Εξελίξεις στο θέμα της συνοδείας του κηδεμόνα κατά τις ιατρικές εξετάσεις
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Η σχέση με το παιδί ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Εξελίξεις στο θέμα της συνοδείας του κηδεμόνα κατά τις ιατρικές εξετάσεις

October 15, 2014

author:

Parenting.gr

Εξελίξεις στο θέμα της συνοδείας του κηδεμόνα κατά τις ιατρικές εξετάσεις

paidi_emvolio_590_bΠριν από λίγες ημέρες, εκδόθηκε απόφαση-γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη σχετικά με το ζήτημα της απομάκρυνσης των γονέων και των κηδεμόνων από την ιατρική αίθουσα για την διεξαγωγή απλών ιατρικών πράξεων στα παιδιά. Η απόφαση, αποτελεί διακαίωση για τους γονείς που διεκδικούν κάτι το απαραίτητο. Χαρακτηριστικά διαβάζουμε στο parents.org.gr : “Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκονται οι γονείς που υποστηρίζουν το αυτονόητο, να είναι παρόντες σε κάθε ιατρική πράξη, στην οποία το παιδί έχει τις αισθήσεις του, εφόσον δεν υπάρχει άλλος συγκεκριμένος λόγος που να δικαιολογεί την απομάκρυνσή τους.”
Η εισήγηση αποτελεί μαι τεκμηριωμένη απάντηση στο αίτημα των γονέων, που παλεύουν εδώ και χρόνια να αποδείξουν στους επαγγελματίες της υγείας ότι η παρουσία τους δρα υπέρ του παιδιού. Σύμφωνα με το parents.org.gr, η απόφαση “Αναδεικνύει το προφανές, ότι δηλαδή η παρουσία του γονέα θα πρέπει να επιτρέπεται και να ενθαρρύνεται! Επίσης αναφέρεται και στην περίπτωση των εφήβων των οποίων η ανάγκη για παρουσία του γονέα, επίσης θα πρέπει να γίνεται σεβαστή.”
Τυχούσα απομάκρυνση, θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση. Αναμένεται να υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των “περιπτώσεων” αυτών, όπως πχ. ψυχικές ασθένειες του κηδεμόνα ή εικαζόμενη κακοποιητική συμπεριφορά κλπ. Η απόφαση υποδεικνύει ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ειδική οδηγία, με σκοπό την καλύτερη εκπαίδευση του προσωπικού υγείας σχετικά με την ορθή μεταχείριση του ασθενούς. Ό,τι σημαντικότερο για την εύθραυστη ψυχολογία ενός παιδιού-ασθενούς δηλαδή!