Είναι φυσιολογικό για το μωρό μου να κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά;
ΒΡΕΦΟΣ Επιλογές mommy.gr ΠΑΙΔΙ

Είναι φυσιολογικό για το μωρό μου να κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά;

February 8, 2017

author:

Parenting.gr

Είναι φυσιολογικό για το μωρό μου να κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά;

 

Ο ύπνος με ανοικτά μάτια ή αλλιώς ο “νυχτερινός λαγόφθαλμος”, είναι εντελώς ακίνδυνος και απολύτως φυσιολογικός. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά είναι αρκετά συχνό στα βρέφη και δεν υποδηλώνει κάνενα πρόβλημα ύπνου.

Προβλήματα ύπνου θεωρούνται ο νυχτερινός τρόμος (δείτε εδώ τί είναι και πως αντιμετωπίζεται) ή ο φόβος των παιδιών από “άσχημα όνειρα” που όμως δεν απαλύνεται με μια ζεστή μητρική αγκαλιά ή η αυπνία που προκαλείται από τις παιδικές φοβίες.

 

Κανείς δε γνωρίζει ποιά είναι ακριβώς η αιτία που μεταμορφώνει ορισμένα παιδιά σε “παιδιά-ζόμπι” όπως τα χαρακτηρίζει χαριτολογώντας η Αμερικανίδα γιατρός Tara Levy. Είναι πιθανό να συνδέεται με το χρόνο που περνά κάποιος στη φάση REM κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το να κοιμάσαι με τα μάτια ανοιχτά συμβαίνει όταν είσαι σε φάση REM που είναι και το πιο ενεργό μέρος του κύκλου του ύπνου και τα μωρά περνάνε το 50% του ύπνου τους σε αυτή την φάση, εξηγεί η Levy.

 

Εάν το μωράκι σας κοιμάται με τα μάτια ανοιχτά και για κάποιο λόγο αυτό σας ενοχλεί, μπορείτε απλά να του κλείσετε ελαφρώς τα μάτια. Ενώ εάν κοιμάται για πολλές συνεχόμενες ώρες με τα μάτια ανοιχτά ή εάν τα ματάκια του σας φαίνονται ξερά ή ερεθισμένα, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η αιτία μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα στις βλεφαρίδες ή στα μάτια του παιδιού που πιθανώς τα εμποδίζει να κλείσουν φυσιολογικά.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις οτι ο νυχτερινός λαγόφθαλμος είναι κληρονομικός, συνεπώς αναζητήστε τις αιτίες στο γενεαλογικό σας δέντρο.