Εκπαίδευση νηπίων: η τεχνική για να βγάλει την πάνα νωρίτερα!
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Εκπαίδευση νηπίων: η τεχνική για να βγάλει την πάνα νωρίτερα!

September 11, 2019

author:

Parenting.gr

Εκπαίδευση νηπίων: η τεχνική για να βγάλει την πάνα νωρίτερα!

Υπάρχουν γονείς που δεν “συμπαθούν” τις πάνες και προσπαθούν να εφαρμόσουν τη μέθοδο της έγκαιρης εισαγωγής του μωρού στην χρήση της τουαλέτας ή του γιογιό από πολύ μικρή ηλικία, από τους πρώτους κιόλας 4 μήνες. Με την πρώτη ευκαιρία αποφεύγουν τις πάνες εντελώς και τρέχουν με το μωρό τους στην πλησιέστερη τουαλέτα κάθε φορά που αναμένουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μια εκκένωση. Στην ηλικία των 18 μηνών, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά έχουν «αποφοιτήσει» – δηλαδή, ξέρουν πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα και πηγαίνουν από μόνα τους εκεί με επιτυχία.

Ενώ η έννοια της εκπαίδευσης αυτής των βρεφών φαίνεται σε πολλούς γονείς τραβηγμένη, σίγουρα δεν είναι μια πρόσφατη ιδέα. Πριν από το 1950, τα περισσότερα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μάθει να πηγαίνουν τουαλέτα πριν από την ηλικία των 18 μηνών. Και σήμερα, στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, της Ασίας αλλά και της Ευρώπης, τα μωρά έχουν εκπαιδευτεί πριν τα δεύτερα γενέθλιά τους!

Πόσο αποτελεσματική είναι η τεχνική;

Αυτό εξαρτάται από το τι εννοούμε με τον όρο “αποτελεσματικές”. Αν ο στόχος είναι να χρησιμοποιεί το μωρό λιγότερες πάνες και να εξασκήσει μια δεξιότητα ότι θα χρησιμοποιήσει κάπως αργότερα, η απάντηση είναι ναι. Αν πάλι ο στόχος είναι να μη χρειαστεί το μωρό ποτέ ξανά πάνες, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Εξετάζοντας ιστορίες επιτυχίας, μερικά μωρά μαθαίνουν να διαβάζουν τα σημάδια του σώματός τους και ζητούν από μόνα τους το γιο-γιο το συντομότερο από την στιγμή που αρχίζουν να μπουσουλάνε. Αλλά χωρίς αμφιβολία, άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν την ικανότητα αυτή. Δεν υπάρχει ωστόσο τρόπος να γνωρίζουμε πως θα αντιδράσει το παιδί μας, αν δεν κάνουμε μια δοκιμή.

Αν ο σκοπός σου είναι να εκπαιδευτεί το μωρό ώστε να βγάλει την πάνα νωρίτερα από το αναμενόμενο, αυτό είναι κάτι που μπορείς να επιχειρήσεις είτε χρησιμοποιήσεις την τεχνική, είτε την πιο κοινή προσέγγιση. Ωστόσο, αν το παιδί δεν ανταποκρίνεται, είναι πιθανόν καλύτερη η αναμονή μέχρι να παρουσιάσει σημάδια ότι είναι έτοιμο.

Τι πρέπει να κάνω;

Το ιδανικό είναι να ξεκινήσεις την διαδικασία κατά το πρώτο τετράμηνο. Αν ξεκινήσετε πιο μετά, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκπαιδευτεί, καθώς θα πρέπει να “ξεμάθει” τις πάνες.

Ας δούμε τα βασικά βήματα:

Παρακολούθησε το μωρό και κατάγραψε τις συνήθειες εκκένωσής του. Πότε και πόσο συχνά το μωρό “τα κάνει”; Μήπως αυτό συμβαίνει πάντα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας – αμέσως μετά το ξύπνημα, για παράδειγμα; Μήπως κάνει κάποιους ιδιαίτερους θορύβους, χειρονομίες ή εκφράσεις λίγο πριν;

Όταν το μωρό δείχνει ένα από αυτά τα τυπικά σημάδια, κράτησέ το απαλά πάνω από τη λεκάνη της τουαλέτας, από ένα γιο γιο ή ακόμα και από έναν κουβά ή δοχείο, το οποίο μπορεί να ταιριάξει καλύτερα στο μικροσκοπικό μέγεθός του.

Τη στιγμή που “τα κάνει”, να κάνεις έναν χαρακτηριστικό θόρυβο, που το μωρό θα μάθει να συσχετίζει με την εκκένωση. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιείς μια λέξη, ή φράση όπως “πάμε γιογιό”.

Να επαναλαμβάνεις αυτόν τον ήχο ή τη φράση κάθε φορά που το μωρό έχει την τάση, και ενώ πηγαίνετε στο γιογιό. Έτσι, θα μάθει να αναγνωρίζει το σήμα και να συνδέει την παρόρμηση του, με την χρήση του γιογιό.

Όταν συμβαίνει ένα ατύχημα και λερώνεται, να θυμάσαι ότι είναι αναμενώμενο, γι ‘αυτό θα πρέπει να παραμείνεις χαλαρή. Η στάση της μητέρας, είναι πολύ σημαντική και βοηθά το παιδί να παραμείνει χαλαρό ως προς τη διαδικασία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, βάλε ένα γιογιό δίπλα στο κρεβάτι και να τοποθετείς για λίγο το μωρό σε αυτό πριν από την κατάκλιση ή αν είναι ανήσυχο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μερικοί υποστηρίζουν ότι τα μωρά σπανίως κατουράνε ή κάνουν κακά κατά τη διάρκεια ενός βαθύ ύπνου και ότι θα είναι ανήσυχα ή θα δώσουν κάποια ένδειξη για να ξυπνήσουν τους γονείς όταν νιώθουν την ανάγκη – υποθέτοντας ότι κοιμάστε μαζί. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η χρήση πάνας τη νύχτα είναι καλύτερη. Αν επιλέξεις να βάλεις το μωρό για ύπνο χωρίς πάνα, φρόντισε να τοποθετήσεις ένα αδιάβροχο κάλυμμα στο στρώμα για την περίπτωση ατυχήματος.

Να είσαι ευέλικτη. Δεν χρειάζεται να γίνουν όλα με τη μια. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, δεν είναι κακό να χρησιμοποιείς πάνες μερικές φορές (τη νύχτα, ή όταν είστε έξω, για παράδειγμα), αν πρόκειται να κάνει τη ζωή σας ευκολότερη. Αν μπορείς, χρησιμοποίησε πάνινες πάνες, δεδομένου ότι οι αναλώσιμες είναι τόσο απορροφητικές, που συχνά το μωρό δεν συνειδητοποιεί όταν είναι λερωμένο.

Θετική ενέργεια! Να αποφεύγεις τη χρήση πίεσης ή τιμωρίας. Την περίοδο που το παιδί μαθαίνει να χρησιμοποιεί το γιογιό, η εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ήπια και θετική και να γίνεται με αίσθηση του χιούμορ. Ο στόχος είναι να βοηθήσεις το παιδί να βρίσκεται σε αρμονία με το σώμα του και να αισθάνονται άνετα με τη χρήση του γιογιό.

Διάβασε επίσης: Κόψιμο πάνας: τα υπερ και τα κατά της έγκαιρης εκπαίδευσης

Originally posted 2014-11-30 04:30:27.