Εγκυμοσύνη και κατανάλωση αλκοόλ: Τι συστήνουν οι ειδικοί
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη και κατανάλωση αλκοόλ: Τι συστήνουν οι ειδικοί

February 13, 2019

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και κατανάλωση αλκοόλ: Τι συστήνουν οι ειδικοί

Όταν μια έγκυος καταναλώνει αλκοόλ, τότε αυτό μέσω του πλακούντα περνάει στο αίμα του εμβρύου. Έτσι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος επιπλοκών για το παιδί τόσο στη νεογνική όσο και στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία, η διακοπή του αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βελτιώνει την κατάσταση, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχει γίνει μια ανεπανόρθωτη βλάβη.

Υπάρχουν λίγες μελέτες με αντικρουόμενα συμπεράσματα σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη. Γενικά συστήνεται για την απόλυτη ασφάλεια του νεογνού η πλήρης αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στο διάστημα πριν τη σύλληψη. Σε περίπτωση κατανάλωσης αλκοόλ αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα ασφαλή όρια που είναι έως 2 μονάδες για όχι πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνονται συνεχόμενα περισσότερες από 5 μονάδες (ενδεικτικά ένα ποτήρι μπύρας 330 ml έχει 1.5 – 2 μονάδες και ένα ποτήρι κρασί 1.5 μονάδα).

Τι θα συμβεί αν πίνω πολύ αλκοόλ στην εγκυμοσύνη;

Κατανάλωση περισσότερων από δυο μονάδων αλκοόλ για πάνω από 2 φορές την εβδομάδα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, για γέννηση θνησιγενούς ή χαμηλού βάρους νεογνού. Όταν η κατανάλωση ξεπερνάει τις 6 μονάδες την ημέρα τότε είναι εξαιρετικά υψηλή η πιθανότητα αποβολής. Επίσης τα παιδιά μητέρων που κατανάλωναν αλκοόλ εμφάνισαν μεγαλύτερη ευπάθεια σε λοιμώξεις καθώς και μαθησιακές δυσκολίες και προβληματική συμπεριφορά στη μετέπειτα ζωή τους.

Επηρεάζει το αλκοόλ και πριν την εγκυμοσύνη;

Αν σχεδιάζετε εγκυμοσύνη στο άμεσο μέλλον, όπως τονίζουν οι γυναικολόγοι, τότε συστήνεται η πλήρης αποφυγή ή η ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ, πάντα κάτω από τα όρια ασφαλείας. Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα σύλληψης για τη γυναικά, όπως και για τον άνδρα., ενώ αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα αποβολής στο πρώτο τρίμηνο. 

Capital