Εγκυμοσύνη και διατροφή: Τι απαγορεύεται
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Τι απαγορεύεται

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και διατροφή: Τι απαγορεύεται

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας εξασφαλίσει και μια ισορροπημένη εγκυμοσύνη.  Η διατροφή για μια υγιή εγκυμοσύνη πρέπει να περιλαμβάνει συνοπτικά άφθονα φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνη,  τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη C και τροφές χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Αντίστοιχα, την περίοδο της εγκυμοσύνης  οι διαιτολόγοι και οι γυναικολόγοι προτείνουν τον περιορισμό κάποιων τροφών για την εξασφάλιση της υγείας του εμβρύου αλλά και της μητέρας.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι κάθε οργανισμός έχει δικά του χαρακτηριστικά και κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες σχετικά με τις απαγορεύσεις, οι οποίοι θα πρέπει πάντα να φιλτράρονται από το γιατρό που σας παρακολουθεί.

Ας δούμε μερικές από τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: 

Ωμά αυγά 

Ο λόγος που πρέπει να αποφεύγονται τα ωμά ψάρια είναι η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Αντίστοιχος κίνδυνος υπάρχει εάν το ωμό αυγό βρίσκεται στο φαγητό. Ενδεικτικά, κάποια γλυκά περιλαμβάνουν ωμά αυγά ή το παγωτό ή η χειροποίητη μαγιονέζα. Εάν το αυγό είναι καλά μαγειρεμένο ή βρασμένο δεν υπάρχει κίνδυνος.

Ψάρια και θαλασσινά

Μια πολύ συχνή ερώτηση είναι εάν επιτρέπεται να τρώει ψάρια και θαλασσινά η μέλλουσα μαμά; Και η απάντηση είναι Ναι επιτρέπεται, αλλά όχι όλα είδη. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγονται:

-Ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου γιατί ο υδράργυρος μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου αλλά και αργότερα του παιδικού εγκεφάλου. ( Πχ ξιφίας, καρχαρίας, σκουμπρί)

-Ψάρια που ενδέχεται να καλλιεργούνται σε μολυσμένα ποτάμια και λίμνες. (Π.χ. σολομός ή πέστροφα)

-Οστρακοειδή (εκτός εάν είναι καλά μαγειρεμένα και πάλι είναι καλό να τα περιορίσουμε σε ένα γεύμα την εβδομάδα)

-Ωμά και καπνιστά θαλασσινά, γιατί ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με λιστέρια βακτήρια

Ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο κρέας 

Ο λόγος είναι γιατί ενδέχεται να έχει μολυνθεί με λιστέρια βακτήρια. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν το κρέας έχει μαγειρευτεί καλά.

Γαλακτοκομικά προϊόντα – Μη παστεριωμένα 

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για τον οργανισμό της μέλλουσας μαμάς. Παρόλα αυτά είναι καλύτερα να επιλέξετε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα για να αποφύγετε τον κίνδυνο σοβαρής τροφική δηλητηρίαση.

Άπλυτα φρούτα και λαχανικά

Ενώ είναι σημαντικό να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά, θα πρέπει να είστε σίγουρες ότι είναι καλά πλυμένα, ακόμα και με ξύδι.Ο λόγος είναι πάλι ο φόβος για λιστέρια αλλά και η πιθανότητα να κολλήσετε τοξόπλασμα. Είναι προτιμότερο να αποφύγετε τη κατανάλωση τους εάν είστε εκτός σπιτιού και δεν είστε απόλυτα σίγουρες για την καθαριότητά τους.

Ξηροί καρποί (που δεν συνηθίζετε να τρώτε)

Δεν είναι τώρα η κατάλληλα στιγμή για να δοκιμάσετε νέα ποικιλία ξηρών καρπών.  Οι ξηροί καρποί είναι πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες ή δερματικά εξανθήματα, οπότε καλό είναι αποφεύγονται. Εάν συνηθίζατε όμως να καταναλώνετε κάποια συγκεκριμένη ποικιλία, μπορείτε να συνεχίσετε αλλά να περιορίσετε την ποσότητα.

Γλυκά και τροφές πλούσιες σε ζάχαρη

Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τα γλυκά αλλά είναι καλό να έχετε μέτρο στην κατανάλωση της ζάχαρης. Όμως, οι οδηγίες σε περίπτωση που ο οργανισμός σας αναπτύξει διαβήτη κύησης.

Καφεΐνη

Η μεγάλη ποσότητα καφεΐνης έχει κατηγορηθεί για αποβολές ή χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού. Προσοχή και σε άλλα ροφήματα ή τροφές που κρύβουν μέσα τους καφεΐνη όπως αναψυκτικά τύπου κόλα, κακάο,  σοκολάτα και  φυσικά το τσάι!

Αλκοόλ

Το αλκοόλ καλό είναι να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί επηρεάζει τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους.