Εγκυμοσύνη: είναι επικίνδυνο το εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικό μπουκάλι;
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Εγκυμοσύνη: είναι επικίνδυνο το εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικό μπουκάλι;

February 5, 2021

author:

Parenting.gr

Εγκυμοσύνη: είναι επικίνδυνο το εμφιαλωμένο νερό σε πλαστικό μπουκάλι;

Ξεκινώντας, πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι λέξεις εμφιαλωμένο νερό προσδιορίζουν μια γενικότερη κατηγορία. Τα είδη του εμφιαλωμένου νερού είναι τρία και πρέπει πάντα να διαβάζουμε την ετικέτα τους για να ξέρουμε τι πίνουμε. Ειδικά, αν έχουμε επιλέξει να πίνουμε μόνο εμφιαλωμένο νερό και να δίνουμε από αυτό και στα παιδιά μας. Είναι εντελώς διαφορετικό να πάρει κανείς μια στο τόσο ένα μπουκαλάκι νερό από το περίπτερο και άλλο να πίνει κανείς ένα συγκεκριμένο είδος εμφιαλωμένου νερού σε μόνιμη βάση…

Τα είδη του εμφιαλωμένου νερού, λοιπόν, είναι τρία και είναι αναγνωρισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει το επιτραπέζιο, το φυσικό μεταλλικό και το νερό της πηγής. Το επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης, όπως από γεώτρηση, λίμνη, ποτάμι ή και αφαλατωμένο νερό από τη θάλασσα. Το επιτραπέζιο νερό πρέπει να έχει υποστεί συγκεκριμένες διεργασίες σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, προκειμένου να γίνει πόσιμο, αβλαβές, άοσμο και άχρωμο. Το φυσικό μεταλλικό νερό έχει υπόγεια προέλευση δηλαδή προκύπτει γεώτρηση. Η σύστασή του συχνά διαφέρει από εκείνη του επιτραπέζιου. Μπορεί για παράδειγμα να είναι πιο πλούσιο σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο. Η μοναδική επεξεργασία που επιτρέπεται στο φυσικό μεταλλικό νερό είναι η αφαίρεση ή η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα γεγονός που χαρακτηρίζει το νερό ως φυσικά ανθρακούχο. Το νερό της πηγής τέλος, προκύπτει από υπόγεια προέλευση μόνο και δεν υφίσταται καμιά διαδικασία απολύμανσής του ενώ εμφιαλώνεται πάντα στη φυσική πηγή του. Δεν είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και είναι πιο σπάνιο να δούμε στα ράφια του super market τέτοια ελληνικά νερά. Συνήθως είναι εισαγόμενα.

Το εμφιαλωμένο νερό οποιασδήποτε κατηγορίας, όταν είναι σε πλαστικό μπουκάλι και εκτεθειμένο σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους αφού αυξάνεται σημαντικά το μικροβιακό φορτίο του. Και φυσικά είναι επικίνδυνο για την έγκυο και για το έμβρυο. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα χημικά που απελευθερώνονται από την έκθεση στον ήλιο του νερού σε πλαστικό μπουκάλι, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής έως και 80%! Η χημική αυτή ουσία (δισφαινόλη Α) που απελευθερώνεται από κάθε πλαστικό σε συνθήκες θερμότητας, έχει διαπιστωθεί πως αυξάνεται στο χιλιαπλάσιο στην περίπτωση του εμφιαλωμένου νερού. Κάπως έτσι, αντιλαμβανόμαστε πως είναι προτιμότερο ένα φίλτρο νερού ή το εμφιαλωμένο νερό σε γυάλινο μπουκάλι.

Ακόμη, μέγιστο λάθος είναι η αποθήκευση νερού σε πλαστικό μπουκάλι για να το πιούμε αργότερα. Ειδικά αν το νερό αυτό είναι νερό βρύσης. Ακόμη και το στόμιο του μπουκαλιού γεμίζει μικρόβια και είναι επικίνδυνο.

 

Originally posted 2017-12-20 12:14:04.