Είσαι κακή μαμά αν δίνεις το tablet στο παιδί σου;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Είσαι κακή μαμά αν δίνεις το tablet στο παιδί σου;

July 28, 2017

author:

Parenting.gr

Είσαι κακή μαμά αν δίνεις το tablet στο παιδί σου;

Ο γενικός κανόνας λέει ότι ένα παιδί δεν πρέπει να απασχολείται πολλές ώρες με το tablet. Σύμφωνα με έρευνες κάτι τέτοιο έχει επιβεβαιωμένες επιπτώσεις στο μυοσκελετικό του σύστημα αλλά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του. Συμφωνούμε απόλυτα. Τα παιδιά πρέπει να γυμνάζονται, πρέπει να έχουν παραστάσεις της πραγματικής ζωής, πρέπει να κοινωνικοποιούνται και να μην απομονώνονται με τα μάτια στην οθόνη του tablet. Το καλύτερο για τα παιδιά είναι να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με άλλα παιδιά.

Το tablet πρέπει να δίνεται στο παιδί από τους γονείς για έναν και μόνο έναν λόγο. Είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να απασχοληθεί το παιδί. Και είναι η μοναδική ίσως λύση προκειμένου το παιδί να αφοσιωθεί χωρίς να αποσπάται. Μόνο ως λύση έκτακτης ανάγκης δεν είναι πρόβλημα το tablet. Μόνο όταν δεν έχει γίνει εξάρτηση και μόνο όταν δεν αποτελεί τη μοναδική απασχόληση του παιδιού.

Μια μητέρα που δουλεύει από το σπίτι και κάποια στιγμή τα περιθώρια στενεύουν, το παιδί είναι ανήσυχο ή βαριέται και η ίδια πρέπει να είναι συνεπής στο dead line της δουλειάς της, θα αναγκαστεί να δώσει το tablet στο παιδί της. Και δεν θα πρέπει να την κρίνει αρνητικά κανένας για αυτό. Ομοίως ένα ζευγάρι που έχει βγει για φαγητό μαζί με το παιδί, είτε γιατί έτσι ήθελαν είτε γιατί δεν είχαν πού να το αφήσουν, θα υποχρεωθεί να δώσει το tablet στο παιδί, προκειμένου να μην το κυνηγάει ανάμεσα στα τραπέζια του εστιατορίου. Και πάλι αυτό το ζευγάρι δεν θα πρέπει να κριθεί αρνητικά. Ομοίως μία μητέρα που ταξιδεύει με το πλοίο ή το αεροπλάνο, αν το παιδί της είναι ανήσυχο, θα αναγκαστεί να του δώσει το tablet προκειμένου να μην αναστατωθεί εξαιτίας του το σύνολο του πληρώματος και των επιβατών.

Το tablet όταν δίνεται με μέτρο στο παιδί είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης και πριν κρίνουμε αρνητικά αυτούς τους γονείς, καλό θα ήταν να σκεφτούμε σαν να ήμασταν στη θέση τους. Κάπως έτσι, φρόντισε να κατεβάσεις εφαρμογές που τουλάχιστον δεν θα το κάνουν να χαζέψει τελείως αλλά θα ακονίσουν μ’ ένα τρόπο το μυαλό του. Και μην νιώθεις ενοχές ό,τι και αν σου λένε, όσο και αν σε κοιτάζουν. Εσύ ξέρεις ότι το tablet δεν είναι η μόνη ασχολία του παιδιού σου, ξέρεις πολύ καλά τι είναι καλό για το παιδί σου και άσε τις ενοχές για τους άλλους.

Πηγή