Επιτρέπεται να τρωει ψάρια και θαλασσινά η μέλλουσα μαμά;
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Επιτρέπεται να τρωει ψάρια και θαλασσινά η μέλλουσα μαμά;

December 2, 2019

author:

Parenting.gr

Επιτρέπεται να τρωει ψάρια και θαλασσινά η μέλλουσα μαμά;

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι μία από τις πιο συνηθισμένες καλοκαιρινές διατροφικές επιλογές! Η αλήθεια είναι πως μετά τη θάλασσα όλοι ονειρευόμαστε ένα ουζάκι με μεζέ ή μία παγωμένη μπύρα με φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα. Τι γίνεται, όμως, όταν το καλοκαίρι μας βρίσκει σε κατάσταση εγκυμοσύνης; Προφανώς το ούζο φεύγει από τις επιλογές μας και η μπύρα γίνεται χωρίς αλκοόλ. Τα ψάρια όμως και οι θαλασσινοί μεζέδες; Επιτρέπονται;

Τα θαλασσινά και κυρίως τα ψάρια αποτελούν βασικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής και οφείλει μια μέλλουσα μαμά να τα εντάξει στο μενού της. Περιέχουν πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξίας, τα απαραίτητα Ω3 λιπάρα, μέταλλα και παράλληλα είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Επίσης, προστατεύουν από τα νοσήματα της καρδιάς και είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη. Οι διατροφολόγοι, σημειώνουν ότι δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα (ιδανικά, η μία να είναι λιπαρό ψάρι) προσφέρουν στο μωρό μας την αναγκαία ποσότητα Ω3 λιπαρών που χρειάζεται ο εγκέφαλος του.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά που θα επιλέξουμε θα πρέπει να εμφανίζουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο υδράργυρος είναι ένα φυσικό συστατικό του περιβάλλοντος. Αν όμως απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα μέσω της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, μετατρέπεται σε μια άλλη βλαβερή ουσία, το μεθυλάργυρο και μολύνει τις θάλασσες. Κατά συνέπεια, τα ψάρια μέσω της διατροφής τους απορροφούν στο σώμα τους αυτήν την ουσία και εμείς με τη διατροφή μας τη μεταφέρουμε στο έμβρυο.

Τα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι κυρίως τα μικρά ψάρια όπως οι αθερίνες, ο γαύρος, οι σαρδέλες, οι μαρίδες αλλά και ο σολομός και ο μπακαλιάρος. Μάλιστα τα μικρά ψάρια που τα τρώμε με τα κόκκαλα, μας προσφέρουν εκτός των άλλων και πολύτιμη ποσότητα ασβεστίου.

Τα πιο επικίνδυνα είναι τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το βασιλικό σκουμπρί, ο τόνος, η παλαμίδα και ο μεγάλος κολιός. Συνεπώς, είναι καλό είτε να τα αποφεύγουμε είτε να περιορίσουμε την ποσότητα τους.

Γενικότερα, είναι καλό να επιλέγουμε καταστήματα που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε για να αγοράζουμε ψάρια και θαλασσινά και να τα καταναλώνουμε την ίδια ή το αργότερο την επομένη ημέρα της αγοράς τους.

Από τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή είναι καλό να τα περιορίσουμε σε ένα γεύμα την εβδομάδα (μόνο εάν είναι μαγειρεμένα, διαφορετικά απαγορεύονται) και να αποφεύγουμε τελείως τα στρείδια, τα ωμά και καπνιστά θαλασσινά, όπως το σούσι. Ο κύριος λόγος είναι πως υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν λιστέρια που είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο.

Τέλος, ας δώσουμε και μια απάντηση στο ερώτημα κατεψυγμένα ή φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Φρέσκα μόνο εάν είμαστε σίγουρες ότι είναι όντως φρέσκα και κατεψυγμένα μόνο εάν έχουν καταψυχθεί με σωστές συνθήκες. Θα ήταν καλό, εαν επιλέξουμε κατεψυγμένα ψάρια να προτιμήσουμε επώνυμες μάρκες από αξιόπιστες εταιρίες.

Καλή όρεξη!

Originally posted 2016-08-17 04:30:58.