Επιτυχημένες στρατηγικές εκμάθησης χρήσης της τουαλέτας!
Eκπαίδευση Γωνιά της μαμάς

Επιτυχημένες στρατηγικές εκμάθησης χρήσης της τουαλέτας!

December 8, 2019

author:

Parenting.gr

Επιτυχημένες στρατηγικές εκμάθησης χρήσης της τουαλέτας!

Για να γίνει η απεξάρτηση από την πάνα, όσο το δυνατόν πιο ομαλά για εσένα και το παιδί, ρίξε μια ματιά για να δεις τι τείνει να λειτουργεί – και τα λάθη που πρέπει να αποφεύγουμε όταν κόβει την πάνα.

1. Περίμενε μέχρι το παιδί να είναι έτοιμο
Δεν υπάρχει μαγική ηλικία στην οποία τα παιδιά είναι έτοιμα για να μάθουν να χρησιμοποιούν το γιογιό. Τα περισσότερα μικρά παιδιά μπορεί να αναπτύξουν τις απαραίτητες σωματικές και διανοητικές δεξιότητες μεταξύ των 18 και 24 μηνών, ενώ κάποια άλλα όταν θα είναι πιο κοντά στην ηλικία των 3 ή ακόμα και των 4 ετών. Δες εδώ ποια σημάδια δείχνουν ότι θα βγάλει την πάνα.
Αν το παιδί αντιμετωπίζει αλλαγές, όπως το ξεκίνημα στον παιδικό σταθμό, ένα νέο αδελφάκι, ή μια μετακόμιση, μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις μέχρι η φουρτούνα να περάσει, πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση. Μόλις ξεκινήσετε, αν έχετε προσπαθήσει για αρκετές εβδομάδες χωρίς επιτυχία, αυτό είναι ένα σημάδι ότι το παιδί δεν είναι έτοιμο. Περίμενε λίγες εβδομάδες – ή μέχρι να δεις σημάδια ότι η ώρα έφτασε – και δοκιμάστε ξανά.

2. Φτιάχνοντας ένα πλάνο
83359867Πριν ακόμα αγοράσεις στο παιδί ένα γιογιό ή ένα κάθισμα, είναι σημαντικό να έχεις ένα σχέδιο για την εκπαιδευτική διαδικασία. Αποφάσισε πότε και πως θα ξεκινήσεις, πως θα διαχειριστείς τις άτυχες στιγμές την περίοδο που κόβει τις πάνες, πότε θα κάνεις πίσω και ούτω καθεξής. Επίσης, προετοιμάσου ώστε να είσαι ευέλικτη. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πως το παιδί θα ανταποκριθεί ή ποια τεχνική θα λειτουργήσει καλύτερα. Λάβε υπόψη ότι, όπως με τα περισσότερα αναπτυξιακά ορόσημα, η επιτυχία δεν συμβαίνει απαραίτητα με έναν γραμμικό τρόπο – το παιδί μπορεί να κάνει μια αρχική πρόοδο, αλλά μετά να οπισθοδρομίσει σε ένα ή περισσότερα σημεία κατά μήκος της διαδρομής.
Συζήτησε το πλάνο με τον παιδίατρο. Θα διαθέτει πιθανώς αρκετή εμπειρία και συμβουλές για να μοιραστεί μαζί σου. Μόλις αποφασίσεις σχετικά με την στρατηγική, εξασφάλισε ότι και όλοι οι άλλοι που φροντίζουν επίσης το παιδί, τη συμμερίζονται.

3. Παρ’ το με το μαλακό
potty-trained-mainΗ ολοκλήρωση των διαφόρων επιπέδων της εκπαίδευσης μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Ναι, κάποια παιδιά θα τα καταφέρουν σε λίγες ημέρες, αλλά τα περισσότερα χρειάζονται εβδομάδες ή ακόμη και μήνες, ειδικά όταν προσπαθούν για παραμείνουν στεγνά τη νύχτα.
Μην πιέζεις το παιδί για περισσότερα από όσα είναι έτοιμο να κάνει. Άφησέ το να πάρει το χρόνο του και να συνηθίσει αυτή τη νέα, πολύπτυχη διαδικασία. Θα μετακινηθεί από το ένα στάδιο στο επόμενο με τους ρυθμούς του.

4. Να επαινείς το παιδί
Καθ ‘όλη τη διαδικασία, το παιδί θα ανταποκρίνεται στη θετική ενίσχυση. Κάθε φορά που κάνει ένα νέο βήμα ή προσπαθεί να χρησιμοποιήσει το γιογιό του (ακόμα και όταν δεν το πετυχαίνει καλά), πες του ότι το έκανε καλά και ότι είσαι περήφανη γι’αυτό. Αλλά να είσαι προσεκτική και να μην το παρακάνεις: οι υπερβολικά πολλοί έπαινοι θα μπορούσαν να το κάνουν νευρικό και να φοβάται την αποτυχία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα ατυχήματα και αναποδιές.

potty-training-low5. Να αποδέχεσαι ότι θα υπάρξουν ατυχήματα
Είναι πιθανό το παιδί να έχει πολλά ατυχήματα, πριν τα καταφέρνει εντελώς καλά. Μην θυμώνεις και μην το τιμωρείς. Εξάλλου, είναι γεγονός ότι το νευρικό του σύστημα δεν έχει ωριμάσει αρκετά για να νιώθει την αίσθηση της γεμάτης κύστης ή του ορθού και ότι οι μύες του δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς για να του επιτρέπουν να συγκρατεί τα ούρα και τα κόπρανά του. Θα συνηθίσει τη διαδικασία σε εύθετο χρόνο.

Originally posted 2015-04-17 04:50:25.