Είστε έγκυος; Υπάρχουν 8 συμβουλές που θα σας χαρίσουν ένα υγιές και έξυπνο μωράκι
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Είστε έγκυος; Υπάρχουν 8 συμβουλές που θα σας χαρίσουν ένα υγιές και έξυπνο μωράκι

April 11, 2017

author:

Parenting.gr

Είστε έγκυος; Υπάρχουν 8 συμβουλές που θα σας χαρίσουν ένα υγιές και έξυπνο μωράκι

Είναι αδιαμφισβήτητα το όνειρο κάθε γονιού να μεγαλώσει το μωρό του και να γίνει ένα υγιές και έξυπνο άτομο. Παράγοντες όπως η δίαιτα και η σωστή διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα συναισθήματά της και τα γονίδια έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ευφυΐα ενός αναπτυσσόμενου μωρού.

Υπάρχουν όμως και επιπλέον συμβουλές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα; Τα κληρονομικά γονίδια παίζουν έναν σπουδαίο ρόλο στον καθορισμό της ευφυΐας και της προσωπικότητας. Οι σωστές επιλογές σχετικά με τον τρόπο ζωής, ωστόσο, μπορούν να διασφαλίσουν πως αυτά τα γονίδια θα προγραμματιστούν σωστά από την μήτρα, αναφέρει ο Γυναικολόγος Ratnabali Ghosh στο ηλεκτρονικό περιοδικό hindustantimes.

Σύμφωνα με νέες έρευνες, εκτιμάται πως μόνο το 50% του δείκτη IQ ενός μωρού καθορίζεται από τα γονίδια, με το υπόλοιπο 50% να επηρεάζεται από το περιβάλλον ενός μωρού.

Οπότε τι περιμένετε; Για να εξασφαλίσετε πως το μωρό σας θα κληρονομήσει την ευφυΐα σας, ξεκινήστε σήμερα, ακολουθώντας παρακάτω 8 συμβουλές που θα το κάνουν πιο έξυπνο.

Ξεκινήστε να διαβάζετε ιστορίες στο μωρό σας

Πότε ξεκινά πραγματικά ένα παιδί να μαθαίνει; Η ψυχολόγος και ειδικός οικογενειακός σύμβουλος Polly Sengupta, υποστηρίζει πως τα θεμέλια για την μάθηση της μητρικής γλώσσας βρίσκονται αρχικά στην μήτρα και κατά το 3ο τρίμηνο (δείτε εδώ τις Διατροφικές ανάγκες για τη μέλλουσα μαμά στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης), το μωρό σας είναι ικανό να απομνημονεύει ήχους που ακούει συχνά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα σχετική με τους γονείς, ερευνητές ζήτησαν από διαφορετικές μαμάδες να διαβάζουν συνεχώς ένα απόσπασμα από ένα παιδικό παραμύθι στα αγέννητα μωρά τους. Μετά τον τοκετό, τα περισσότερα μωράκια αναγνώρισαν το συγκεκριμένο απόσπασμα όταν τους το ξαναδιάβασε η μητέρα τους.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας εξασφαλίσει και μια ισορροπημένη εγκυμοσύνη. Θρεπτικά συστατικά όπως τα Ω3 λιπαρά οξέα, είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός μωρού. Φροντίστε να εξασφαλίσετε την επαρκή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και να εντάξετε στη διατροφή σας προϊόντα όπως το ψάρι, τα φασόλια σόγιας και το σπανάκι. Μην ξεχνάτε πως ο σίδηρος που βρίσκεται σε πράσινες τροφές όπως το σπανάκι, βοηθά την ροή του οξυγόνου προς τα εγκεφαλικά του μωρού.

Προσθέστε ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια στη διατροφή σας.  Τα αμύγδαλα γιατί προσφέρουν μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών αποτελώντας καθαρή πηγή νιασίνης, πρωτεΐνης και ενέργειας και συνεπώς συμβάλλουν στη γενικότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και τα καρύδια γιατί είναι απαραίτητα για την ορθή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (δείτε εδώ τις Διατροφικές ανάγκες για τη μέλλουσα μαμά στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ) μπορείτε να γίνετε λίγο πιο εφευρετική στο φαγητό γιατί περίπου τότε διαμορφώνονται τα αισθητήρια γεύσης στο έμβρυο. Υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες που υποστηρίζουν πως τα μωρά από μαμάδες που έπιναν χυμό καρότου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, έδειξαν την ίδια προτίμηση και μετά τη γέννησή τους.

Μην υποτιμάτε τα συμπληρώματα διατροφής

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας παρουσιάζει αυξημένες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη του μωρού. Παρόλο που ένα υγιεινό πλήρες γεύμα είναι ικανό να σας τροφοδοτήσει με επαρκή θρεπτικά συστατικά για τον εαυτό σας, ίσως χρειαστείτε επιπλέον θρεπτικά συστατικά που θα εξασφαλίσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού σας μέχρι και τη γέννησή του. Προσοχή όμως πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε κατανάλωση συμπληρώματος διατροφής, θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.

