Είναι φυσιολογικό ένα αγόρι να παίζει με κούκλες;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Είναι φυσιολογικό ένα αγόρι να παίζει με κούκλες;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Είναι φυσιολογικό ένα αγόρι να παίζει με κούκλες;

Συνήθως τα παιδιά όταν πια έχουν φτάσει στην ηλικία των 4 ετών, έχουν διαμορφώσει κάποιες ταυτίσεις που σχετίζονται με το φύλο τους. Για παράδειγμα τα κορίτσια παίζουν κυρίως με τα κορίτσια και τα αγόρια με τα αγόρια. Ωστόσο, υπάρχουν και τα παιδιά που διαφοροποιούνται χωρίς αυτό να μην είναι φυσιολογικό.

Συγκεκριμένα, ένα αγοράκι που του αρέσει να παίζει με κοριτσίστικα παιχνίδια ή μοιάζει να είναι πολύ ευγενικό και ευαίσθητο μπορεί να προβληματίσει τους γονείς. Στην πραγματικότητα αυτές οι ενδείξεις δεν είναι παρά αποτέλεσμα της τάσης των γονέων να μεγαλώσουν ένα παιδί χωρίς αγκυλώσεις. Οι περισσότεροι γονείς κατευθύνουν τα παιδιά τους στην μία ή την άλλη κατεύθυνση. Οι γονείς για παράδειγμα που μεγαλώνουν ένα αγοράκι, φροντίζουν ώστε να το πηγαίνουν στο γήπεδο μαζί με άλλα αγοράκια για να παίξει ποδόσφαιρο και μπάσκετ ή καλούν αγοράκια στο σπίτι για να παίξουν με τα αυτοκίνητα. Αντιθέτως, οι γονείς που μεγαλώνουν κορίτσι, φροντίζουν να καλέσουν στο σπίτι κοριτσάκια για να παίξουν με τα κουζινικά ή πηγαίνουν το παιδί τους στο πάρκο για να μαζέψει λουλούδια. Αν το παιδί επιμένει να μην θέλει να βρίσκεται με συγκεκριμένες παρέες, το σωστό είναι να αφήνεται ελεύθερο να πειραματίζεται με τον τρόπο που θέλει. Είναι φυσιολογικό ένα αγόρι που θέλει να παίξει με μια κούκλα και τίποτα δεν σημαίνει για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις στο μέλλον.

Τα αγόρια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μεγαλώνουν ως αναίσθητα. Αν ένα αγόρι κλαίει, είναι λάθος να του λέμε ότι είναι άντρας και δεν πρέπει να το κάνει. Ένα αγόρι που μεγαλώνει με ευαισθησία, δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε έναν δυνατό και ευαίσθητο άνδρα. Εκείνο που θα πρέπει να πράττουν οι γονείς, είναι να υπερασπίζονται τις επιλογές των παιδιών τους. Να μην επιτρέπουν σχόλια επικριτικά για το υπερβολικά ευγενικό και ευαίσθητο αγόρι τους, ούτε από συγγενικά πρόσωπα, ούτε και από φίλους. Τα παιδιά καταλαβαίνουν και δεν πρέπει με τίποτα να τραυματίζονται σε τόσο τρυφερή ηλικία ή να υποψιάζονται πως κάτι κάνουν λάθος.

Αν σε μεγαλύτερη ηλικία ένα αγόρι θέλει να φοράει γυναικεία ρούχα στο σχολείο ή να βάφεται όπως η μαμά του, τότε οι γονείς προκειμένου να το προφυλάξουν από επιθέσεις και bullying, καλό θα είναι να απευθυνθούν σε έναν παιδοψυχίατρο. Όχι απαραίτητα για να «λύσει» το «πρόβλημα» του παιδιού, αλλά για να συμβουλεύσει τους ίδιους σχετικά με τη διαχείρισή του.