Είναι δυνατόν να επηρεάζει ο χώρος εργασίας τη γονιμότητα;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι δυνατόν να επηρεάζει ο χώρος εργασίας τη γονιμότητα;

July 15, 2019

author:

Parenting.gr

Είναι δυνατόν να επηρεάζει ο χώρος εργασίας τη γονιμότητα;

man-sitting-officeΟρισμένοι τύποι των εργασιών μπορεί να σε εκθέτουν σε ουσίες ή περιβάλλοντα που δυνητικά επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι ερευνητές εξέτασαν τη γονιμότητα ανδρών που εκτίθενται σε διάφορες ουσίες στο χώρο εργασίας, ανάμεσα στις οποίες ο μόλυβδος, οι ​​διαλύτες, τα φυτοφάρμακα και η ακτινοβολία.
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση στις ουσίες αυτές συνδέονται με μειωμένη παραγωγή σπέρματος και αύξηση των ανωμαλιών του σπέρματος. Όμως, οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, οπότε δεν είναι και πολύ αξιόπιστες.
Επίσης, υπάρχουν και άλλες μελέτες που δεν έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της γονιμότητας του άνδρα και της έκθεσης του σε αυτές τις ουσίες. Αν σας έχει πάρει πολύ καιρό που προσπαθείτε να συλλάβετε και νομίζετε ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με το είδος της εργασίας που κάνετε, μιλήστε με το γιατρό σας. Αυτός μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με τυχόν κινδύνους για τη γονιμότητα σας.


Είναι δυνατόν ένα θερμό περιβάλλον εργασίας να επηρεάσει τη γονιμότητα;

stock-footage-back-view-of-man-driving-bus-on-rainy-roadΗ θερμότητα επηρεάζει την παραγωγή υγιούς σπέρματος. Οι όρχεις βρίσκονται έξω από το σώμα για ένα λόγο. Επειδή η καλύτερη θερμοκρασία για την παραγωγή σπέρματος είναι λίγοι βαθμοί πιο κάτω από την κανονική θερμοκρασία του σώματος. Αν ο σύντροφός σου εργάζεται σε ένα πολύ θερμό περιβάλλον, όπως ένα αρτοποιείο ή ένα χυτήριο, αυτό μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή υγιούς σπέρματος.
Επίσης, η καθιστή στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να υπερθερμάνει τους όρχεις. Έτσι, η εργασία γραφείου ή μια εργασία που περιλαμβάνει οδήγηση σε μεγάλες αποστάσεις θα μπορούσε θεωρητικά να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος. Βέβαια, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την άμεση σχέση μεταξύ καθιστικής ζωής και γονιμότητας.

Μπορεί η έκθεση σε χημικές ουσίες να επηρεάζει τη γονιμότητα;

stock-footage-tractor-spray-fertilize-field-with-herbicide-chemicals-and-farmer-man-with-meter-tool-inΦυτοφάρμακα
Μερικά φυτοφάρμακα θεωρείται ότι έχουν δράση παρόμοια με τα οιστρογόνα. Έτσι, έχουν συνδεθεί με κακή ποιότητα σπέρματος, που οδηγεί σε μια πιθανή μείωση της γονιμότητας. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν δείξει σημαντική επίδραση στη γονιμότητα των ανδρών από τα φυτοφάρμακα.
Διαλυτικά
Διαλύτες και υδρογονάνθρακες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των πλαστικών, της ζωγραφικής και της εκτύπωσης έχουν συνδεθεί επίσης με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και αύξηση του αριθμού των μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων. Οι διαλύτες που ονομάζονται εστέρες γλυκόλης έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη δημιουργία υγιούς σπέρματος.
Βαρέα μέταλλα
Η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο, το μαγγάνιο και ο υδράργυρος έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη δημιουργία υγιούς σπέρματος, οδηγώντας σε χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων.

Τι γίνεται με τις θέσεις εργασίας που συνεπάγονται έκθεση σε ακτινοβολία;

Το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ευαίσθητο στην ακτινοβολία, και η ακτινοβολία μπορεί να έχει οδηγήσει τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία υπογονιμότητα. Έχοντας μια δουλειά που περιλαμβάνει τακτική έκθεση σε ακτίνες Χ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της παραγωγής μη φυσιολογικών σπερματοζωαρίων καθώς και να ρίξει τον αριθμό τους.

Ποια μέτρα μπορώ να λάβω;

Middle Aged Man Eating Fresh Fruit SaladΑν η εργασία του συντρόφου σου περιλαμβάνει μεγάλες περιόδους καθιστικής στάσης, μπορεί να κάνει τακτικά διαλείμματα ώστε να σηκώνεται και να περπατάει. Κάποιοι ειδικοί συστήνουν εσώρουχα που υπόσχονται να βελτιώσουν τη γονιμότητα διατηρώντας το όσχεο δροσερό. Ωστόσο, μπορεί να δοκιμάσει φαρδιά μπόξερ και παντελόνια, αποφεύγοντας τα στενά παντελόνια.
Μπορεί να περιορίσει την έκθεση στα φυτοφάρμακα και τους ρύπους, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης πολύ προσεκτικά. Ο σωστός προστατευτικός ρουχισμός και ένα ντους μετά την επαφή με τις χημικές ουσίες είναι καλή ιδέα.
Αν εκτίθεται σε χημικές ουσίες ή βαρέα μέταλλα στο χώρο εργασίας, είναι καλό να αλλάζει ρούχα και παπούτσια πριν μπει στο σπίτι.
Αν έχει απορίες σχετικά με τις συνθήκες στο χώρο εργασίας, καλό είναι να γίνει μια συζήτηση με τον εργοδότη, με τον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο ή το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.
Αν δουλεύει πολλές ώρες με μηχανήματα υψηλής δόνησης, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος. Ίσως χρειαστεί να μειωθεί ο χρόνος εργασίας με αυτόν τον τρόπο, αν είναι δυνατόν.
Αν ανησυχείτε για παλαιότερη έκθεση σε χημικές ουσίες ή ακτινοβολία, ή άλλους πιθανούς κινδύνους στο χώρο εργασίας, μιλήστε με το γιατρό σας. Διαφορετικά, διατηρώντας έναν ενεργό τρόπο ζωής και καλές διατροφικές συνήθειες μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι θα είναι ένα υγιής μέλλοντας μπαμπάς.

Originally posted 2014-09-05 11:59:02.