Εγκυμοσύνη: οι διατροφικές αλλαγές για την σύλληψη
Αν εσύ και ο σύντροφός σου σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα παιδί, θα είναι καλό να αλλάξετε από τώρα – ή το συντομότερο – τις διατροφικές σας συνήθειες. Μην περιμένεις να προκύψει η εγκυμοσύνη για να αλλάξεις τη διατροφή σου. Είναι πολύ σημαντικό να τρέφεσαι σωστά προκειμένου να πετύχεις μια καλή σύλληψη.
Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, το φαγητό και η γονιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή είναι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της γονιμότητας και την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Ο γενικός κανόνας λέει, ότι το ζευγάρι θα πρέπει να εντάξει στο καθημερινό του διαιτολόγιο άφθονα φρούτα και λαχανικά. Ακόμη, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο όπως γαλακτοκομικά προϊόντα με κυρίαρχο το γιαούρτι. Ο άνδρας δεν θα πρέπει να παραλείπει τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, βιταμίνη C και Ε, ενώ η γυναίκα θα πρέπει να ελέγξει τα ποσοστά του φολικού οξέος στον οργανισμό της.
Τα ψάρια αποτελούν την πιο θρεπτική και σωστή τροφή τόσο για την περίοδο που το ζευγάρι προσπαθεί να πετύχει μια εγκυμοσύνη, όσο και μετά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Τα ψάρια ξεχωρίζουν στη διατροφική αλυσίδα για την χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Υπάρχουν όμως και τα ψάρια που πρέπει να αποφεύγονται και δεν είναι άλλα από εκείνα με την υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Τέτοια ψάρια είναι ο καρχαρίας, ο ξιφίας, το σκουμπρί κα. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψιν ότι ο υδράργυρος μένει για καιρό στον οργανισμό. Κάπως έτσι, καλό θα είναι να έχετε διακόψει την κατανάλωση αυτών των ψαριών πολύ πριν την εγκυμοσύνη.
Τέλος, τα μεταλλαγμένα κρέατα μπορούν να είναι πολύ επικίνδυνα για μια έγκυο γυναίκα. Καπνιστά κρέατα ή παστά, δηλαδή κρέατα που δεν έχουν ψηθεί σε κανονικές συνθήκες- καλό είναι να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες. Ακόμη, το κρέας θα πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένο και όχι με ίχνος αίματος. Σαφέστατα το κοτόπουλο θα πρέπει να πλένεται με καυτό νερό πριν το μαγείρεμα και να μαγειρεύεται περισσότερο από καλά για την αποφυγή της σαλμονέλας.