είτε μισείς τη δουλειά σου;
Η “ενοχή της εργαζόμενης μητέρας” σου λέει κάτι;
Μερικές φορές μια ενοχή μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σήμα που υποδηλώνει ότι πρέπει να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου. Είσαι ικανοποιημένη με τον/την πάροχο φροντίδας των παιδιών σου; Μήπως η στάση του αφεντικού σου καθιστά δύσκολο να ισορροπήσεις το πρόγραμμά σου; Μήπως πρέπει να ζητήσεις από τον σύντροφό σου περισσότερη βοήθεια σχετικά με τα οικιακά;
Αν κάτι από τα παραπάνω σε προβληματίζει, τότε απλά διόρθωσέ το! Ακόμα και αν δεν μπορείς να το αλλάξεις αμέσως, η προσπάθεια για επίλυση, θα διαλύσει την ενοχή. Αν καταστρώσεις ένα σχέδιο με στόχο να πετύχεις μια καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής σε βάθος δύο ή τριών χρόνων, ή αν ξεκινήσεις μια εξοικονόμηση χρημάτων, ώστε να μπορέσεις να εγκαταλείψεις την εργασία σου, θα σου είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς το αίσθημα της ενοχής.
Αναλογίσου τους λόγους για τους οποίους εργάζεσαι

Μείνε μακριά από ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις ενοχές
Ίσως να θεωρείς υπερβολή να σταματήσεις να συνομιλείς με τον γείτονα που είπε κάποτε, «Εγώ ποτέ δεν θα μπορούσα να αναθέσω σε κάποιον ξένο να μεγαλώσει το παιδί μου». Όμως μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνεις! Από την άλλη, η σχέση με τους συγγενείς είναι πιο περίπλοκη. Έτσι, αν η πεθερά σου κάνει ένα δηκτικό σχόλιο για το γεγονός ότι δουλεύεις, βρες μια δικαιολογία για να φύγεις από το δωμάτιο. Αυτό είναι καλύτερο από το να καρφώσεις ένα πιρούνι στο δάχτυλό της – όπως θα ήθελες πολύ να κάνεις!-.
Αναζήτησε το υπόβαθρο

Περάστε χρόνο μαζί
Για να αντιμετωπίσεις ευθέως την ενοχή, πάρε μια μέρα άδεια μόνο και μόνο για να περάσεις χρόνο με το παιδί σου. Μην βάλεις τίποτα άλλο στην ημερήσια διάταξη αυτής της ημέρας. Θα επανασυνδεθείς έτσι με τους καθημερινούς ρυθμούς του παιδιού, ενώ το παιδί θα απολαύσει αυτή την ιδιαίτερη στιγμή με τη μαμά.
Αν μια τέτοια άδεια είναι δύσκολη, προσπάθησε να αφιερώνεις στο παιδί λίγες ώρες παιχνιδιού. Αν το πρόγραμμά σου είναι πραγματικά αμείλικτο, την επόμενη φορά που θα πρέπει να μείνεις στο σπίτι επειδή το παιδί είναι άρρωστο, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις την ευκαιρία σαν ουσιαστικό χρόνο, αντί για μια μέρα με τηλεόραση και ζεστές σούπες. Διάβασε ακόμα: Πως να πετύχουμε ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί μας.
Να μην ξεχνάς ότι μια μητέρα οφείλει να αντιμετωπίζει προκλήσεις
Όταν βιώνεις την σύγκρουση εργασίας-οικογένειας, είναι εύκολο να εξιδανικεύεις τη ζωή που θα είχες ως μια μαμά στο σπίτι. Φαντάζεσαι ότι όλη μέρα θα χόρευες με τα παιδιά, θα απολάμβανες την κάθε στιγμή της ζωής τους και θα συνέβαλες στην οικοδόμηση του IQ τους ως το επίπεδο της μεγαλοφυΐας, μέσα από δραστηριότητες για την πρώιμη παιδική ηλικία.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι γονείς που μένουν στο σπίτι, μπορεί να έχουν ακριβώς το ίδιο άγχος με τους εργαζόμενους γονείς, αν όχι και περισσότερο, ανάλογα με την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και τον αριθμό των παιδιών.
Διάβασε επίσης: Συμβουλές για επιτυχημένη επιστροφή στην αγορά εργασίας!