Εγκυμοσύνη και αιμορροϊδες: τι πρέπει να προσέξω!
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ & ΑΣΚΗΣΗ

Εγκυμοσύνη και αιμορροϊδες: τι πρέπει να προσέξω!

September 3, 2018

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη και αιμορροϊδες: τι πρέπει να προσέξω!

hemorroides-externeΟι αιμορροΐδες είναι τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή του ορθού, που παρουσιάζουν ασυνήθιστο πρήξιμο. Τυπικά, κυμαίνονται από το μέγεθος ενός μπιζελιού, μέχρι το μέγεθος ενός σταφυλιού και μπορεί να βρίσκονται στο εσωτερικό του ορθού ή να προεξέχουν μέσω του πρωκτού. Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκαλούν φαγούρα και να δίνουν ελαφρώς άβολη αίσθηση – ή να είναι εντελώς επώδυνες. Μερικές φορές, προκαλούν ακόμη και αιμορραγία από το ορθό, ιδιαίτερα κατά την κυκλοφορία του εντέρου.

Γιατί είναι πιο συνηθισμένο το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

constipationΗ εγκυμοσύνη μας κάνει πιο επιρρεπείς σε αιμορροΐδες, καθώς και σε κιρσώδεις φλέβες στα πόδια αλλά μερικές φορές ακόμη και στο αιδοίο. Η αυξανόμενη σε όγκο μήτρα, ασκεί πίεση στις πυελικές φλέβες και την κάτω κοίλη φλέβα, η οποία είναι η μεγάλη φλέβα στη δεξιά πλευρά του σώματος που δέχεται το αίμα από τα κάτω άκρα. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει την επιστροφή του αίματος από το κάτω μισό του σώματός, γεγονός που αυξάνει την πίεση στις φλέβες χαμηλότερα και τις αναγκάζει να γίνουν πιο διεσταλμένες ή πρησμένες.
Η δυσκοιλιότητα, ένα άλλο κοινό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις αιμορροΐδες. Επιπλέον, η αύξηση της ορμόνης προγεστερόνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί χαλάρωση στα τοιχώματα των φλεβών, με αποτέλεσμα να διογκώνονται πιο εύκολα. Η προγεστερόνη συμβάλλει επίσης αρνητικά στη δυσκοιλιότητα, επιβραδύνοντας τον εντερικό σωλήνα.

Πώς μπορώ να αποφύγω τις αιμορροΐδες;

Είναι γεγονός ότι είσαι πιο επιρρεπής στις αιμορροΐδες κατά την εγκυμοσύνη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναπόφευκτες. Εδώ θα βρεις μερικούς τρόπους για να αποφύγεις ή να απαλλαγείς από τις αιμορροϊδες:
whole-grains– Πρώτα απ ‘όλα, καταπολέμησε τη δυσκοιλιότητα! Ακολούθησε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (άφθονο δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, φρούτα, και λαχανικά) και άφθονο νερό (οκτώ με δέκα ποτήρια την ημέρα). Να κάνεις τακτικά γυμναστική, ακόμη και αν διαθέτεις μόνο λίγη ώρα για ένα σύντομο, γρήγορο περπάτημα. Εάν είσαι δυσκοίλια, ρώτησε τον γιατρό σου σχετικά με τη χρήση ενός συμπληρώματος ινών ή μαλακτικό κοπράνων.
– Κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους καθημερινά. Οι ασκήσεις Kegels αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή του ορθού και ενισχύουν τους μυς γύρω από τον πρωκτό, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης αιμορροΐδων. Μπορούν, επίσης, να ενισχύσουν και την τόνωση των μυών γύρω από τον κόλπο και την ουρήθρα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να ανακτήσει, μετά από τον τοκετό.
– Να αποφεύγεις την όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αν η εργασία σου συνεπάγεται καθιστική στάση, να σηκώνεσαι και να μετακινείσαι για λίγα λεπτά κάθε μια ώρα. Στο σπίτι, να ξαπλώνεις στην αριστερή πλευρά σου όταν κοιμάσαι, όταν διαβάζεις, ή όταν βλέπεις τηλεόραση για να απομακρύνεις την πίεση από τις φλέβες του ορθού και για να βοηθήσεις στην αύξηση της επιστροφής του αίματος από το κάτω μισό του σώματος.

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ;

– Να εφαρμόζεις λίγο πάγο (μέσα σε ένα μαλακό κάλυμμα) στην πληγείσα περιοχή αρκετές φορές την ημέρα. Ο πάγος μπορεί να βοηθήσει να υποχωρήσει το πρήξιμο και δυσφορία. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι τα κρύα επιθέματα με βοτάνι από φύλλα αμαμηλίδας είναι αποτελεσματικά.
bigstock-ice-cubes-isolated-on-white-15040049– Ενυδάτωσε την περιοχή με το να στέκεσαι σε μπανιέρα με καυτό νερό, για 10 με 15 λεπτά αρκετές φορές κάθε μέρα.
– Δοκίμασε εναλλασσόμενα τις κρύες και τις ζεστές θεραπείες.
– Προτίμησε μαλακό, άοσμο, λευκό χαρτί υγείας, το οποία προκαλεί λιγότερο ερεθισμό σε σχέση με χρωματιστές, αρωματικές εκδοχές.
– Η ύγρανση των ιστών μπορεί να βοηθήσει, πάρα πολύ. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν υγρά μαντηλάκια για μεγαλύτερη άνεση, σε σχέση με το χαρτί τουαλέτας. Μπορείς  να προμηθευτείς φαρμακευτικά μαντηλάκια με βοτάνι από φύλλα αμαμηλίδας, που είναι κατασκευασμένα για την ανακούφιση των αιμορροΐδων.
Toiletpapier_(Gobran111)– Ζήτησε από τον γιατρό σου να σου συστήσει ένα ασφαλές τοπικό αναισθητικό ή υπόθετο. Υπάρχουν πολλά προϊόντα για την ανακούφιση από τις αιμορροΐδες στην αγορά, αλλά συμβουλέψου το γιατρό σου, πριν δοκιμάσεις κάτι μόνη σου. Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για το πολύ μία εβδομάδα. Η συνεχόμενη χρήση, μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη φλεγμονή.

Originally posted 2014-11-12 04:32:49.