Είσαι σίγουρη ότι θέλεις κι άλλο παιδί;
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Είσαι σίγουρη ότι θέλεις κι άλλο παιδί;

July 27, 2017

author:

Parenting.gr

Είσαι σίγουρη ότι θέλεις κι άλλο παιδί;

Έχεις ήδη ένα παιδί –ή πολλά παιδιά- και σκέφτεσαι να κάνεις ένα ακόμα αλλά… το σκέφτεσαι. Αν δεν είναι μία επιθυμία που βγαίνει από μέσα σου αυθόρμητα και πηγαία, κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου. Θα σε βοηθήσουν να διαπιστώσεις αν όντως θέλεις ένα ακόμα παιδί.

1. Το θέλει ο σύντροφός μου;

Η πιο βασική ερώτηση είναι αν ένα ακόμα παιδί, είναι κάτι που το θέλει και ο σύντροφός σου. Μίλα μαζί του ανοιχτά. Αν έχει προβληματισμούς ή οικονομικές και άλλες ανησυχίες, προσπάθησε να τον καταλάβεις. Μην αφήσεις να προκύψει αν δεν είσαι σίγουρη ότι το θέλει 100%.

2. Πώς θα το διαχειριστεί το παιδί μου ή τα παιδιά μου;

Ένα μεγαλύτερο παιδί πιθανόν θα ενθουσιαστεί με την άφιξη του νέου μέλους. Έχει ήδη αρχίσει να αποκόπτεται από εσάς και αν ζηλέψει θα είναι για λίγο. Ένα μικρότερο παιδί, θα τα δει όλα αλλά αυτό δεν λέει κάτι. Συνηθισμένο να μην μοιράζεται ούτε παιχνίδια ούτε αγκαλιές, θα πρασινίσει βλέποντας ότι ένα μικροσκοπικό πλασματάκι ξαφνικά αποσπά όλη την προσοχή και πρέπει να έχει και αυτό παιχνίδια! Διαχειρίσιμα είναι όλα αυτά…

3. Μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά;

Η αλήθεια είναι πως ένα παιδί συνεπάγεται σημαντική αύξηση των εξόδων για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Δεν είναι μόνο τα έξοδα του τοκετού, της νοσηλείας και των πρώτων μηνών με τις τακτικές επισκέψεις στον παιδίατρο, τα εμβόλια, τις πάνες και όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό για να αναπτυχθεί σωστά. Πρέπει να μελετήσετε με τον σύντροφό σου αν αντέχετε για παράδειγμα να σπουδάσετε ένα ακόμη παιδί.

4. Έχουμε χώρο για ένα ακόμα παιδί;

Το σπίτι σας είναι πολύ μικρό και δεν προβλέπεται να το αλλάξετε. Στην αρχή το μωρό θα «βολευτεί» στο δωμάτιο του αδελφού του. Βέβαια, ένα μωρό που κάθε τόσο κλαίει δεν είναι ό,τι καλύτερο για ένα παιδί που πιθανόν πάει σχολείο. Όταν μεγαλώσουν τι ακριβώς θα γίνει; Χωρούν αυτά και τα πράγματά τους στο πολύ μικρό δωμάτιο;

5. Για ποιον λόγο θέλω ένα ακόμα παιδί; Πώς θα νιώθω αν δεν το αποκτήσω;

Σκέψου καθαρά και μόνη σου για ποιους λόγους θέλεις ένα ακόμα παιδί. Τι απαντά σε εσένα η απόκτηση ενός ακόμη παιδιού; Βάλε απέναντι την πιθανότητα να ζήσεις τη ζωή σου χωρίς ένα ακόμα παιδί. Λείπει κάτι στην εικόνα; Αν νιώθεις σαν να μην γίνεται χωρίς αυτό, τότε ναι, είσαι σίγουρη ότι θέλεις ένα ακόμη παιδί. Σωστή ή λάθος απάντηση δεν υπάρχει. Πάρε χρόνο και σκέψου καλά πώς είναι τη δεδομένη στιγμή η οικογένειά σου και πώς την βλέπεις σε 5 ή 10 χρόνια.

Πηγή