Εγκυμοσύνη και σεξ: τι αλλάζει;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και σεξ: τι αλλάζει;

September 29, 2018

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και σεξ: τι αλλάζει;

Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες που έχουν μια κανονική εγκυμοσύνη μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν σεξ μέχρι να γεννήσουν. Η διαδικασία δεν θα επηρεάσει το μωρό. Ο αμνιακός σάκος και οι ισχυροί μύες της μήτρας προστατεύουν το έμβρυο και το παχύ στρώμα βλέννας που σφραγίζει τον τράχηλο της μήτρας βοηθά στην προστασία από τις μολύνσεις. Και παρόλο που ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει ήπιες συστολές στη μήτρα, αυτές είναι γενικά παροδικές και ακίνδυνες.
Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες περιπτώσεις, κατά τις οποίες μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε τη δραστηριότητά σας ή να απέχετε από το σεξ εντελώς για ένα μέρος ή για το σύνολο της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας, Θα σε ενημερώσει αν έχεις – ή αν θα αναπτύξεις – τυχόν επιπλοκές που θα κάνουν το σεξ παράγοντα προς αποφυγή.

Θα αισθάνομαι διαφορετικά κάνοντας σεξ τώρα που είμαι έγκυος;

open-uri20130219-28632-7407rgΠολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνονται διαφορετικά στο σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες θεωρούν ότι είναι πιο ευχάριστο, τουλάχιστον κατά καιρούς. Σε άλλες πάλι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο για ένα μέρος ή για το σύνολο της εγκυμοσύνης. Ας δούμε τι συμβαίνει.
Η αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή της πυέλου μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των γεννητικών οργάνων. Έτσι, η αύξηση της αίσθησης που προκύπτει σαν αποτέλεσμα, μπορεί να προσθέσει ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ. Επιπλέον, μπορεί να έχεις περισσότερες κολπικές εκκρίσεις ή υγρασία, η οποία αποτελεί επίσης να είναι ένα πλεονέκτημα.
Από την άλλη, μπορεί να μην απολαμβάνεις καθόλου την αίσθηση από τις αλλαγές αυτές και να διαπιστώσεις ότι η υπεραιμία των γεννητικών οργάνων σου δίνει ένα μάλλον δυσάρεστο αίσθημα. Και, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί επίσης να αισθάνεσαι ήπιες κοιλιακές κράμπες ή συσπάσεις κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή ή τον οργασμό.
Το στήθος σου μπορεί να τσούζει ή να είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο στην αφή, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Μερικές γυναίκες θα βρίσκουν αυτή την αυξημένη ευαισθησία ιδιαίτερα ερεθιστική, ενώ άλλες δεν αντέχουν ούτε το παραμικρό άγγιγμα. Καλό είναι να λες στον σύντροφό σου ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι άβολα, ακόμα και αν αυτό είναι κάτι που συνηθίζατε να κάνετε πριν την εγκυμοσύνη. Αν αποφασίσετε ότι η σεξουαλική επαφή με διείσδυση δεν σας ευχαριστεί, καλό είναι να εξετάσετε άλλες ερωτικές δραστηριότητες, όπως το στοματικό σεξ, ή η αμοιβαία διέγερση.
Μην ξεχνάς ότι η σωματική επαφή είναι εξίσου σημαντική με το σεξ. Εάν δεν νιώθετε καλά έχοντας σεξουαλική επαφή, μπορείτε να κάνετε αγκαλιές, φιλιά και χάδια.

Δεν έχω πραγματικά διάθεση για σεξ τώρα που είμαι έγκυος. Είναι φυσιολογικό;

Adorable couple expecting a babyΥπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εμπειριών, όταν πρόκειται για τη σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικές γυναίκες έχουν αυξημένη λίμπιντο, ενώ άλλες ενδιαφέρονται λιγότερο για το σεξ. Πολλές διαπιστώνουν ότι η σεξουαλική τους διάθεση αυξομειώνεται, ανάλογα με τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές.
Ίσως να αισθάνεσαι κούραση στην εγκυμοσύνη, κυκλοθυμία, ή πρωινή ναυτία, και όλα αυτά να σε αποτρέπουν από το να κάνεις έρωτα, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο. Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεσαι ταραγμένη από τις φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές που σου συμβαίνουν. Ωστόσο, ίσως να διαπιστώσεις ότι η λίμπιντο σου επιστρέφει στο δεύτερο τρίμηνο, τότε που η πρωινή αδιαθεσία και η κόπωση έχουν υποχωρήσει.
Eπίσης, δεν είναι ασυνήθιστο η επιθυμία να φθίνει ξανά στο τρίτο τρίμηνο, κυρίως κατά τον τελευταίο μήνα ή δίμηνο. Σε αυτό το σημείο, μπορεί να έχεις μια πολύ μεγάλη κοιλιά, πόνους, ή εξάντληση κατά την επαφή. Μπορεί ακόμα να νιώθεις αμήχανα για τις αλλαγές στο σώμα σου ή να είσαι αγχωμένη ενόψει του τοκετού.
Μοιράσου με τον σύντροφό σου τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σου και καθησύχασέ τον λέγοντας πόσο τον αγαπάς. Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσετε τις γραμμές επικοινωνίας ανοικτές και να στηρίζετε ο ένας τον άλλο όσο καλύτερα μπορείτε.

Θα αλλάξει η σεξουαλική ορμή του συντρόφου μου;

Unhappy-ManΟι περισσότεροι άντρες βρίσκουν την έγκυο γυναίκα τους πιο ελκυστική από ποτέ, στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, υπάρχουν και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους η επιθυμία του συντρόφου σου, μπορεί να μετριαστεί τουλάχιστον για μια περίοδο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, ο σύντροφός σου μπορεί να είναι ανήσυχος σχετικά με τα βάρη της πατρότητας και το άγχος αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική του επιθυμία.

Ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι άνδρες γίνονται πιο δειλοί σχετικά με το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο φόβος ότι η επαφή θα μπορούσε να βλάψει το μωρό. Εάν ο σύντροφός σου χρειάζεται μια διαβεβαίωση για την ασφάλεια του σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κάλεσέ τον μαζί  σου στο επόμενο προγεννητικό ραντεβού.

Το πιο σημαντικό, είναι να συζητάτε για τους φόβους και τις αγωνίες σας, καθώς και για τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. Μια ανοιχτή επικοινωνία μπορεί να εκτονώσει την ένταση και θα σας επιτρέψει να χαλαρώσετε, να απολαύσετε ο ένας τον άλλον και να βρείτε τρόπους για να νιώθετε κοντά, ακόμα και αν δεν έχετε σεξουαλική επαφή.

Διάβασε ακόμα: Εγκυμοσύνη & σεξ: 5 τρόποι για να κρατήσετε το πάθος ζωντανό!

Originally posted 2015-01-06 05:02:58.