Είναι σωστό και αποτελεσματικό να πειθαρχήσω το παιδί μου αγνοώντας το;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Είναι σωστό και αποτελεσματικό να πειθαρχήσω το παιδί μου αγνοώντας το;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Είναι σωστό και αποτελεσματικό να πειθαρχήσω το παιδί μου αγνοώντας το;

Ακούγεται ίσως κάπως δύσκολο για μια μαμά να αγνοήσει το παιδί της ωστόσο όταν γίνεται εκεί που πρέπει μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το σημαντικό είναι να καταλάβει η μαμά πότε πρέπει να αγνοήσει το παιδί της. Να μπορεί να δηλαδή να αξιολογήσει πότε την «παίρνει» να το κάνει και πότε θα ήταν απολύτως λάθος.

Τα παιδιά συχνά δημιουργούν προβλήματα για να αποσπάσουν την προσοχή των γονέων τους ή επειδή ζηλεύουν τα αδέλφια τους ή τέλος πάντων γιατί έτσι έχουν μάθει να διεκδικούν. Αγνοώντας τις παράλογες συμπεριφορές ή απαιτήσεις τους, παίρνουν το μήνυμα ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν περνάνε και δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξει η μητέρα είναι μήπως το παιδί προσπαθεί να της πει κάτι. Θα μπορούσε να θέλει να της πει για επιθετικές συμπεριφορές που αντιμετωπίζει στο σχολείο για παράδειγμα. Πολλά παιδιά όταν θέλουν να πουν στους γονείς τους πράγματα που τα φέρνουν σε δύσκολη θέση, δεν τα εκφράζουν με λέξεις. Αλλάζουν συμπεριφορά και συχνά παρεξηγιούνται από τους γονείς. Εκεί είναι που θα πρέπει το φιλτράρισμα να είναι ισχυρό για να μην γίνει το λάθος να αγνοηθεί το παιδί όταν συμβαίνει κάτι τόσο σοβαρό.

Ένα παιδί έχει νόημα να το αγνοήσεις όταν ξεσπά σε κλάματα μέσα σε ένα κατάστημα για να του πάρεις κάτι. Ακόμη, όταν τσακώνεται με τον αδελφό του ή γκρινιάζει χωρίς ουσιαστικό λόγο. Όταν κάνει καπρίτσια με το φαγητό του ή όταν δεν θέλει να πάει για μπάνιο. Σε απλά πράγματα που δεν βάζουν τίποτα σε κίνδυνο, μπορείς να γυρίσεις την πλάτη σου από την άλλη για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να εκβιάσει με κανέναν τρόπο την προσοχή σου.