Επιθετικότητα στα παιδιά: Γιατί συμβαίνει και πώς να αντιδράσουμε
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Επιθετικότητα στα παιδιά: Γιατί συμβαίνει και πώς να αντιδράσουμε

August 7, 2020

author:

Parenting.gr

Επιθετικότητα στα παιδιά: Γιατί συμβαίνει και πώς να αντιδράσουμε

Έχετε πάει βόλτα με το πιτσιρίκι σας στο πάρκο για παιχνίδι και διασκέδαση. Το αφήνετε να παίξει ελεύθερο και να κοινωνικοποιηθεί. Και ξαφνικά εκεί που το βλέπετε να παίζει όλο χαρά, κάτι συμβαίνει και χτυπάει ένα παιδάκι. Το γεγονός σας σοκάρει αρχικά γιατί δεν μπορείτε να πιστέψετε ότι το παιδί σας χτύπησε ένα άλλο παιδάκι και στη συνέχεια γιατί ντρέπεστε για τη συμπεριφορά του. Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που το κάνει ή μπορεί να είναι μια ακόμα φορά που δεν σας έχει ακούσει παρόλο που του έχετε εξηγήσει ότι δεν πρέπει να συμπεριφέρεται έτσι .

Τι κάνετε;

Δείξτε κατανόηση και σκεφτείτε ότι δεν εκδηλώνει μόνο το δικό σας παιδί επιθετική συμπεριφορά. Είναι αρκετά συνηθισμένο παιδικό χαρακτηριστικό. Έπειτα σκεφτείτε ότι κάθε παιδί έχει δικούς του τρόπους άμυνας και διαχείρισης των καταστάσεων που βιώνει. Όπως πιθανώς εσείς  χάνετε τον έλεγχο όταν είστε εκνευρισμένη και επιτίθεστε λεκτικά στο συνομιλητή σας έτσι κι εκείνο προσπαθεί να εκφράσει αυτό που νιώθει. Απλά, δεν έχει μάθει ακόμα τους κοινωνικούς κανόνες χειρισμού των καταστάσεων και το μόνο που κάνει ενστικτωδώς είναι να “επιτεθεί. Σίγουρα δεν είναι σωστό αλλά δεν είναι και κάτι που αποτελεί πρόβλημα για το παιδί.

Μη χάνετε την ψυχραιμία σας και αντιδράστε γρήγορα για να μη χτυπήσουν και υπάρξουν ατυχήματα

Πρώτα σιγουρευτείτε ότι είναι όλα τα παιδιά καλά και μετά καταστρώστε το σχέδιο σας για διαπαιδαγώγηση. Εάν αρχίσετε να φωνάζετε και βγείτε εκτός ελέγχου δεν θα αποτελέσετε καλό παράδειγμα για το παιδί σας. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των μεγαλύτερων.

shutterstock_295066253

Μιλήστε μαζί του και ρωτήστε ήρεμα τι συνέβη. Αφήστε το να  μιλήσει χωρίς να το διακόψετε και να εκφράσει αυτά που σκέφτεται και νιώθει. Έπειτα, ρωτήστε τί άλλο θα μπορούσε να κάνει για να αποφύγει να χτυπήσει το φίλο του. Ποια άλλη συμπεριφορά θα μπορούσε να επιλέξει. Aφού το παιδί ηρεμήσει και είναι πλέον σε θέση να ακούσει τις δικές σας σκέψεις, προσπαθήστε να του εξηγήσετε.

Δώστε έμφαση σε όλα τα καλά που έχει κάνει ή που κάνει καθημερινά. Αναγνωρίστε και επιβραβεύστε τις καλές του συμπεριφορές .

Δημιουργείστε τις προϋποθέσεις για να μπορεί να σας  μιλάει και να εκμυστηρεύεται αυτά που σκέφτεται! Τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια όταν εκφράζονται και θέλουν να επικοινωνούν. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να καταλάβετε και να βοηθήσετε!

Διάβασε επίσης:

7 συμβουλές για να μεγαλώσεις ένα ισορροπημένο παιδί!

20+1 καλοί τρόποι για να υιοθετήσει το παιδί μας!

Originally posted 2016-05-30 12:19:53.