Εγκυμοσύνη και Μουσική
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και Μουσική

October 19, 2020

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και Μουσική

Η μουσική δημιουργεί έντονα συναισθήματα, αποβάλλει το άγχος και χαλαρώνει την ψυχή και το σώμα μας. Παράλληλα, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην ανθρώπινη ανάπτυξη αλλά και στη δημιουργία καλλιτεχνικής και κριτικής σκέψης.

Στην ιδιόρρυθμη συναισθηματικά και ψυχολογικά περίοδο της εγκυμοσύνης, η μουσική είναι απαραίτητη γιατί η ηρεμία της μητέρας είναι πολύτιμη για την ίδια αλλά και για το έμβρυο.
Οι ειδικοί είναι θετικοί σε κάθε ασφαλή δραστηριότητα που δημιουργεί ευεξία στη μέλλουσα μητέρα και ειδικά όταν συνδυάζεται με ήπια μελωδικά ακούσματα.
Το μωρό απολαμβάνει αντίστοιχα τις μουσικές επιλογές της μητέρας τους και διαμορφώνει τα “γούστα” του.

Από πότε μπορεί να ακούσει ήχους το έμβρυο;

Η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται στα έμβρυα είναι η ακοή.(Δείτε εδώ: Τι αισθάνεται το μωρό μέσα στην κοιλιά μας;).  Τα μωρά μέσα στην κοιλιά,από τον τρίτο κιόλας μήνα, ξεκινούν να ακούνε και να καταλαβαίνουν σταδιακά τους ήχους. Η αίσθηση της ακοής τελειοποιείται μέχρι τον πέμπτο μήνα. Έκτοτε, το έμβρυο ακούει τους καρδιακούς παλμούς της μητέρας, αλλά και εξωγενείς δυνατούς ήχους, που όμως ανάλογα την ένταση τους, μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά τη μετέπειτα ακουστική του δυνατότητα. Συνεπώς πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ένταση των ήχων που ακούμε στην εγκυμοσύνη. Αλλά και με το είδος.

Ποια είναι η κατάλληλη μουσική για τη μέλλουσα μητέρα;

Η καταλληλότερη μουσική για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο είναι η απαλή κλασική μουσική. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι αυτό το είδος της μουσικής ενεργοποιεί τον εγκέφαλο και εντείνει τη δημιουργικότητα. Άλλωστε η μουσική σαν τέχνη – με την κλασική της μορφή ως την πλέον αντιπροσωπευτική – είναι συνδεδεμένη με έννοιες όπως ο ρυθμός, η αρμονία, η ομορφιά, η αυτογνωσία και η αίσθηση το μέτρου. Σπουδαίοι συνθέτες όπως οι Mozart, Vivaldi, Berlioz, Haydn και Haendel, θεωρούνται οι καταλληλότεροι για να ταξιδέψουν μουσικά τη μητέρα και το μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εξίσου υπέροχες είναι και οι μελωδίες από μουσικά όργανα που παίζουν οι γονείς. Αλλά και τα νανουρίσματα!

Όταν επιλέγετε μουσική για το έμβρυο σας, να θυμάστε ότι το μωρό «θυμάται» τα τραγούδια που ακούει. Μια πρόσφατη μελέτη απέδειξε ότι τα νεογέννητα αναγνωρίζουν τη μουσική που άκουγαν όταν ήταν στη μήτρα και στο άκουσμά της αντιδρούν με χαρά ή αποκοιμιούνται πιο εύκολα. Ειδικοί, επίσης, ισχυρίζονται ότι τα έμβρυα αναπνέουν στο ρυθμό της αγαπημένης τους μουσικής!

Η μουσική έχει την ιδιότητα να συμβάλλει ευεργετικά σε μια κυοφορία, κάνοντας τη μαμά πιο ήρεμη και το μωρό πολύ χαρούμενο! Χαρίστε, λοιπόν, στο μωράκι σας όμορφες μουσικές στιγμές, που θα αποτελέσουν τις βάσεις για μια δημιουργική και καλλιτεχνική προσωπικότητα!

Originally posted 2016-06-21 04:02:52.