Παραμείνετε ενεργή και σε φόρμα

Λατρεύετε την ώθηση που σας δίνει η ενδορφίνη που παράγεται μετά από την άσκηση; Το ίδιο ακριβώς κάνει και το μωρό σας. Το να παραμείνετε δραστήρια και σε φόρμα είναι από τις πιο σημαντικές συμβουλές μέσα σε μια εγκυμοσύνη. Παλέψτε την ανάγκη σας για ολοήμερο τεμπέλιασμα στον καναπέ και κινηθείτε περισσότερο εάν θέλετε να κάνετε το μωρό σας πιο έξυπνο. Τo περπάτημα στην εγκυμοσύνη αλλά και η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη.

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται προς τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορούν να κάνουν το μωρό σας ένα «μπάνιο» πλούσιο σε χημικές ουσίες και ναι του χαρίσουν όμορφη αίσθηση για τουλάχιστον 1 με 2 ώρες. Επίσης, η γυμναστική αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος δίνοντας μια σημαντική ώθηση στην γενική ανάπτυξη του μωρούς σας. Εάν δεν συνηθίζατε να γυμνάζεστε πριν την εγκυμοσύνη, μη φοβηθείτε να ξεκινήσετε τώρα, διατηρώντας όμως ένα πρόγραμμα με πιο ήπιες ασκήσεις.  Τέλος, πρόσφατη έρευνα υποστήριξε ότι η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη του παιδιού έως και 40%.

Παρακολουθήστε τη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα

Ο θυροειδής αδένας είναι πολύ σημαντικός για τη ρύθμιση και λειτουργία του σώματος. Εάν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο θυρεοειδής σταματήσει να λειτουργεί σωστά  είναι πολύ πιθανό να επηρεαστεί και το μωρό. Για παράδειγμα, η μειωμένη δραστηριότητά του συγκεκριμένου αδένα της μητέρας, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ευφυΐα του μωρού αφότου αυτό γεννηθεί. Εκτός από τον τακτικό έλεγχο, επιβεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα νατρίου.

Βάλτε μουσική να παίζει και .. μιλήστε πολύ!

Καθώς το μωρό μεγαλώνει μέσα στην κοιλιά της μητέρας του αρχίζει σιγά σιγά να ακούει και να ανταποκρίνεται στου ήχους. Μπορεί να μην κατανοεί τι ακριβώς λέτε ή ακούτε, αλλά η διαδικασία κεντρίζει την προσοχή του. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο τρόπος που μιλάτε στο μωρό σας καλλιεργεί την ενσυναίσθησή του.  Ίσως από τις πιο σημαντικές μορφές “εκπαίδευσης” είναι να κατανοήσετε τι αισθάνεται το μωρό μέσα στην κοιλιά μας; και να πιστέψετε ότι όντως σας ακούσει και σας καταλαβαίνει.

Βάλτε του τη μουσική που αγαπάτε ή τραγουδήστε του νανουρίσματα, καθώς η σημασία των νανουρισμάτων είναι πολύ μεγάλη. Θα δείτε ότι  μετά τη γέννα, το μωρό σας θα έχει τη δυνατότητα να ανακαλεί όλα τα όμορφα συναισθήματα που ένιωθε μέσα στην κοιλιά σας και να τα συσχετίζει με τη μουσική κάθε φορά που την ακούει

Κάντε απαλό μασάζ στην κοιλιά σας

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Time, το απαλό μασάζ στην κοιλιά είναι ένα ακόμη θετικό ερέθισμα για το μωρό σας. Μάλιστα, το αγέννητο μωρό μπορεί ακόμα και να αντιλαμβάνεται τη διαφορά ανάμεσα στο πατρικό ή μητρικό αγγίγματος. Χρησιμοποιήστε λοιπόν λίγο λάδι αμυγδάλου ή αργκάν και χρησιμοποιείστε την καλύτερη δικαιολογία ένα χαλαρωτικό και απαλό μασάζ.

«Μαζέψτε» ήλιο

Ποτέ ξανά η βιταμίνη D δεν υπήρξε τόσο σημαντική στη ζωή ενός ανθρώπου, όσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι πολύ εύκολο για τις Ελληνίδες μέλλουσες μαμάδες, γιατί η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται στον ήλιο.  Η βιταμίνης D αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη δυνατών οστών και καρδιάς για τα μωράκια. Παρόλα αυτά, χρειάζεται προσοχή, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες και σεβασμός στις οδηγίες του γιατρού σας. Ο ήλιος μπορεί να γίνει βλαβερός και επικίνδυνος.