Ελεύθερη και ωραία αλλά ολίγον έγκυος…
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ελεύθερη και ωραία αλλά ολίγον έγκυος…

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Ελεύθερη και ωραία αλλά ολίγον έγκυος…

Είσαι ελεύθερη δηλαδή όχι σε κάποια μόνιμη σχέση ή γάμο και είσαι έγκυος. Αποφάσισες ότι αυτό το παιδί θα γεννηθεί όπως του αξίζει και σε λατρεύουμε γι’ αυτό! Δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Θα τα καταφέρεις μια χαρά. Δες όμως ποια είναι όλα εκείνα που πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι. Στα δύσκολα μην διστάσεις να μας αναζητήσεις.

1. Θέλει ο πατέρας του παιδιού μου να εμπλακεί;
Αυτήν την ερώτηση θα πρέπει να την απαντήσει ο ίδιος και όχι εσύ για εκείνον. Το γεγονός ότι η σχέση σας υπήρξε τέτοια που η γέννηση ενός παιδιού ήταν ό,τι πιο άκυρο θα μπορούσε να προκύψει, δεν σημαίνει ότι εσύ θα αποφασίσεις για εκείνον αν θα έχει εμπλοκή σε αυτό ή όχι.

2. Τι επώνυμο θα έχει το παιδί μου;
Αν ο πατέρας του παιδιού συμφωνήσει ότι θέλει να έχει εμπλοκή με το παιδί του, τότε εφόσον θα το αναγνωρίσει μπορεί να πάρει το δικό του επώνυμο. Αν αποφασίσει να μην έχει εμπλοκή με το παιδί, μην διεκδικήσεις να πάρει το όνομά του. Δεν θέλεις να έχεις ένα παιδί που θα σε ρωτάει ποιος είναι αυτός ο Παπαδόπουλος από τον οποίο πήρε το όνομά του και γιατί δεν εμφανίζεται. Το δικό σου επώνυμο σ’ αυτήν την περίπτωση είναι η σωστή λύση.

3. Μπορώ να μεγαλώσω ένα παιδί μόνη μου;
Πρέπει να εξετάσεις πολύ προσεκτικά ποια είναι η τρέχουσα οικονομική σου κατάσταση. Η εγκυμοσύνη απαιτεί έξοδα. Έχεις ασφαλιστική κάλυψη; Ποιες εξετάσεις καλύπτει και σε τι ποσοστό; Ακόμη, πού πρόκειται να γεννήσεις; Σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό μαιευτήριο; Μάθε πόσο κοστίζει τι και κάνε τον προγραμματισμό σου. Ακόμη, οι πρώτοι μήνες με το μωρό είναι εξαιρετικά δαπανηροί όσο και η συνέχεια φυσικά.

4. Σε ποιους μπορώ να απευθυνθώ για βοήθεια;
Θα σε βοηθήσει πολύ –κυρίως ψυχολογικά- να μην είσαι μόνη σου σε όλο αυτό. Κανένας δεν μπορεί να αναπληρώσει την παρουσία ενός συντρόφου στην εγκυμοσύνη αλλά και μετά. Ωστόσο, η οικογένεια ή οι πιο στενοί σου φίλοι, είναι ένα δίκτυο που θα πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει και ότι πιθανόν θα τους χρειαστείς. Δεν θα πας μόνη σου να γεννήσεις και σίγουρα θα χρειάζεσαι βοήθεια τον πρώτο καιρό με το μωρό στο σπίτι.

5. Πώς μπορώ να φροντίσω καλύτερα τον εαυτό μου περιμένοντας την άφιξη του μωρού;
Κέρδισε χρόνο τώρα που μπορείς και ξεκουράσου. Οι πρώτοι μήνες με το μωρό στο σπίτι και την φροντίδα του, είναι εξαντλητικοί. Κοιμήσου όσο πιο πολύ μπορείς, μοιράσου τις ανασφάλειές σου με τους ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και προετοίμασε το σπίτι για την υποδοχή του μωρού σου.

Πηγή