Επιλόχειος περίοδος: γιατί δεν έχω επιθυμία για σεξ;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Επιλόχειος περίοδος: γιατί δεν έχω επιθυμία για σεξ;

June 13, 2019

author:

Parenting.gr

Επιλόχειος περίοδος: γιατί δεν έχω επιθυμία για σεξ;

Είναι πολύ συνηθισμένο να μην έχουν οι γυναίκες την επιθυμία για σεξουαλική επαφή για λίγες εβδομάδες ή και μήνες μετά τη γέννα. Αρχικά αισθάνονται εξαντλημένες, εξαιτίας της αϋπνίας και της υπερφόρτισης από τις καινούργιες απαιτήσεις της μητρότητας. Αν μάλιστα θηλάζει, η έκκριση της ορμόνης προλακτίνης μπορεί να μειώσει την επιθυμία για σεξ, επίσης.
Η πεσμένη διάθεση, η ίσως και η επιλόχειος κατάθλιψη, κάνουν τη νέα μητέρα να μην θέλει καθόλου να κάνει σεξ. Αν αυτό το θέμα αφορά και την δική σου περίπτωση, μην ντραπεις και κάνε μια σχετική συζήτηση με τον γυναικολόγο σου.
Ίσως πάλι να νιώθεις κάποια ενόχληση, προερχόμενη την περινεοτομή, τα ράμματα ή από σχίσιμο. Αν έχεις σχίσιμο, ή αν γέννησες με τη βοήθεια μηχανημάτων, θα σου πάρει ένα χρονικό διάστημα για να νιώσεις επιθυμία ξανά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, και οφείλεις να δώσεις στον οργανισμό σου το χρόνο που χρειάζεται για να επανέλθει. Αν γέννησες με καισαρική,θα χρειαστείς μεγαλύτερο διάστημα.

Οι πόνοι ίσως φύγουν σύντομα, όμως οι ενοχλήσεις από τα ράμματα θα πάρουν χρόνο για να φύγουν εντελώς.
Ακόμα κι αν δεν έχεις περινεοτομή ή σχίσιμο, πιθανόν το πυελικό έδαφος να είναι μελανιασμένο και πολύ ευαίσθητο για ένα διάστημα.

Για την περίπτωση της καισαρικής τομής, η τομή θα έχει κλείσει όταν βγουν τα ράμματα. Αν έχεις και μετά ευαισθησία, θα πρέπει εσύ και ο σύντροφός σου να προσπαθήσετε να βρείτε στάσεις οι οποίες δεν θα επιβαρύνουν την τομή. Ξεκινώντας με ερωτικά παιχνίδια, θα μειωθεί ο φόβος σου για καταπόνηση της τομής.Αν νιώσεις στρεσαρισμένη, η κοιλιά σου θα τεντωθεί γύρω από την τομή και αυτό θα σε κάνει να αισθάνεσαι ενόχληση. Μπορείς να τοποθετήσεις ένα μικρό μαλακό μαξιλαράκι, ανάμεσα σε σένα και στον σύντροφό σου. Αυτό θα σε χαλαρώσει και θα προστατέψει και την ευαίσθητη περιοχή της τομής. Ή θα μπορούσατε να επιλέξετε μια στάση με εσένα από πάνω, όπου η κοιλιά σου θα λικνίζεται πιο απαλά.

Η εικόνα που έχεις εσύ η ίδια για το σώμα σου, ίσως να έχει αλλάξει. Ίσως να σκέπτεσαι ότι το σώμα σου έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό από την εγκυμοσύνη και τη γέννα, όπου χρειάζεσαι χρόνο για να επανέλθεις και να νιώσεις ο εαυτός σου ξανά. Μπορεί να αισθάνεσαι περήφανη για τις αλλαγές που συνέβησαν (μεγάλωσε το στήθος σου!), ή μπορεί να σου είναι δύσκολο να αποδεχτείς τις αλλαγές αυτές. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί είναι κατανοητοί και φυσιολογικοί.

Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι ο σύντροφός τους δεν τις βρίσκει πλέον ελκυστικές, αλλά όταν συζητούν μαζί του τις σκέψεις τους , διαπιστώνουν ότι αυτό το θέμα απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

 

Originally posted 2014-07-07 07:52:39.