Εγκυμοσύνη: Λίγη σοκολάτα κάνει καλό σε μητέρα και μωρό
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη: Λίγη σοκολάτα κάνει καλό σε μητέρα και μωρό

July 17, 2020

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη: Λίγη σοκολάτα κάνει καλό σε μητέρα και μωρό

Οι γυναίκες που είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης συνήθως έχουν περισσότερη όρεξη. Κυρίως λόγω των ορμονών. Τις περισσότερες φορές μάλιστα θέλουν κάτι γλυκό. Τώρα, Καναδοί επιστήμονες λένε πως λίγη σοκολάτα μπορεί να κάνει καλό τόσο στην ίδια όσο και στο μωρό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ, στο Κεμπέκ του Καναδά μελέτησαν 130 εγκύους, οι οποίες βρίσκονταν στην 11η έως 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και κυοφορούσαν ένα έμβρυο η κάθε μία.

Οι ειδικοί τους ζήτησαν να τρώνε 30 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα την ημέρα επί 12 εβδομάδες. Οι μισές έτρωγαν κλασική μαύρη σοκολάτα και οι υπόλοιπες σοκολάτα εμπλουτισμένη με φλαβανόλες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής (SMFM 2016), που έγινε στην Ατλάντα, έδειξαν πως οι έγκυες που τρώνε ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να βελτιώνουν την κυκλοφορική υγεία του αγέννητου μωρού τους.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Εμμανουέλ Μπουγιόλ, οι γυναίκες που τρώνε ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα την ημέρα ενδέχεται επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Μίας δυνητικά επικίνδυνης διαταραχής κατά την οποία μίας έγκυος με φυσιολογική αρτηριακή πίεση ξαφνικά παρουσιάζει επικίνδυνη υπέρταση.

Ωστόσο τα οφέλη αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση της σοκολάτας ή όσες έγκυοι δεν τρώνε, να την αρχίσουν, διότι υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έσπευσαν να διευκρινίσουν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις εθελόντριές τους έως την γέννηση των μωρών τους, καταγράφοντας κάθε τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσίασαν, καθώς και το βάρος του μωρού και του πλακούντα κατά την γέννηση.

Όπως διαπίστωσαν, ανεξαρτήτως του είδους της σοκολάτας που έτρωγαν οι εθελόντριες διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο υπέρτασης της κυήσεως και προεκλαμψίας, και είχαν εξίσου καλή κυκλοφορία αίματος στο έμβρυο και στον πλακούντα.

Ωστόσο η κυκλοφορία αυτή ήταν εμφανώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την αναμενόμενη – το ίδιο και ο κίνδυνος να εκδηλώσουν προεκλαμψία.

Όπως είπε ο Μπουγιόλ, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η τακτική κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της κυήσεως, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα», και προσέθεσε πως «αν και δεν γνωρίζουμε την αιτία γι’ αυτό, η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε φλαβανόλες ως φαίνεται δεν έχει σημασία. Από πρακτικής πλευράς, όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην κάνουν οι έγκυοι υπερκατανάλωση, διότι η σοκολάτα έχει πολλές θερμίδες και ζάχαρη ακόμα κι αν είναι μαύρη, κι αυτό μπορεί να δράσει επιβαρυντικά».

Πηγή: healthview.gr

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή για μια υγιή εγκυμοσύνη

Πως να κοιμάσαι καλύτερα κατά την εγκυμοσύνη!

Originally posted 2016-02-09 12:04:55.