Επηρεάζει το στρες της μέλλουσας μαμάς το έμβρυο;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Επηρεάζει το στρες της μέλλουσας μαμάς το έμβρυο;

June 7, 2019

author:

Parenting.gr

Επηρεάζει το στρες της μέλλουσας μαμάς το έμβρυο;

Ερευνητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου του Ohio, παρουσίασαν πριν από λίγο καιρό σε συνέδριο Νευροεπιστήμης του San Diego, έρευνα σχετικά με το πώς επηρεάζει το στρες της μέλλουσας μητέρας,  το έμβρυοΤα αποτελέσματα της μελέτης, βγήκαν μετά από σύγκριση 2 ομάδων: μητέρες που είχαν περάσει στρεσογόνες ώρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μητέρες που δεν είχαν καμία επιπλοκή ή ψυχολογική επιβάρυνση. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν, ότι οι αγχωμένες μητέρες εμφάνισαν βακτήρια στον πλακούντα και τα σπλάχνα τους, τα οποία αποίκισαν και στο έμβρυο, τα οποία μάλιστα έμειναν μαζί του μέχρι και την ενήλικη ζωή του. Συγκεκριμένα, οι μελετητές είδαν πως οι φλεγμονές από τον πλακούντα της μητέρας πέρασαν στον εγκέφαλο του εμβρύου. Αυτό είχε ως επακόλουθο, τη μείωση των πρωτεϊνών που παράγουν οι νευρώνες του εγκεφάλου, προκαλώντας δυσκολία στην ικανότητα του για μάθηση και προβλήματα στην υγεία του.

Είναι δεδομένο, πλέον, ότι η ψυχολογία της μητέρας επηρεάζει άμεσα το μωρό και έχει επιπτώσεις και μετά τη γέννηση του.

Φυσικά, οι επιστήμονες δεν υποστηρίζουν ότι μια μητέρα ευθύνεται για πιθανή πνευματική ή ψυχολογική αρρώστια του παιδιού της, αλλά συνδέουν την ήρεμη και ψύχραιμη συμπεριφορά της με τη μετέπειτα καλή του υγεία. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις που γυναίκες κατά την περίοδο της σύλληψης περνούν δύσκολη φάση στη ζωή τους ή βιώνουν πένθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή απλά λόγω χαρακτήρα αγχώνονται και καταπιέζονται από τη διαδικασία.

Τα αποτελέσματα όμως αυτής της έρευνας, επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν και το μωράκι που έρχεται και συνεπώς οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να βρουν τρόπο να τις διαχειριστούν ψύχραιμα. Η ενημέρωση ενός ειδικού κρίνεται απαραίτητη και η υποστήριξη της οικογένειας αυτονόητη. Συγγενείς και φίλοι πρέπει να σταθούν δίπλα στη μητέρα και να γίνουν στήριγμα της. Ο πρώτος χρόνος με το νεογέννητο θα επιβαρύνουν κι άλλο τη ψυχολογία της και η κούραση θα την εξαντλήσει. Η επιλόχειος κατάθλιψη “παραμονεύει” και απειλεί και την ψυχολογία του μωρού.

Μέλλουσες μαμάδες να θυμάστε πως ό,τι κάνει καλό σε εσάς κάνει και στο μωρό σας και ό,τι και να συμβεί, αντιμετωπίζεται!

 

Originally posted 2017-01-13 07:30:13.