Εγκυμοσύνη και αφυδάτωση
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Εγκυμοσύνη και αφυδάτωση

April 6, 2017

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και αφυδάτωση

 

Το σώμα μας χρειάζεται νερό και άλλα υγρά για να διατηρήσει την υγεία και την ορθή λειτουργία του, και αν αφυδατωθούμε, αυτό μπορεί να μην λειτουργεί σωστά, αναφέρει η ειδικός στη γυναικεία υγεία Jennifer Vieder στο περιοδικό SELF, κι αυτό ισχύει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ο οργανισμός είναι ήδη επιβαρυμένος και το σώμα μας καλείται να διαχειριστεί μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές.

Η κατανάλωση μιας επαρκούς ποσότητας νερού ημερησίως, μπορεί να ακούγεται μια εύκολη υπόθεση, ειδικά εάν είναι καλοκαίρι και είναι ο καιρός ζεστός, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν πίνει το νερό που θα έπρεπε να πίνει.  Ενδεικτικά, οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 8-10 ποτήρια την ημέρα για να εξασφαλίζουν την ενυδάτωση που χρειάζονται αλλά και για να προστατεύσουν το δέρμα και τα μαλλιά τους.  Οι εγκυμονούσες θα πρέπει να πίνουν ακόμα περισσότερο ειδικά εάν υποφέρουν από εμετούς τους πρώτους μήνες αλλά και στη συνέχεια γιατί το νερό απαλύνει στις καούρες και βοηθά το μεταβολισμό.

Τι συμβαίνει όμως εάν ο οργανισμός δεν λαμβάνει όσο νερό χρειάζεται και ποια είναι λιγότερο προφανή σημάδια της αφυδάτωσης που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Έχετε «άσχημη» αναπνοή

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο αλλά η άσχημη μυρωδιά της αναπνοής, αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης. Το σάλιο έχει αντισηπτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τα μικρόβια. Όταν το σώμα μας βρίσκεται σε  φάση αφυδάτωσης, τα επίπεδα σάλιου μειώνονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται με τη σειρά της και η ικανότητα του στόματος για καταπολέμηση μικροβίων υπεύθυνων για την κακοσμία. Αν προσέξετε λοιπόν (ή δυστυχώς κάποιος άλλος προλάβει να το προσέξει και σας φέρει σε δύσκολη θέση) πως ξαφνικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο έχετε «άσχημη» αναπνοή, δοκιμάστε να πιείτε λίγο παραπάνω νερό. Αυτό από μόνο του είναι ικανό να λύσει το πρόβλημα.

Νιώθετε μπερδεμένες

Το να νιώθετε μπερδεμένες και λίγο αποσυντονισμένες είναι χαρακτηριστικό της εγκυμοσύνης αλλά παράλληλα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Εάν δεν έχετε πιει νερό για αρκετή ώρα, μπορεί εύκολα να είναι ένα μικρό «καμπανάκι» το οποίο θα σας προειδοποιήσει πως είστε αφυδατωμένες. Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό το συναίσθημα δεν έρχεται ξαφνικά, εκτός κι αν γυμνάζεστε έντονα κατά τη διάρκεια μιας αρκετά ζεστής ημέρας γεγονός που δεν ενδείκνυται στην εγκυμοσύνη. Συνεπώς, το νερό είναι απαραίτητο και δεν θα πρέπει να το ξεχνάτε γιατί μια πιθανή ζαλάδα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πιθανό ατύχημα.

Έχετε ξαφνικές λιγούρες για φαγητό

Όπως έχετε πια κατανοήσει οι ξαφνικές λιγούρες ή οι περίεργοι διατροφικοί συνδυασμοί που ξαφνικά ζητά μια εγκυμονούσα, είναι ένας ωραίος (και χορταστικός) μύθος. Η αυξημένη πείνα δεν συνηθίζεται και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί υπερβολές στην ποσότητα του φαγητού και μεγάλη αύξηση βάρους. Εάν παρόλα αυτά, βιώνετε ξαφνικές λιγούρες, ίσως απλά ο οργανισμός σας διψάει και δυσκολεύεται να το εκφράσει. Το νερό αποτελεί συστατικό ζωτικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του συκωτιού.  Όταν όμως το συκώτι δεν έχει το νερό που χρειάζεται, στέλνει σήμα στον εγκέφαλο αναφέροντας πως χρειάζεται «καύσιμα». Αντί όμως για την ανάγκη για νερό, το μυαλό μας ξεγελιέται κάνοντας μας να πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε φαγητό, κάτι το οποίο εξηγεί και τις ξαφνικές λιγούρες για φαγητό.

Το δέρμα σας δεν επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση

Αν πιάσετε το δέρμα στο πίσω μέρος του χεριού σας, το τραβήξετε προς τα επάνω, και μετά από λίγο το αφήσετε, κανονικά θα πρέπει να επανέρχεται γρήγορα στην αρχική του κατάσταση. Αυτό όσο κι αν ακούγεται αυτονόητο, συνήθως δεν συμβαίνει σε ανθρώπους που είναι αφυδατωμένοι. Στην ουσία, όταν μειώνεται η ποσότητα νερού εντός του δέρματος εκείνο τείνει να χάνει την ελαστικότητά του, η οποία είναι απαραίτητη για επανέλθει το δέρμα στην αρχική του κατάσταση. Και σε αυτήν τη φάση χρειάζεστε όσο περισσότερη ελαστικότητα για να αποφεύγετε τις ραγάδες.

Σταματάτε να ιδρώνετε

Εάν σταματήσετε να ιδρώνετε, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ο ιδρώτας ρέει άφθονος, σημαίνει πως τα επίπεδα υγρών του σώματός σας εκείνη τη στιγμή, είναι τόσο χαμηλά που παλεύει να κρατήσει όσα υγρά ήδη διαθέτει. Εάν σας συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας .

Ακόμα και αν βιώνετε τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα της αφυδάτωσης, πρέπει να αναπληρώσετε αμέσως τα υγρά του οργανισμού σας. Το νερό είναι η μόνη λύση και το μόνο “φάρμακο” καθώς άλλα ροφήματα μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και να σας αφυδατώσουν ακόμα περισσότερο.