Εγκυμοσύνη και Πασχαλινή διατροφή. Τί πρέπει να επιλέξει και τί να αποφύγει η μέλλουσα μαμά
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη και Πασχαλινή διατροφή. Τί πρέπει να επιλέξει και τί να αποφύγει η μέλλουσα μαμά

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και Πασχαλινή διατροφή. Τί πρέπει να επιλέξει και τί να αποφύγει η μέλλουσα μαμά

Γράφει η Κατερίνα Κιούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας εξασφαλίσει και μια ισορροπημένη εγκυμοσύνη γι΄αυτό ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο για την συνολική υγιή έκβασή της. Κατά τη διάρκεια των εορτών συστήνεται η γενικότερη προσοχή ειδικά στο πασχαλινό τραπέζι, που οι πειρασμοί είναι πολλοί αλλά και γενικότερα στα τραπέζια των ημερών που ίσως συναντήσουμε  τροφές ή πιάτα που δεν είναι τόσο ασφαλή αν καταναλωθούν από μία έγκυο.

Συνήθως στο πασχαλινό τραπέζι θα βρούμε, τσουρέκια, κουλούρια, αβγά, μαγειρίτσα, κοκορέτσι και το παραδοσιακό κατσικάκι ή αρνάκι στη σούβλα. Γενικά και την ημέρα του Πάσχα η έγκυος θα πρέπει να ακολουθεί μία δίαιτα και σωστή διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα, ποιοτικά, αποφεύγοντας τα πολλά λιπαρά, τηγανητά και αλμυρά τρόφιμα ώστε να αποφύγει αισθήματα δυσφορίας και κατακράτησης υγρών.

Εάν είστε, λοιπόν, το Πάσχα σας βρει σε με “κοιλίτσα”, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τί πρέπει να προσέξετε και τί να αποφύγετε: 

Καπνιστά και άψητα κρέατα

Τα κρέατα όπως το αρνί ή το κατσικάκι, είναι ασφαλή προς κατανάλωση εάν θερμανθούν/ή μαγειρευτούν σε μεγάλες θερμοκρασίες. Γενικότερα όλα τα κρέατα πρέπει να είναι καλά βρασμένα ή ψημένα. Το κατσικάκι είναι πιο ελαφρύ σε λιπαρά, αλλά αν στο τραπέζι υπάρχει μόνο αρνί καλό είναι να προτιμήσετε ένα «ψαχνό» κομμάτι που θα έχετε προηγουμένως καθαρίσει από πέτσες και λίπη και θα πρέπει να το καταναλώσετε σε μικρές ποσότητες.

Αλλαντικά

Μπορείτε να τα καταναλώσετε μόνο αν είναι καλά ψημένα.

Συκώτι και συκώτι πατέ- κοκορέτσι, μαγειρίτσα και τα εντόσθια γενικώς (έντερο, συκώτι, στομάχι, σπλήνας, νεφρά κλπ)

Τα φαγητά που περιέχουν εντόσθια (κοκορέτσι, μαγειρίτσα κλπ) μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες από συκώτι που στην εγκυμοσύνη αντενδείκνυται λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α που σε περίπτωση υπερβιταμίνωσης μπορεί να γίνει τοξική και τερατογόνος για το έμβρυο (υπερβιταμίνωση Α).  Η μαγειρίτσα φτιάχνεται από κατσικίσια συκωταριά και εντόσθια και καλό θα είναι να αποφευχθεί όπως και το κοκορέτσι που φτιάχνεται με τα ίδια υλικά.

Αν παρ’όλα αυτά επιμείνετε να δοκιμάσετε καλό θα είναι να είναι σε πολύ μικρές ποσότητες (απλά δοκιμή) και να έχετε διασφαλίσει ότι τα υλικά είναι φρέσκα και έχουν καθαριστεί καλά και μαγειρευτεί όπως πρέπει (να είναι καλοψημένα και το χρώμα τους καφετί, χωρίς καθόλου αίμα).

Αυγά και ωμά αυγά 

Αυγά γενικά μπορείτε να καταναλώσετε αλλά θα πρέπει να είστε σίγουρη ότι είναι καλά βρασμένα, καθώς τα ωμά αβγά μπορούν να μεταδώσουν επιμόλυνση από σαλμονέλα. Προσέξτε επίσης , γιατί ωμά αυγά μπορούν να κρύβονται μέσα σε μαγιονέζα ή σε κάποια άλλη σος ή σε κάποιο «αυγοκομμένο» φαγητό.

Τυριά

Αποφύγετε μαλακά ώριμα τυριά καθώς υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης μικροβίων σε αυτά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το Brie, το Camembert, το Roquefort, τo μπλε τυρί Δανίας, κλπ. Τα τυριά είναι ασφαλή προς κατανάλωση από εγκύους εάν κι εφόσον αναγράφεται ξεκάθαρα στη συσκευασία τους ότι είναι παστεριωμένα. Αποφύγετε γενικότερα όλα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά και μη παστεριωμένους έτοιμους χυμούς.

Σαλάτες

Προσέξτε τις έτοιμες προπαρασκευασμένες σαλάτες, που περιέχουν συνήθως προπλυμένα φύλλα σαλάτας. Φυσικά και επιτρέπονται όλα τα λαχανικά αρκεί να τα έχετε πλύνει πάρα πολύ καλά, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης τοξοπλάσματος..

Αλκοόλ

Το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την κύηση διότι έχει συνδεθεί με πολλές ανωμαλίες, μη αναστρέψιμα προβλήματα υγείας στο έμβρυο και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος.

Σοκολατένια γλυκά και Καφεΐνη

Οι οδηγίες από διάφορους οργανισμούς που αφορούν στην κατανάλωση καφεΐνης κατά την κύηση έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις. Κάποιοι συστήνουν τη μέτρια κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών ημερησίως και άλλοι την πλήρη απαγόρευσή της. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι η καφεΐνη δεν περιέχεται μόνο στον καφέ αλλά και στο τσάι (και το πράσινο τσάι), τα αναψυκτικά και το κακάο, τα γλυκά με κακάο και τις σοκολάτες.

Αλάτι και μπαχαρικά

Καλό θα είναι να αποφεύγετε το πολύ αλάτι καθώς προκαλεί κατακράτηση υγρών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πρήξιμο των άκρων σας (χέρια-πόδια). Όσο για τα μπαχαρικά μπορείτε γενικά να τα χρησιμοποιείτε, ενώ συστήνεται περιορισμός κυρίως στα καυτερά και πικάντικα εάν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρες. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφύγετε και τα όξινα φαγητά.

Συνεπώς, από τις “συνηθισμένες” γεύσεις που κυκλοφορούν στο πασχαλινό τραπέζι, καταναλώστε πιο ελύθερα κατσικάκι, τυρί φέτα, τζατζίκι, πατάτες στο φούρνο και φυσικά άφθονη (καλά πλυμένη) σαλάτα.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση !!!

Κατερίνα Κιούση
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
www.dietnow.gr
www.facebook.com/DietNowCenter/?fref=ts