Είναι τα κολπικά υγρά σύμπτωμα εγκυμοσύνης;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Είναι τα κολπικά υγρά σύμπτωμα εγκυμοσύνης;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Είναι τα κολπικά υγρά σύμπτωμα εγκυμοσύνης;

Υπάρχουν γυναίκες που προσπαθούν να κάνουν παιδί και “ψάχνουν” συμπτώματα ή αντιδράσεις στο σώμα τους από την πρώτη κιόλας στιγμή της ωορρηξίας και της επαφής. Μάλιστα, κάποιοι γιατροί δηλώνουν ότι η μεγάλη θέληση μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει, μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στον οργανισμό, οι οποίες να θυμίζουν συμπτώματα εγκυμοσύνης. Στομαχικές διαταραχές, πρηξίματα στην κοιλιά και πονοκέφαλοι μπορεί να συμβούν και να μπερδέψουν μια γυναίκα που λαχταρά να γίνει μαμά. Παρόλα αυτά τα συμπτώματα για μια πιθανή εγκυμοσύνη διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα,  όπως άλλωστε και ο τρόπος που βιώνει τους 9 μήνες της αναμονής. Συγκεκριμένα, κάθε μέλλουσα μαμά εμφανίζει διαφορετικό “συνδυασμό” συμπτωμάτων, γι’ αυτό και έχει και μια διαφορετική ιστορία να διηγηθεί.

Κοιτάζοντας λοιπόν ποια είναι τα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης πριν από την καθυστέρηση θα βρούμε πολλές ενδείξεις που μοιάζουν και με την έναρξη του κύκλου της περιόδου και μπερδεύουν τις γυναίκες, ιδιαίτερα αυτές που ανυπομονούν να δουν θετικά αποτελέσματα στο τεστ εγκυμοσύνης. Μία από αυτές είναι τα υγρά, δηλαδή οι αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, που είναι συνηθισμένα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου. Αποτελούν όμως τα υγρά και ένδειξη εγκυμοσύνης;

Δυστυχώς όχι. Παρόλο που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει αλλαγή στη σύσταση και στην ποσότητα των κολπικών υγρών, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό πριν την 8η εβδομάδα και ορισμένες φορές ακόμα πιο αργά. Συνεπώς μέχρι τότε υπάρχουν “ισχυρότερα” συμπτώματα, όπως η καθυστέρηση στην περίοδο,  που επιβεβαιώνουν την εγκυμοσύνη.

Ο λόγος που αυξάνονται οι κολπικές εκκρίσεις κατά την κύηση, και όσο περνάνε οι μήνες μπορεί να υποχρεώσουν τη μέλλουσα μαμά να προστατεύει το εσώρουχο της με σερβιέτα, είναι και πάλι ορμονικός.  Η αύξηση τόσο των οιστρογόνων, όσο και της προγεστερόνης στο αίμα της εγκύου έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση στην παραγωγή βλέννης από τους αδένες του τραχήλου. Αυτή η βλέννη είναι πηχτή και έχει συνήθως υπόλευκο χρώμα (ορισμένες φορές μπορεί να είναι και άχρωμη) και σίγουρα είναι άοσμη. Εάν, κάποια στιγμή η έγκυος εντοπίσει ότι τα υγρά αυτά έχουν δυσάρεστη οσμή ή αλλάξουν χρώμα, θα πρέπει να ενημερώσει το γυναικολόγο της γιατί είναι πιθανό να υπάρχει κάποια λοίμωξη στην περιοχή του κόλπου.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε την “αιμόρροια της εμφύτευσης”, η οποία μπορεί να μπερδέψει και κυρίως να αγχώσει μια γυναίκα που επιθυμεί εγκυμοσύνη. Ορισμένες γυναίκες, λίγες ημέρες μετά την ωορρηξία μπορεί να εντοπίσουν κηλίδες αίματος στο εσώρουχο τους ή ροζ-καφέ υγρά.  Αυτό συμβαίνει γιατί περίπου τρεις ημέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου,  ξεκινάει η εμφύτευσή του εμβρύου στον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας. Η αντίδραση του ιστού στην εμφύτευση του εμβρύου, μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αιμορραγία και να αλλάξει το χρώμα των κολπικών εκκρίσεων.

Παρόλο που αυτό το σύμπτωμα συμβαίνει νωρίς και θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό, δεν αποτελεί ασφαλή ένδειξη εγκυμοσύνης και κυρίως εάν δεν συνδυάζεται με κάποιο άλλο από τα συνηθισμένα συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές οι μαμάδες το συνειδητοποιούν αφού έρθει η καθυστέρηση, κοιτάζοντας πίσω στο μήνα που πέρασε.

Το σημαντικότερο και πιο σωστό για μια γυναίκα που λαχταρά να κάνει ένα παιδάκι, είναι να βρίσκεται σε επικοινωνία με το γιατρό της, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό της. Κάθε σύμπτωμα που μπορεί να νιώθει, θα πρέπει να το εξηγεί στο γυναικολόγο της και σίγουρα να κάνει υπομονή. Η αγωνία είναι αποτρεπτικός παράγοντας και μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει.