Οι ενοχές μιας εργαζόμενης μητέρας: πως θα τις διαχειριστείς!
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ Η σχέση με το παιδί Σπίτι & μαμά

Οι ενοχές μιας εργαζόμενης μητέρας: πως θα τις διαχειριστείς!

January 8, 2015

author:

Parenting.gr

Οι ενοχές μιας εργαζόμενης μητέρας: πως θα τις διαχειριστείς!

Αν εύχεσαι να μπορούσες να είσαι μια καλύτερη μητέρα, να θυμάσαι ότι δεν είσαι η μόνη. Η ενοχική εργαζόμενη μαμά είναι σχεδόν ένα φαινόμενο επιδημικό. Μόνο το 10% των μητέρων που εργάζονται με πλήρες ωράριο βαθμολογούν τον εαυτό τους με την υψηλότερη βαθμολογία για την ανατροφή των παιδιών τους, ενώ μόνο το 24% των μητέρων που εργάζονται με μερική απασχόληση δίνουν άριστα στον εαυτό τους ως γονέα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Εσύ, πώς αντιμετωπίζεις τα συναισθήματα ενοχής, είτε αγαπάς, είτε μισείς τη δουλειά σου;

Η “ενοχή της εργαζόμενης μητέρας” σου λέει κάτι;

Μερικές φορές μια ενοχή μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σήμα που υποδηλώνει ότι πρέπει να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου. Είσαι ικανοποιημένη με τον/την πάροχο φροντίδας των παιδιών σου; Μήπως η στάση του αφεντικού σου καθιστά δύσκολο να ισορροπήσεις το πρόγραμμά σου; Μήπως πρέπει να ζητήσεις από τον σύντροφό σου περισσότερη βοήθεια σχετικά με τα οικιακά;
Αν κάτι από τα παραπάνω σε προβληματίζει, τότε απλά διόρθωσέ το! Ακόμα και αν δεν μπορείς να το αλλάξεις αμέσως, η προσπάθεια για επίλυση, θα διαλύσει την ενοχή. Αν καταστρώσεις ένα σχέδιο με στόχο να πετύχεις μια καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής σε βάθος δύο ή τριών χρόνων, ή αν ξεκινήσεις μια εξοικονόμηση χρημάτων, ώστε να μπορέσεις να εγκαταλείψεις την εργασία σου, θα σου είναι πιο εύκολο να διαχειριστείς το αίσθημα της ενοχής.

Αναλογίσου τους λόγους για τους οποίους εργάζεσαι

αρχείο λήψης (9)Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εργαζόμαστε: Αγαπάμε τη δουλειά μας. Χρειαζόμαστε τα χρήματα. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε την αγορά εργασίας. Αντιλαμβανόμαστε ότι θα είμαστε δυστυχείς στο σπίτι και ότι θα κάνουμε τα παιδιά μας δυστυχισμένα. Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα μιας επιτυχημένης, ανεξάρτητης μητέρας. Εντόπισε τα δικά σου κίνητρα. Μόλις επιβεβαιώσεις ότι κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις, τότε θα απαλλαγείς από την ενοχή. Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις επιλογές που έχεις κάνει για την οικογένειά σου. Επίσης, να έχεις εύκαιρη τη λίστα. Έτσι, όταν μια ενοχή εμφανίζεται και πάλι – και αυτό θα γίνεται – να την βγάζεις έξω για να φρεσκάρεις τη μνήμη σου.

Μείνε μακριά από ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις ενοχές

Ίσως να θεωρείς υπερβολή να σταματήσεις να συνομιλείς με τον γείτονα που είπε κάποτε, «Εγώ ποτέ δεν θα μπορούσα να αναθέσω σε κάποιον ξένο να μεγαλώσει το παιδί μου». Όμως μάλλον ήρθε η ώρα να το κάνεις! Από την άλλη, η σχέση με τους συγγενείς είναι πιο περίπλοκη. Έτσι, αν η πεθερά σου κάνει ένα δηκτικό σχόλιο για το γεγονός ότι δουλεύεις, βρες μια δικαιολογία για να φύγεις από το δωμάτιο. Αυτό είναι καλύτερο από το να καρφώσεις ένα πιρούνι στο δάχτυλό της – όπως θα ήθελες πολύ να κάνεις!-.

Αναζήτησε το υπόβαθρο

abortion-nadine_1985919cΌταν αντιμετωπίζεις μια μαμά που ασκεί κριτική κατά της εργασίας, προσπάθησε να θυμάσαι ότι όλοι εκφράζουν άποψη από τη δική τους σκοπιά, με βάση τις δικές τους εμπειρίες. Θα πρέπει να αξιολογήσεις τα σχόλια σε σχέση με τις επιλογές που η ομιλήτρια έκανε για τη δική της οικογένεια. Μήπως έβαλε την καριέρα της σε αναμονή για να είναι στο σπίτι με τα παιδιά; Μήπως της λείπει η δουλειά ή μισεί που εξαρτάται οικονομικά από το σύζυγό της; Αν τα πράγματα είναι κάπως έτσι, ίσως είναι αναγκασμένη να πιστεύει ίσα διάλεξε είναι η μόνη σωστή επιλογή, για να αποδεχτεί τους συμβιβασμούς που έκανε.

Περάστε χρόνο μαζί

Για να αντιμετωπίσεις ευθέως την ενοχή, πάρε μια μέρα άδεια μόνο και μόνο για να περάσεις χρόνο με το παιδί σου. Μην βάλεις τίποτα άλλο στην ημερήσια διάταξη αυτής της ημέρας. Θα επανασυνδεθείς έτσι με τους καθημερινούς ρυθμούς του παιδιού, ενώ το παιδί θα απολαύσει αυτή την ιδιαίτερη στιγμή με τη μαμά.
Αν μια τέτοια άδεια είναι δύσκολη, προσπάθησε να αφιερώνεις στο παιδί λίγες ώρες παιχνιδιού. Αν το πρόγραμμά σου είναι πραγματικά αμείλικτο, την επόμενη φορά που θα πρέπει να μείνεις στο σπίτι επειδή το παιδί είναι άρρωστο, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις την ευκαιρία σαν ουσιαστικό χρόνο, αντί για μια μέρα με τηλεόραση και ζεστές σούπες. Διάβασε ακόμα: Πως να πετύχουμε ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί μας.

mother-daughter-girlΝα μην ξεχνάς ότι μια μητέρα οφείλει να αντιμετωπίζει προκλήσεις

Όταν βιώνεις την σύγκρουση εργασίας-οικογένειας, είναι εύκολο να εξιδανικεύεις τη ζωή που θα είχες ως μια μαμά στο σπίτι. Φαντάζεσαι ότι όλη μέρα θα χόρευες με τα παιδιά, θα απολάμβανες την κάθε στιγμή της ζωής τους και θα συνέβαλες στην οικοδόμηση του IQ τους ως το επίπεδο της μεγαλοφυΐας, μέσα από δραστηριότητες για την πρώιμη παιδική ηλικία.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι γονείς που μένουν στο σπίτι, μπορεί να έχουν ακριβώς το ίδιο άγχος με τους εργαζόμενους γονείς, αν όχι και περισσότερο, ανάλογα με την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και τον αριθμό των παιδιών.

Διάβασε επίσης: Συμβουλές για επιτυχημένη επιστροφή στην αγορά εργασίας!