Επώδυνο σεξ μετά τον τοκετό: τι συμβαίνει;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Επώδυνο σεξ μετά τον τοκετό: τι συμβαίνει;

January 17, 2020

author:

Parenting.gr

Επώδυνο σεξ μετά τον τοκετό: τι συμβαίνει;

 Η πιο πιθανή αιτία για το φαινόμενο αυτό είναι ότι το σώμα σου δεν έχει ακόμα συνέλθει από τη δοκιμασία του τοκετού και έτσι είναι λογικό να αντιμετωπίζεις ενοχλήσεις. Όμως, με την σωστή αντιμετώπιση και με λίγη υπομονή, είναι βέβαιο πως όλα σύντομα θα φτιάξουν.
Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους στο σεξ μετά τον τοκετό μπορεί να γίνει δυσάρεστο για τις νέες μαμάδες:

Τα σκισίματα και οι ουλές. Ακόμα και αν έχουν περάσει έξι εβδομάδες ή και περισσότερο από τον τοκετό, χωρίς να έχεις καθόλου σεξουαλικές επαφές, δεν αποκλείεται οι ουλές να μην έχουν επουλωθεί πλήρως.
Πώς θα το αντιμετωπίσω; Αρχικά, θα πρέπει να επισκεφτείς τον γυναικολόγο σου και να συζητήσεις με ειλικρίνεια σχετικά με τον πόνο που αισθάνεσαι. Θα πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί να χρειαστεί να περάσει μέχρι και ένας χρόνος από τον τοκετό, για να αποκατασταθούν πλήρως οι ιστοί του περινέου. Το σκίσιμο, ενδεχομένως να προκαλεί πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλά η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική εφαρμογή φαρμάκων και θεραπειών, ή με κατάλληλες ασκήσεις που θα σου συστήσει ο γιατρός.

Ξηρότητα. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι πιθανό να πέσουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία συμβάλλουν στην ύγρανση του κόλπου, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Για να επανέλθουν τα επίπεδα των ορμονών αυτών στα φυσιολογικά τους επίπεδα, δεν αποκλείεται να περάσουν ακόμα και έξι μήνες από τη διακοπή του θηλασμού. Επίσης, η ξηρότητα θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών.
Πώς θα το αντιμετωπίσω; Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις ένα λιπαντικό. Αν λαμβάνεις αντισυλληπτικά χάπια, συζήτησε με το γιατρό σου σχετικά με μια αλλαγή στην μάρκα ή για εναλλακτική αντισυλληπτική μέθοδο.
Infertility
Ερεθισμός. Μια απλή λοίμωξη μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα όπως φαγούρα και αίσθηση ξηρότητας κατά την ούρηση ή κατά τη σεξουαλική επαφή, κολπική ερυθρότητα και παχύρρευστες λευκές κολπικές εκκρίσεις.
Πώς θα το αντιμετωπίσω; Πρέπει να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου άμεσα. Θα μπορούσε να πρόκειται για μια κολπική μόλυνση ζύμης. Σε τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθήσεις κάποια θεραπεία με χάπια ή τοπική κρέμα. Αλλιώς μπορεί να είναι μια βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία συνήθως θεραπεύεται με χρήση αντιβιοτικών.

Πυελικός πόνος. Αν αισθάνεσαι έναν βαθύ πόνο στην περιοχή της πυέλου ή χαμηλότερα στην πλάτη κατά τη διάρκεια της επαφής, αυτό μπορεί να οφείλεται στην παρουσία ινομυωμάτων, σε κάποια κύστη στην ωοθήκη, ή σε ενδομητρίωση (ιστός της μήτρας που αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα).
Πώς θα το αντιμετωπίσω; Θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου για να κάνει διάγνωση του προβλήματος και ακολούθως να σου συστήσει την ανάλογη θεραπεία. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να λάβεις φαρμακευτική αγωγή που θα επιβραδύνει την ενδομητρίωση ή να αντιμετωπίσεις με εμβολισμό της μητριαίας αρτηρίας τα ινομυώματα. Αλλιώς μπορεί να σου προταθεί να κάνεις φυσιοθεραπεία ή/και ασκήσεις.

Διάβασε επίσης: 8+1 tips για να ξανακάνετε γρήγορα σεξ μετά την εγκυμοσύνη!

Originally posted 2015-05-25 04:45:20.