Εγκυμοσύνη και εργασία: τι πρέπει να προσέξω
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και εργασία: τι πρέπει να προσέξω

July 14, 2019

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και εργασία: τι πρέπει να προσέξω

Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν θα πρέπει να εργάζομαι, ενώ είμαι έγκυος;

Αν έχεις μια χαμηλού κινδύνου, φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορείς φυσικά να συνεχίσεις να εργάζεσαι.
Ωστόσο θα πρέπει, μαζί με τον εργοδότη σου, να επανεξετάσετε τους πιθανούς κινδύνους της δουλειάς για να μην τεθεί, σε καμία περίπτωση, σε κίνδυνο η υγεία σου ή η υγεία του μωρού.

Προσοχή: Για να λάβεις το πλήρες όφελος της νομικής προστασίας, θα πρέπει να ενημερώσεις τον εργοδότη σου ότι είσαι έγκυος εγγράφως.
Το ίδιο ισχύει και αν έχεις γεννήσει πρόσφατα ή αν θηλάζεις.

Τι μπορώ να κάνω για να φροντίσω τον εαυτό μου στο χώρο εργασίας, ενώ είμαι έγκυος;

Η υγεία και η ασφάλεια δεν περιορίζονται μόνο στους προφανείς φυσικούς κινδύνους.

Εξίσου επικίνδυνα για την υγεία μπορούν να αποδειχτούν τα παρακάτω:
– ψυχική και σωματική κόπωση
– επίπονες ή απότομες κινήσεις και στάσεις
– ταξίδια
– θόρυβος
– υπερβολική ζέστη ή κρύο

Αν η εργασία σου είναι καθιστική και δεν απαιτεί χειρονακτική εργασία, θα μπορούσες να διευκολύνεις ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου δοκιμάζοντας τα παρακάτω:

shutterstock_270756176

– να κάνεις διαλείμματα. Σήκω και περπάτα, αν έχεις καθίσει για πολύ ώρα. Αυτό θα μειώσει το πρήξιμο στα πόδια και στους αστραγάλους. Δοκίμασε ασκήσεις stretching για να προστατεύσεις τη μέση και την λεκάνη σου.
– ξεκουράσου όταν μπορείς. Όσο πιο εντατική είναι η δουλειά σου, τόσο περισσότερο θα θέλεις να μειώσεις τη σωματική δραστηριότητα εκτός εργασίας.
– διέθεσε χρόνο για να λαμβάνεις κανονικά γεύματα. Επέλεξε γεύματα που είναι ισορροπημένα και θρεπτικά. Πρόσθεσε φυτικές ίνες στη διατροφή σου για να διευκολύνεις τη δυσκοιλιότητα.
– φόρεσε άνετα παπούτσια και φαρδιά ρούχα.

Μπορώ να εργάζομαι μέχρι τη μέρα που θα γεννήσω;

Η άδεια τοκετού και λοχείας διαρκεί 119 ημέρες. Συγκεκριμένα 56 ημερολογιακές μέρες πριν από την υπολογιζόμενη ημερομηνία τοκετού και 63 ημέρες μετά την ημερομηνία του τοκετού
Σου προτείνουμε να τις αξιοποιήσεις! Ειδικά τις ημέρες πριν τον τοκετό καθώς θα έχεις την ευκαιρία να ξεκουραστείς και να προετοιμαστείς για τις κουραστικές ημέρες που έρχονται.

Οι θέσεις εργασίας που απαιτούν πολλή σωματική δραστηριότητα είναι επικίνδυνες;

Μια απαιτητική δουλειά μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη και επικίνδυνη ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Ο εργοδότης θα πρέπει να επαναλάβει την αξιολόγηση των κινδύνων στα διάφορα στάδια της εγκυμοσύνης σου. Παρόλα αυτά, εαν η εργασία σου συνεπάγεται επίπονες δραστηριότητες, δεν είσαι υποχρεωμένη να την εγκαταλείψεις. Ο εργοδότης σου οφείλει να βρει εναλλακτικές θέσεις εργασίας.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος που σχετίζεται με την εργασία σε υπολογιστή;

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η χρήση υπολογιστή προκαλεί κάποια βλάβη στην ανάπτυξη του μωρού. Είναι σημαντικό όμως να κάνεις τακτικά διαλείμματα για να προστατεύσεις την μέση σου. Μην περιμένεις μέχρι να νιώσεις κουρασμένη.  Ιδανικά, θα πρέπει να κάνεις διάλειμμα κάθε μία ώρα  και να σηκώνεσαι από το γραφείο για να διευκολύνεις τη μέση σου.

Αν έχω επιπλοκές  θα πρέπει να σταματήσω να εργάζομαι;

Θα πρέπει να συμβουλευτείς  τον γιατρό σου, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάστασή σου. Είναι πιθανό να πρέπει να σταματήσεις αν:
– είχες κάποια πρόωρη γέννα στο παρελθόν
– έχεις ιστορικό αποβολών
– έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση
– περιμένεις δίδυμα
– έχεις διαβήτη

Originally posted 2014-09-05 08:18:42.