Ελληνίδες και θηλασμός: πόσες θηλάζουν και ως πότε
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ελληνίδες και θηλασμός: πόσες θηλάζουν και ως πότε

November 2, 2018

author:

Parenting.gr

Ελληνίδες και θηλασμός: πόσες θηλάζουν και ως πότε

Ελπιδοφόρα είναι τα στοιχεία σχετικά με τον θηλασμό στην Ελλάδα. Συγκριτικά μάλιστα με τα στοιχεία ερευνών που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 10 χρόνια.

H παιδίατρος κυρία Ιωάννα Αντωνιάδου-Κουμάτου, Δ/ντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής και υπεύθυνη του προγράμματος “Αλκυόνη: Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού”, παρουσίασε τα αποτελέσματα πανελλήνιας μελέτης σύμφωνα με την οποία οι Ελληνίδες ξεκινούν δυναμικά τον μητρικό θηλασμό. Η συνέχεια από την άλλη πλευρά δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή. Σχεδόν επτά στις δέκα μητέρες θηλάζουν αποκλειστικά το νεογέννητο την πρώτη μέρα της ζωής του, αλλά το ποσοστό μειώνεται στο 40% με την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα της ζωής του βρέφους! Ως τον τρίτο μήνα το ποσοστό πέφτει στο 27% και φτάνει στο 0,8% στο έκτο μήνα. Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2007 ήταν πιο χαμηλά, γεγονός που μαρτυρά κατά τους ειδικούς της Αλκυόνης, ότι η συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού είχε αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, το ποσοστά αποκλειστικού μητρικού θηλασμού την πρώτη ημέρα ζωής του βρέφους ήταν 41% το 2007, στο τέλος του πρώτου μήνα ήταν 21%, στον τρίτο μήνα είχαν πέσει στο 11% ενώ παρέμειναν χαμηλά στο τέλος του έκτου μήνα (0,8%).

«Όλο τον 20ο αιώνα η χώρα μας βρισκόταν κάτω από μια αλληλουχία πολεμικών συρράξεων, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μεγάλες εσωτερικές μεταναστεύσεις. Παράλληλα, έγινε είσοδος των γυναικών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας χωρίς ανάλογη προστασία της μητρότητας. Έτσι, για τέσσερις τουλάχιστον γενιές έγινε αποκοπή από τα παραδοσιακά πρότυπα και χάθηκε η βιωματική εμπειρία στην οικογένεια, με αποτέλεσμα το ενστικτικά αυτονόητο να αντικατασταθεί από τεχνικές Μητρικού Θηλασμού. Πρόσθετα, η διαφήμιση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, με θεμιτά ή και αθέμιτα μέσα, άλλαξε την κουλτούρα θηλασμού και μας έκανε να θεωρούμε την εικόνα βρέφους που σιτίζεται με μπουκάλι γάλακτος φυσιολογική». Δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Αντωνιάδου -Κουμάτου.

Η παρουσίαση της μελέτης και η ανάλυση των στοιχείων για τον μητρικό θηλασμό έγιναν στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Παιδιατρικής και το πρόγραμμα ΑΛΚΥΟΝΗ.