Εγκυμοσύνη και ταξίδι: Οδηγίες για την ασφάλεια της μέλλουσας μαμάς
Στην εγκυμοσύνη, η μέλλουσα μαμά και η οικογένειά της αναρωτιούνται, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού, εάν μπορεί μια έγκυος να ταξιδεύει; Υπάρχει φόβος, μήπως οι μετακινήσεις είναι επικίνδυνες για την υγεία της μητέρας ή μήπως η διαδικασία του ταξιδιού επηρεάσει, με κάποιο αρνητικό τρόπο, την εξέλιξη της κύησης. Δεν είναι παράλογο να υπάρχει διστακτικότητα και ανασφάλεια, ιδίως σε μια εγκυμοσύνη που ήρθε μετά από πολλές προσπάθειες.
Παρόλα αυτά, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας κι εάν κι εφόσον δεν αντιμετωπίζετε επιπλοκές μπορείτε να ταξιδέψετε άφοβα. Καλό θα ήταν βέβαια να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες για να είναι το ταξίδι σας πιο άνετο και ασφαλές.
Ας το δούμε αναλυτικά:
Πότε είναι η ιδανική περίοδος;
Ιδανικά, επιλέξτε το δεύτερο τρίμηνο της κύησης για να ταξιδέψετε. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου οι πιθανές ζαλάδες και ναυτίες θα κάνουν το ταξίδι σας πιο δύσκολο και ίσως σας αναγκάσουν να το αναβάλλετε. Επίσης, στο τελευταίο τρίμηνο, μπορεί να έχετε βαρύνει αρκετά και να κουράζεστε ευκολότερα.
Τι να πάρετε μαζί σας;
-Άνετα (και δροσερά εάν είναι καλοκαίρι) ρούχα και παπούτσια. Παρόλο που δεν πρέπει να σηκώνετε βάρη, καλό θα ήταν να βάλετε στη βαλίτσα περισσότερες αλλαξιές. Στην εγκυμοσύνη ιδρώνετε περισσότερο και συνεπώς λερώνετε περισσότερα ρούχα. Ειδικά για τα παπούτσια, σκεφτείτε την πιθανότητα να επιλέξετε ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράτε, γιατί τα πόδια στην εγκυμοσύνη πρήζονται.
-Την κάρτα παρακολούθησης κύησης, όλες τις εξετάσεις σας (σε περίπτωση που χρειαστεί εκτάκτως να επισκεφτείτε το τοπικό κέντρο υγείας) και τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός σας (συνήθως είναι σίδηρο, ασβέστιο κτλ). Μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας, ανά πάσα στιγμή, το τηλέφωνο του γιατρό σας.
-Αντιισταμινικές αλοιφές για τσιμπήματα από τσούχτρες και έντομα (Δείτε εδώ: Κουνούπια: Οδηγός επιβίωσης).
-Αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να προστατεύεστε από τον ήλιο για να αποφύγετε, εκτός των άλλων, και τις πανάδες.
-Ένα μπουκαλάκι (ή παγούρι) με νερό για να ενυδατώνεστε συνεχώς (Δείτε εδώ: Εγκυμοσύνη και αφυδάτωση).
Ποιο μέσο να επιλέξετε
Αεροπλάνο
Μέχρι τον έβδομο μήνα, μπορείτε να ταξιδέψετε με το αεροπλάνο. Συνήθως, οι αεροπορικές εταιρίες δεν επιτρέπουν την είσοδο σε εγκύους προχωρημένης κύησης ή ζητούν ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί την Π.Η.Τ (δηλαδή την πιθανή ημερομηνία τοκετού) και ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές ή κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Πριν τον έβδομο, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ένα σύντομο ταξίδι. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις πολύωρες πτήσεις γιατί η καθιστική στάση του σώματος επιβαρύνει το σώμα σας (κυρίως τη μέση) και αυξάνει σημαντικά τους κινδύνους φλεβοθρομβώσεων. Εάν παρόλα αυτά, πρέπει να πραγματοποιήσετε ένα μεγάλης διάρκειας ταξίδι, θα πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα υγρά, να αλλάζετε συχνά θέση και να περπατάτε συχνά (αν κι εφόσον είναι εφικτό και ασφαλές). Τέλος, ενδείκνυται η χρήση των ειδικών ελαστικών καλτσών (διαβαθμισμένης συμπίεσης) τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο φαρμακείο.
Καράβι
Το ταξίδι με το καράβι είναι πιο εύκολο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ο μεγάλος κι άνετος χώρος σας δίνει την ευκαιρία να σηκωθείτε από τη θέση σας για να περπατήσετε και να ξεμουδιάσετε. Επίσης, μπορείτε να βγείτε εκτός και να πάρετε καθαρό αέρα ή να αλλάξετε διάθεση. Είναι σημαντικό όμως να έχετε ελέγξει την πρόβλεψη του καιρού και κυρίως τα μποφόρ. Ιδίως εάν βρίσκεστε στο πρώτο τρίμηνο οι ναυτίες θα ενταθούν και μπορεί να οδηγήσουν και σε εμετούς. Βοηθάει πολύ να ενυδατώνεστε και να τρώτε μικρά και ελαφριά γεύματα (πχ κριτσίνια ή κρακεράκια). Τέλος, μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας μπουφάν γιατί το κλιματιστικό στο πλοίο είναι πολύ δυνατό. Δεν είναι τώρα εποχή για να κρυολογήσετε.
Αυτοκίνητο ή λεωφορείο
Εάν είναι εφικτό, προτιμήστε να ταξιδέψετε με δικό σας αυτοκίνητο για να μπορείτε να κανονίζετε εσείς τις στάσεις για χαλάρωση. Οι συχνές στάσεις σας ξεκουράζουν και μειώνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης φλεβοθρομβώσεων λόγω της καθιστικής θέσης του σώματος. Γενικά, οι ναυτίες μπορεί να ενταθούν στο ταξίδι, ιδίως ένα έχει στροφές. Ζητήστε από τον οδηγό να μην τρέχει και να μην οδηγεί απότομα. Βοηθάει αρκετά να έχετε ανοιχτό (λίγο) ένα παράθυρο για να ανανεώνεται ο αέρας.Τέλος, όσο κι αν σας ενοχλεί δεν θα πρέπει να βγάλετε τη ζώνη ασφαλείας. Προσπαθήστε να την εφαρμόσετε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην σας πιέζει.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεκινήσετε το ταξίδι σας, χωρίς να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας καθώς η ασφάλεια σας και του μωρού σας, είναι πολύ πιο σημαντική από οποιοδήποτε ταξίδι.