Επιτρέπονται τα βότανα στην εγκυμοσύνη;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Επιτρέπονται τα βότανα στην εγκυμοσύνη;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Επιτρέπονται τα βότανα στην εγκυμοσύνη;

Οι περισσότερες γυναίκες όταν μαθαίνουν ότι εγκυμονούν κόβουν αυτομάτως το κάπνισμα, το αλκοόλ και ελαττώνουν την ημερήσια κατανάλωση του καφέ. Σαφέστατα στον πονοκέφαλο ή στο κρυολόγημα ούτε κουβέντα για φάρμακα… Από την άλλη, αρχίζουν να πίνουν τη μία μετά την άλλη κούπες με βότανα! Τσάι γιατί τις κρατά ζωντανές όπως ο καφές, χαμομήλι γιατί τις ηρεμεί, φασκόμηλο όταν είναι κρυωμένες αντί για αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη. Πόσο σωστό είναι κάτι τέτοιο;

Όχι ιδιαίτερα, είναι η απάντηση… Τα βότανα μπορούν να έχουν την ίδια ισχύ με τα φάρμακα ή με τον καφέ. Πολλές φορές μάλιστα, μπορούν να έχουν και περισσότερες δυσάρεστες παρενέργειες για μια έγκυο γυναίκα.

Το τσάι περιέχει όμοιες ποσότητες καφεΐνης με τον καφέ. Δεν είναι περισσότερο αθώο λοιπόν. Οπωσδήποτε σε μικρές ποσότητες δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όμως δεν το λες και αθώο. Το φασκόμηλο και άλλα βότανα είναι πολύ γνωστά για τις σπασμολυτικές τους ιδιότητες. Οι γυναικολόγοι τα απαγορεύουν ειδικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης όπου οι σπασμοί στη μήτρα μπορεί να προκαλέσουν μια αποβολή. Το χαμομήλι, που σε κανονικές συνθήκες το πίνουμε για να ηρεμήσουμε το στομάχι μας, στην εγκυμοσύνη σαφέστατα επιτρέπεται αλλά αν το παρακάνεις, μάλλον περισσότερο θα επιβαρύνεις το στομάχι σου. Σε γενικές γραμμές τα βότανα είναι «βαριά» για το στομάχι.

Εκείνο που μια έγκυος γυναίκα πρέπει να προσέξει είναι η παγίδα με τα βότανα όταν αυτά χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στο φαγητό. Θα σκεφτεί εύλογα κάποιος: «Αν το θυμάρι στο ψητό κρέας επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη, τότε γιατί απαγορεύεται το θυμάρι ως ρόφημα;» Η απάντηση είναι πως στα ροφήματα, η συγκέντρωση των συστατικών του κάθε βοτάνου είναι πολλαπλάσια από ότι σε κάποιο φαγητό.

Ενδεικτικά κάποια βότανα που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη είναι: Φασκόμηλο, δεντρολίβανο, λεμονόχορτο, γλυκόριζα, ιβίσκος, μαρρούβιο, φύλλα τσουκνίδας, ρωμαϊκό χαμομήλι, φλησκούνι, μυριόφυλλο, αλφάλφα, εχινάκεια, τσίλι, δίκταμο, αλόη, άνηθος, αντράκλα, μαϊντανός, ρίγανη, κάρδαμο, κρόκος, λυγαριά, λουίζα, καλέντουλα, μανδραγόρας…

Πηγή