Επιλέξτε τα σωστά αυγά για να έχετε το τέλειο αποτέλεσμα στο Πασχαλινό βάψιμο
Το βάψιμο των αβγών είναι ένα από τα έθιμα του Πάσχα που λατρεύουν τα παιδιά και γίνεται παραδοσιακά τη Μεγάλη Πέμπτη. Η Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός προσέφερε στους μαθητές του, άρτο και οίνο που συμβόλιζαν το σώμα και το αίμα Του.
Τα αυγά βάφονται κόκκινα για να θυμίζουν το αίμα του Ιησού Χριστού αλλά και γιατί στη ελληνική παράδοση το κόκκινο είναι χρώμα χαράς και αναγέννησης. Για να επιτύχετε ένα βαθυκόκκινο λαμπερό χρώμα αρχικά θα πρέπει να επιλέξετε τα σωστά αυγά και να ακολουθήσετε συγκεκριμένα βήματα προετοιμασίας πριν το βάψιμο. Πριν από όλα όμως εξηγούμε στα παιδιά μας την ιστορία, τα ενημερώνουμε για το έθιμο και την παράδοση που το ακολουθεί και τους δίνουμε τίτλο και χώρο στην κουζίνα. Το βάψιμο των αυγών είναι και δική τους υποχρέωση, την οποία χαίρονται και ευχαριστιούνται περισσότερο από εμάς.
Ας δούμε αναλυτικά τις οδηγίες:
Επιλέγουμε
Βιολογικά αυγά με σφραγίδα ημέρας, που φέρουν σχετικές πιστοποιήσεις
Μικρά αυγά, γιατί έχουν πιο γερό τσόφλι
Καθαρά αυγά, χωρίς στίγματα
Ιδανικά άσπρου χρώματος αλλά και τα καφέ δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα
Προτιμάμε καρτέλες από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, που εξασφαλίζουν ποιότητα και ασφάλεια
Βήματα προετοιμασίας πριν το βάψιμο
Βάζουμε τα αυγά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό αλλά χωρίς μεγάλη πίεση γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν
Πριν ξεκινήσει η διαδικασία, βεβαιωνόμαστε ότι τα αυγά είναι εκτός ψυγείου για τουλάχιστον μισή ώρα
Τοποθετούμε 12 (το πολύ μέχρι 15) αυγά σε μία κατσαρόλα, προσεκτικά και τα καλύπτουμε με νερό
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά
Μετά από περίπου 10 λεπτά, τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα τοποθετούμε προσεκτικά σε παγωμένο νερό
Πριν το βάψιμο τα σκουπίζουμε καλά και αφαιρούμε τυχόν μεμβράνες που θα τα εμποδίσουν να βαφτούν ομοιόμορφα ή να ξεφλουδίσουν
Βάψιμο
Επιλέγουμε μη τοξικές βαφές που δεν προϋποθέτουν συγχρονισμένο βράσιμο και βάψιμο. Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης και δεν ξεχνάμε να φοράμε γάντια για να μην λερώσουμε τα χέρια μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να πειραματιστούμε με φυτικές βαφές ή με βρώσιμα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Το χρώμα δε θα είναι τόσο έντονο όσο συνήθως αλλά τα αυγά μας θα είναι σίγουρα ασφαλή και απαλλαγμένα από πιθανές χρωστικές ουσίες. Σε κάθε περίπτωση, αφήνουμε τα παιδιά να μας βοηθήσουν και να εξασκήσουν τη φαντασία και τη δημιoυργικότητά τους.
Φινάλε
Αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν
Τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας
Γυαλίζουμε με ένα κομμάτι ύφασμα που έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο
Και η «αβγομαχία» ξεκινά!