Εγκυμοσύνη και ασφαλές σεξ
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Εγκυμοσύνη και ασφαλές σεξ

January 16, 2023

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και ασφαλές σεξ

sex-during-pregnancyΠολλά ζευγάρια, προβληματίζονται σχετικά με το ζήτημα της σεξουαλικής επαφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές εγκυμονούσες αισθάνονται άβολα εξαιτίας των αλλαγών στο σώμα τους, ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ο μέλλοντας πατέρας να αντιμετωπίζει ιδιαίτερο άγχος σχετικά με το ενδεχόμενο να προκληθεί κάποια βλάβη στο έμβρυο κατά τη συνουσία. Ας δούμε μερικές ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια στο σεξ στην εγκυμοσύνη και τις απαντήσεις τους:

Ποιες στάσεις τείνουν να είναι οι πιο βολικές;

Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε τις στάσεις που σας βολεύουν. Η εύρεση μιας άνετης θέσης για συνουσία γίνεται μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς μεγαλώνει η κοιλιά σου.

Για παράδειγμα, η ιεραποστολική στάση γίνεται όλο και πιο δύσκολη καθώς η εγκυμοσύνη σου εξελίσσεται και είναι σχεδόν αδύνατη στο τέλος της κύησης. (Αν δοκιμάσετε αυτή τη στάση μετά το πρώτο τρίμηνο, σφήνωσε ένα μαξιλάρι κάτω από τη μέση σου, ώστε να έχεις κλίση και να μην είσαι εντελώς ανάσκελα και βεβαιώσου ότι ο σύντροφός σου υποστηρίζει το σώμα του με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε το βάρος του να μην πέφτει στην κοιλιά σου.

Ορισμένα ζευγάρια βρίσκουν την εγκυμοσύνη σαν μια ευκαιρία για να γίνουν δημιουργικοί και να δοκιμάσουν μερικές νέες στάσεις. Ας δούμε εδώ μερικές προτάσεις:

Ανέβα πάνω στον σύντροφό σου, καθώς εκείνος είναι ξαπλωμένος ανάσκελα. Με αυτό τον τρόπο, δεν επιβαρύνεται η κοιλιά σου και μπορείς να ελέγχεις το βάθος της διείσδυσης.
Ανέβα πάνω στο σύντροφό σου, ενώ εκείνος κάθεται σε μια ανθεκτική καρέκλα.
Ξαπλώστε στο πλάι με τον σύντροφό σου, με την πλάτη σου στραμμένη προς το στήθος του. Το πλεονέκτημα αυτής της στάσης είναι ότι ο βαθμός διείσδυσης τείνει να είναι ρηχός.
Ξαπλώστε στο πλάι πρόσωπο με πρόσωπο, με ένα μαξιλάρι σφηνωμένο κάτω από τη μέση σου. Η στάση αυτή, του επιτρέπει να μην ασκεί πίεση στην κοιλιά σου.

06Πόσο ασφαλής είναι ο στοματικός έρωτας;

Κατά βάση ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το στοματικό σεξ από τον σύντροφό σου προς εσένα είναι ασφαλές, αρκεί εκείνος να μην φυσήξει στην περιοχή των γεννητικών σου οργάνων. Το φύσημα μέσα στον κόλπο, μπορεί να προκαλέσει εμβολή αέρα (μια φυσαλίδα αέρα που περνάει στην κυκλοφορία του αίματος). Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια, αλλά θα μπορούσε να είναι απειλητικό για εσένα ή το μωρό.

Δεν είναι επίσης ασφαλές να σου κάνει στοματικό σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν έχει ενεργό έρπη του στόματος ή αισθάνεται ότι θα έχει σύντομα μια έξαρση. Και κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αν ο σύντροφός σου γνωρίζει ότι είχε ακόμα και παλιά στοματικό έρπη, θα πρέπει να αποφύγει να σου κάνει στοματικό σεξ εντελώς, έστω και αν δεν έχει τώρα συμπτώματα.

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν πιστεύεις ότι υπάρχει κίνδυνος για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα – δηλαδή αν δεν έχετε αμοιβαία μονογαμική σχέση – θα πρέπει καλύτερα να απέχεις από τη σεξουαλική επαφή ή τουλάχιστον να καταφεύγεις στη χρήση προφυλακτικών λατέξ. Αν το λατέξ δεν είναι καλή επιλογή για σένα, χρησιμοποίησε προφυλακτικά πολυουρεθάνης.

Τι είδους συμπτώματα θα πρέπει να με οδηγήσουν σε μια κλήση στο γιατρό μου;

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι κάποιες κράμπες κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή ή τον οργασμό, αλλά αν συνεχιστεί για περισσότερα από λίγα λεπτά, ή αν έχεις οποιοδήποτε πόνο ή αιμορραγία μετά το σεξ, κάλεσε το γιατρό που σε παρακολουθεί.

Μην διστάζεις να συζητήσεις με τον γιατρό, κάθε φορά που έχεις οποιεσδήποτε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με το σεξ. Αν σας πουν να σταματήσετε το σεξ, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει αν θα πρέπει να αποφευχθεί η διείσδυση ή ο οργασμός ή και τα δύο.

Διάβασε ακόμα: Εγκυμοσύνη & σεξ: τι αλλάζει;

Originally posted 2015-01-21 04:25:36.